Festariennakko: Ruisrock 2015

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 2.7.2015

Ruisrock 2015Suomen pitkäikäisin rock-festari Ruisrock teki viime vuonna kävijäennätyksensä huimalla 93 000:lla festivaalivieraalla. Tänäkin vuonna tuntuu menevän hyvin, sillä kolmen päivän liput, pe+la- ja la+su -liput ja lauantain yhden päivän liput on jo myyty loppuun. Tämä toimittaja saapuu Ruisrockiin ihan ensimmäistä kertaa. Odotan erittäin paljon niin esiintyjiltä kuin festivaalin tarjonnalta ylipäätään. Esittelen tässä nyt muutamia esiintyjiä Ruisrockin jokaiselta päivältä.

Perjantai 3.7.2015

Klo 17.00 Niittylava: Mokoma

Mokoma 2015Mokoma on tänä vuonna se kotimainen metalliyhtye, joka kiertää lähes kaikki mahdolliset festivaalit, eikä Ruisrockikaan jää välistä. Olen ollut viimeisen kuukauden aikana todistamassa kolmea Mokoman festivaalikeikkaa, ja menen edelleen katsomaan heitä mielelläni. On tulenkestävä fakta, että Mokoma on äärimmäisen kova livebändi, joka soittaa toinen toistaan vahvempia kappaleitaan äärimmäisen tiukasti. Vielä kun yhtyeellä on takanaan kenties uransa vahvin levytys ”Elävien Kirjoihin”, jolta oletettavasti kuullaan tälläkin kertaa monta kappaletta, niin ei voi odottaa muuta kuin loistavaa esitystä.

Klo 18.30 Minirantalava: Apina

Apina 2015Vastikään Sakara Recordsille kiinnitetty ja ”Infektio”-debyyttialbuminsa julkaissut rap metal -yhtye Apinakin on saanut kierrettäväkseen monet festivaalit täksi kesäksi. Potentiaalinsa monilla onnistuneilla kappaleilla ja mukaansatempaavalla live-esiintymisellä todistanut yhtye kasvattaa kuulijakuntaansa pikkuhiljaa jokaisen keikan myötä ja saa varmatsi uusia faneja Ruisrockistakin.

Klo 19.15 Niittylava: Mastodon

MastodonMonenkirjavaa metallia soittava Mastodon on kartuttanut itselleen melkoisen fanikunnan ja on Suomessakin melko tuttu näky. Itse en ole aivan varma, mitä mieltä olisin yhtyeestä. Mastodonin musiikki on toisaalta hyvää, mutta toisaalta taas tuntuu kuin siitä puuttuisi jotakin. Kaipaan varmasti lisää tutustumista, joten aion antaa heille mahdollisuuden Ruisrockissa.

Klo 21.45 Niittylava: Public Enemy

public-enemy-501b9f9216ac5Rock n’ Roll Hall of Fameenkin nimitettyä rap-yhtye Public Enemyä pidetään yhtenä merkittävimmistä rap-musiikin edelläkävijöistä ja heidän varhaisia, jo 80-luvun lopulla julkaistuja levyjään rapin merkkiteoksina. Public Enemy on täysin ansainnut paikkansa Ruisrockissa näihin päiviin jatkuneen levytysuransa ja rap-musiikin pioneerin asemansa vuoksi.

Klo 23.15 Lounalava: Backyard Babies

Backyard Babies 2014Muutaman vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt rock-yhtye Backyard Babies on minulle lähes täysin tuntematon yhtye. Parin kappaleen tutustumisen myötä bändin kevyt ja melodinen rock-musiikki vaikuttaa kuitenkin lupaavalta. En usko saavani tästä itselleni uutta lempibändiä, mutta uskon Backyard Babiesin sopivan hyvin Ruisrockin kattaukseen täydentämään rock-puolta, joka on tänä vuonna meinannut jäädä vähäiseksi.

Lauantai 4.7.2015

Klo 13.45 Rantalava: Pimeys

pimeysKaksi albumia julkaissut Pimeys on saanut ylistystä osakseen ja tullut nimetyksi jopa suomirockin pelastajaksi. Hyväntuulinen ja rento rock-musiikki osaa olla myös haikeaa ja koskettavaa. Sanoitukset herättävät ajatuksia ja tunteita laidasta laitaan. Itselleni Pimeys on yksi tapahtuman eniten odottamistani esiintyjistä.

Klo 14.30 Niittylava: Anssi Kela

Anssi Kela2Anssi Kela taas on vaikuttanut suomirockin nimissä jo pitkän aikaa. Nimikkoalbumillaan suuren yleisön suosioon palannut artisti julkaisi tänä vuonna uuden ”Nostalgiaa”-albuminsa, joka jatkaa edellisen levyn hyväksi havaittua uudistunutta linjaa.

Klo 19.30 Minirantalava: Teksti-TV 666

Teksti-TV 666Synkistelevä ja kokeilullinen punk-yhtye Teksti-TV 666 on sekin nuori yhtye kovassa nousussa. Se lukeutuu niihin yhtyeisiin, joista en ole aivan varma, että mitä mieltä olen. Toisaalta Teksti-TV 666:n persoonallinen punk on tarttuvaa ja sopivan sumuista, mutta toisaalta jotkin kappaleet kallistuvat keskinkertaisuuden puolelle. Mielipiteeni selkiytynee Ruisrockissa.

Klo 23.00 Telttalava: Kingston Wall FreakOut!

Kingston WallSuomalaisen progressiivisen rockin kruununjalokivi kokoontuu elossa olevin jäsentensä sekä monien vierailijoiden voimalla vielä kertaalleen juhlistamaan Kingston Wallin musiikkia Ruisrockiin. Kitaristi/laulaja Petri Walli menehtyi jo kaksi vuosikymmentä sitten, mutta basisti Jukka Jylli ja rumpali Sami Kuoppamäki kasasivat FreakOut-erikoiskokoonpanon, joka sekä soittaa Kingston Wallin kappaleita että myös jamittelee Kingston Wallin aikoinaan isännöimien FreakOut-klubien hengessä. Tämä tulee olemaan ainutlaatuinen spektaakkeli, joka toivon mukaan kunnioittaa Kingston Wallin musiikkia ja perintöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Klo 00.00 Rantalava: Apulanta

Apulanta 2014Kunnioitettavan uran tehnyt rock-veteraani Apulanta esiintyy vasta puolen yön aikaan, mutta vetää varmasti jälleen valtavan yleisön. Bändillä on takanaan suuri määrä hittibiisejä, jotka tuntee koko Suomi. Apulanta yhdistelee musiikissaan monenlaisia raskaan musiikin vaikutteita ja on tehnyt hyvin monenlaisia kappaleita, jotka ovat tyylilajista riippumatta toimivia kokonaisuuksia. Lienee turvallista odottaa kuulevansa Ruisrockissakin tunnin mittaisen ja erittäin väkevän hittikimaran.

Sunnuntai 5.7.2015

Klo 14.00 Niittylava: Pariisin Kevät

pariisin kevätVuonna 2008 debyyttinsä julkaissut Pariisin Kevät on hurmannut itselleen suuren määrän seuraajia tarttuvalla ja kevyellä, mutta varsin tunnelatautuneella musiikillaan, joka sisältää haikeita ja vietteleviä melodiota sekä koskettavaa lyriikkaa.

Klo 16.30 Niittylava: Michael Monroe

Michael Monroe 2015Pitkän linjan rokkari Michael Monroella on takanaan lukemattomia tyylinäytteitä energisestä rock-musiikista ja monia kappaleita, jotka voidaan luokitella klassikoksi. Miehen omaa nimeä kantava yhtye on julkaissut kaksi albumia, jotka on molemmat otettu erittäin hyvin vastaan niin fanien kuin mediankin puolella. Ruisrockissa tullaan varmasti näkemään jälleen erittäin vauhdikas ja tapahtumantäyteinen show, jollaisen voi tarjota vain Michael Monroe.

Klo 17.45 Lounalava: Santa Cruz

Santa Cruz 2015Santa Cruz taas edustaa kotimaisen rock- ja metallimusiikin nuorta sukupolvea. Yhtye on tehnyt itselleen nimeä ympäri maailman kahdella varsin erilaisella albumillaan. Molemmat levyt ovat saaneet innokkaan vastaaonoton, ja musiikin räväkkyydelle ja räjähtävyydelle vetää vertoja vain Santa Cruzin vauhdikas live-esiintyminen.

Klo 20.30 Rantalava: Don Huonot

Don Huonot 2014Keikkalavoille voitokkaasti palannut kotimaisen rockin suurnimi Don Huonot juhlii Ruisrockissa 25-vuotispäiväänsä. Monia hittejä ja vahvoja albumikokonaisuuksia myöhemmin Don Huonot on lujittanut paikkansa suomalaisen rock-musiikin kirjoissa.

Klo 20.30 Minirantalava: Reino Nordin

reino nordinReino Nordin julkaisi viime vuoden lopulla ensimmäisen sooloalbuminsa ”Bongo Rockin”. Ruisrockissa nähdään kahden tunnin mittainen erikoiskeikka, jossa yhdistyvät Reino & The Rhinos -kokoonpanon tuotanto ja Reino Nordinin soolomateriaali. Minulle on tuttua vain Nordinin sooloalbumi, joka teki minuun suuren vaikutuksen, mutta odotan myös tutustumista Reino & The Rhinosiin.

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Luetuimmat

Uusimmat