Beast In Black

Festariennakko: pienen Madfestin suuri viihtymispotentiaali

Kirjoittanut Viivi Sänkiniemi - 24.6.2024

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Madfest on täällä taas. Iisalmen Paloskissa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma on onnistunut haalimaan varsin mukavan repertuaarin esiintyjiä, lähtien kiinnostavista kotimaisista nousevista tähdistä sellaisiin ulkomaisiin vieraisiin, joita ei kuluvana kesänä ihan joka pitäjässä nähdä.

Tarkastellaanpa heinäkuisen viikonlopun viihdetarjontaa. Ohessa muutamia kiinnostavia nostoja Iisalmen bändikattauksesta.

Perjantai 5.7.

Perjantaina on syytä olla mestoilla jo festivaalin alusta saakka, sillä tapahtuman avaa taannoin ensimmäistä kertaa Tavastian lavan korkannut Wake up Frankie. Bändi menestyi pian perustamisensa jälkeen Tuska Torstai -kilpailussa ja on ottanut hyvää vauhtia jalansijaa Suomen metalliskenessä. Festivaaliviikonlopun starttaaja on valittu hyvin, sillä tällä se ainakin lähtee käyntiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruotsalainen industrial metal -yhtye Pain on Suomessa pidetty vieras, muttei tänä kesänä kotimaassamme mikään varsinainen lavojen kuluttaja. Sen lisäksi, että bändillä on mainio tanssittamispotentiaali, Pain on taannoin saanut ulos myös tuoreimman albuminsa, joten settilistalla kuultanee uuttakin materiaalia.

Niinikään Ruotsista Iisalmen festivaalikansaa saapuu viihdyttämään stoner rockia energisesti soittava Mustasch, jossa meni kokoonpano viime vuonna hieman uusiksi. Itse en ole bändiä uudella line-upilla nähnyt, mutta kuulopuheiden perusteella homma toimii hyvin, ja bändin viihdearvohan perustuukin pitkälti nokkamies Ralf Gyllenhammarin persoonaan, unohtamatta tietenkään meneviä rockbiisejä.

Hämärtyvässä heinäkuun yössä perjantain päättää Japanin metallifanejakin keväällä tanssittanut Turmion Kätilöt. Madfest saattaa tarjota mahdollisuuden päästä kuulemaan uuttakin materiaalia, sillä bändiltä ilmestyy kesäkuun lopussa uusi kappale vielä nimeämättömän vierailevan artstin kanssa. Käsittämätöntä suosiota parhaillaan nauttiva diskopumppu takaa sen, että perjantain viimeisetkin energian rippeet jäävät festarikentälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantai 6.7.

Lauantaina livemusiikkia on tarjolla varhaisesta iltapäivästä asti ja valikoimaa heti päivän alkuun löytyykin moneen makuun. Päivän nimittäin avaa rap metal -osastoa edustava Nyrkki-Kyllikki ja sen perään esiintyy viime vuoden lopulla debyyttialbuminsa julkaissut Block of Flats, jonka musiikissa kuuluu modernin rockin lisäksi pop-vaikutteet. Hyvää vauhtia nimeä tehnyt bändi kannattaa käydä Iisalmessa tsekkaamassa. Itse ainakin aion mennä paikan päälle katsomaan, pitävätkö puheet kovasta keikkakunnosta paikkansa.

Mainitsemisen arvoinen on niinikään suomalainen rock-yhtye Stoned Statues. Vakuuttavaa työtä viime vuosina tehnyt ja toisen albuminsa myötä asemansa skenessä tukevasti vakiinnuttanut yhtye yhdistelee musiikissaan mm. punkia ja tarttuvia melodioita ja on ehdottomasti livenä todistamisen arvoinen.

Folk-osastolta näillä kekkereillä nähdään Suomen kärkeä edustava Ensiferum, joka sopii kesäiltoihin kuin nenä päähän. Ulkomaillakin laajasti menestynyt bändi on juuri julkaissut ensimmäisen singlen lokakuussa ilmestyvältä yhdeksänneltä studioalbumiltaan, ja toivomme tietysti tuoreen biisin soivan heinäkuisessa lauantai-illassa.

Illan hämärtyessä Paloskissa nähdään muun muassa Beast in Black, joka on saavuttanut suomalaisten metallifanien keskuudessa vankkumattoman suosion. Kotimaan metallikenttää edustaa esimerkiksi Before The Dawn, joka palasi viime kesänä täydellä rytinällä julkaisemalla ”Stormbringers”-paluualbumin ja keväällä sen jatkoksi ”Archaic Flame” -EP:n.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Festivaaliviikonlopun päättää ruotsalainen Smash Into Pieces. Yhtye on hyvin suosittu kotimaassaan, jossa se kilpaili tänä vuonna euroviisukarsintojen finaalissa. Alkuvuodesta tuoreimman albuminsa julkaissut Smash Into Pieces keikkailee tänä vuonna ahkerasti ja vierailee Suomessakin muutamaan otteeseen. Nyt on hyvä tilaisuus käydä todistamassa livenä kenties uransa huippusuosiota nauttiva electrorock-yhtye.

Mahdollisuudet päästä todistamaan näitä ja useita muita bändejä ovat Madfesteillä onneksi mainiot, sillä päällekkäisyyksiä näillä festareilla ei tule. Lyhyet tauot esiintyjien välillä mahdollistavat siirtymät ja muiden fasiliteettien hyödyntämisen, joten halutessaan voi käydä katsomassa vaikka jokaisen esiintyjän. Nähdään Iisalmessa!

Lisätietoja tapahtumasta löydät osoitteesta https://madfest.fi/.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy