Festariennakko: Miksi juuri sinun olisi syytä suunnistaa heinäkuun alussa Finnish Death Metal Maniacsiin Vantaalle?

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 22.6.2022

Neljäs Finnish Death Metal Maniacs rynnistää 9.–10. heinäkuuta jälleen Vantaan Korsossa sijaitsevaan Rock Beariin. Jo viime kesänä Rock Bear osoitti toimivuutensa tämän festarin pitopaikkana. Tänäkin vuonna lavalle nousee mitä hienoimpia bändejä. Varsinkin jos ne samat, kaikki festarit kiertävät valtavirtapumput jo kyllästyttävät, kannattaa ottaa heinäkuussa suunta Vantaalle. Tässäpä muutama esimerkki siitä, miksi.

Kalifornialainen Sadistic Intent on tuutannut death metaliaan jo 1980-luvun loppupuolelta asti, eikä loppua tälle näy. Bändiä ei nähdä liian usein Suomessa, joten tämä kannattaa ehdottomasti todistaa livenä. Taisin itse nähdä bändin viimeksi Oulun Jalometallissa (olikohan vuosi 2008 tai 2009), ja ainakin silloin meno oli todella kovaa. Tuolloin bändin hemmot nähtiin lavalla myös Possessedin livekokoonpanossa, mikä myös todistaa soittajien kovuutta. Älä siis missaa tätä!

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Toinen todella mielenkiintoinen ulkomaalaisvahvistus FDMM-festarilla on ruotsalainen Eternal Darkness. Bändin jäsenten suomalaistausta kuuluu vahvasti musiikissa, mutta mikään itsestäänselvyys ei todellakaan ole, että yhtye ylipäätään nousee enää lavalle. Bändin kuolonkelloja kilkateltiin jo 90-luvun puolivälissä, mutta nyt se on jälleen aktivoitunut ja saapuu Vantaalle todistamaan, että sen death/doom on yhä voimissaan.

Mutta eivätpä suomalaisetkaan bändit jää näillä festareilla ulkomaan veljiensä varjoon, sen verran kiinnostavia esiintymisiä saa Finnish Death Metal Maniacsissä todistaa. Esimerkiksi suhteellisen uusi, Vorumin raunioille syntynyt Concrete Winds on varsin tömäkkä tuttavuus. Flame puolestaan on tahkonnut black/thrashiään viime vuosituhannelta saakka. Pirkanmaalainen Rippikoulu oli viime kesän FDMM:ssä ehdotonta parhaimmistoa, joten sen saapuminen näille festareille on varsin perusteltua. Myös saksalais-suomalainen Witchblood esiintyi festarilla viime vuonna; jos tuo keikka jäi todistamatta, on mahdollista tehdä korjausliike tämän vuoden FDMM:n aloituspäivänä.

Oululainen Sacred Crucifix voidaan mielestäni täysin oikeutetusti nimetä yhdeksi suomalaisen death/thrashin pioneeriksi, aloittihan se taipaleensa jo 80-luvun puolella. Bändi on lopettanut toimintansa useamman kerran, mutta nyt se on jälleen aktiivisena. Heinäkuussa Rock Bearissa kuullaan bändiltä erityinen vuosien 1987–1990 materiaalia esittelevä setti.

Yksi viimekesäisen Finnish Death Metal Maniacsin harmillisimpia peruuntumisia oli Purtenance. Mutta nyt saadaan revanssi, ja tämä kymmenisen vuotta sitten paluun tehnyt nokialainen death metal -jyrä pääsee juhlistamaan “Member of Immortal Damnation” -debyyttinsä kolmekymppisiä juuri tällä festarilla. Erikoissettiä on siis luvassa tältäkin porukalta.

Ostoskanavien sanoin voisi todeta: “Eikä tässä vielä kaikki!” nimittäin tietynlainen kulttuuriteko festarilta on se, että lavalle tuodaan eteläpohjanmaalainen God Forsaken, jota ei hetkeen ole tainnut livenä olla mahdollista todistaa. Mutta nytpä on, sillä bändi nousee Rock Bearin lavalle lauantaina 9.7.2022.

Kaiken kaikkiaan luvassa on selvästikin äärimmäisen kovat death metal -kinkerit, joilla pääsee hyvin pakoon heinäkuun aurinkoa hämyiseen baariin, jossa soi hemmetin kova musiikki. Jos siis liput on vielä hankkimatta, nyt on aika klikata itsensä lippukaupoille, ettet jää ilman. Perjantaille on lisäksi luvassa vielä yksi julkistamaton kotimainen yllätysnimi.

Finnish Death Metal Maniacs IV Facebookissa

Rock Bearin sivut

FDMM:n liput voit ostaa tästä

Luetuimmat

Uusimmat