Festariennakko: SaariHelvetti 22.8.2015

Kirjoittanut Miika Kekki - 17.8.2015

SaariHelvetti 2015Hevifestarien – tai ylipäätään festarien – järjestäminen saaressa venematkan päässä mantereelta on tietääkseni idea, jota ei ihan joka häiskä ole lähtenyt toteuttamaan, ainakaan Suomessa. Viisaat immeiset Saarihelvetti-festivaalin takana ottivat pirua sarvista ja tarttuivat toimeen. Niinpä Tampereen kupeessa sijaitseva Viikinsaari muuttuu helvetillisen tiukan mättökinkerin pitopaikaksi lauantaina 22.8. Toivottavasti säiden herroille on mennyt tilaus lämmöstä perille.

Viikinsaari on mielenkiintoinen miljöö tapahtumapaikaksi. Onhan saaressa järjestetty jo useana vuonna Tammerfestin aikoihin Tammerfest Goes Viikinsaari -nimistä tapahtumaa, mutta raskaampaa musiikkia ei niillä vesillä ole nähty. Itselläni ei myöskään ole juurikaan tietoa, kuinka kakkoslavana toimiva tanssilava sopii keikkapaikaksi.

Kattaus on täynnä kovia esiintyjiä aina takuuvarmoista konkareista hieman vähemmän keikkaileviin ja uudempiin tulokkaisiin. Nähdäänpä helvetissä myös yksi resurrektio. Toivotaan, että taivaallisten voimien ja termien läsnäolo jää tuohon, harvinaisen ontuvaan vitsiin.

17.15–17.45: Whispered, Kaaoszine Stage

Arigato ja silleen. Epävarman ja haparoineen debyytin jälkeen formaattinsa perfektoinut Whispered täräyttää ensimmäisen Saarihelvetin käyntiin. Alla on helvetin kova uutuussinkku ja lupailuja uudesta, toivon mukaan yhtä kovasta materiaalista. Yhtyeen viime Tammerfestissä todistaessani havaitsin lievää jännittyneisyyttä yleisökontaktin kanssa, mutta isot pojat ovat kertoneet bändin tiukentuneen live-yhtyeenä(kin) roimasti. Mielelläänhän tämän käy toteamassa ja niskat vireeseen laittamassa.

17.45–18.15: Loudguns, Tanssilava Stage

On keräännytty perusasioiden äärelle ja taustalla jyskää Loudguns. Myönnän suoraan, etten ole alkuunkaan tällaisen menneeseen-kumartelu-hevin/rokin ystävä, mutta on hommaa tehty Loudgunsia paskemminkin… mutta myös reippaasti paremmin. Uskon kuitenkin, että kesäauringon hellässä huomassa yhtye löytää yleisönsä. Jälleen, älkää minua uskoko vaan suokaa bändille mahdollisuus.

18.15–18.45: Carnalation, Kaaoszine Stage

Kunnon pettämisen vuoksi Nummirockissa missaamani Carnalation suo onneksi uuden mahdollisuuden ensikohtaamisellemme. Bändin debyytti toimii yhä yhtä hyvin kuin julkaisuvuonnakin, ja uusi EP on tarjonnut loistavan lääkkeen kesän turpasaunapuutteeseen. Nyt vielä livenä ja avot!

18.45–19.20: Dr. Napalm Explosion, Tanssilava Stage

I have no words. Tämä toimii livenä joko hiton hyvin tai kusee niin, että veri lentää. Toivon ja live-pätkien perusteella uskonkin ensimmäiseen.

19.20–20.00: Ranger, Kaaoszine Stage

Kesä oli ja meni, eikä Ranger vieläkään iske. On tosin tullut selväksi, että olen hyvinkin yksin tämän mielipiteen kanssa. Mutta kun kerran pakoonkaan ei pääse, ei bändin livenä kokemisesta haittaakaan voi olla, eihän. Eihän?

20.00–20.40: Mustan Kuun Lapset, Tanssilava Stage

Kyllä, tämä! Mukulat sai lähtemään Hyvinkäälle Steelfesteilemään vuosi sitten ja nyt se saa lähtemään venheilemään kohti Viikinsaarta. Ennakko-odotukset ovat nytkin aivan yhtä korkealla kuin Steelfesteillä, eikä ole pienintäkään epäilystä, etteikö yhtye niitä tälläkin kertaa lunastaisi. Karu, kolkko jo lohduton maailma aukeaa kuulijan eteen, oli sää millainen tahansa. Keikka päättyy näihin kyyneliin.

20.40–21.40: Sotajumala, Kaaoszine Stage

Sotajumala todisti voivansa toteuttaa murhia musiikillisin keinoin. Steelfestin ja Nummirockin kovimmista keikoista vastannut partio on ilo todistaa kolmannen kerran ja nähdä, millaisen vastaanoton herrat kotikaupungissani saavat useamman vuoden tauon jälkeen. Varmistin pois ja pittiin.

21.20–22.00: Fear of Domination, Tanssilava Stage

Puhuttaessa kotimaan parhaista live-yhtyeissä nousevat esille usein samat nimet: Stam1na, Haloo Helsinki!, Jari Sillanpää, Mokoma, Rytmihäiriö ja onhan näitä. Mutta miksi niin harva hevistäkin puhuttaessa ymmärtää listata Fear of Dominationin? Teatraalinen lavashow, räväkät kostyymit ja ennen kaikkea niin helvetinmoinen myllytys saisivat tulla yhä useamman kuolevaisen tietoon. Yhtye vangitsi nuoren 16-kesäisen live-menollaan 2010-luvun alussa, vaikka en ollut kuullut biisin biisiä. Nyt niitä on ja nyt ne helvetti osataan. Jos tämän missaat, olet jonkin sortin urpo.

22.00–23.00: Turmion kätilöt, Kaaoszine Stage

Kun oli niistä kotimaan kovimmista live-bändeistä puhe… Jokainen joka on Kätilöt livenä nähnyt, tietää tasan tarkkaan, mistä puhutaan. Maailmassa ei ole samanlaista live-yhtyettä kuin Kuopion omat teknodiktaattorit – ja universumin tasapainon vuoksi toivon, ettei tulekaan.  Kuten itsellenikin todettiin ennen ensimmäistä Turmion Kätilöt -keikkaani: ”Sulla tulee olemaan vitun hauskaa!”

23.00–00.00: Cause For Effect, Tanssilava Stage

Vaikka kiinnostus tämän yhtyeen kokemiseen livenä olisi kova, aikataulut pakottavat poistumaan. Cause For Effectin tekninen grindailu jää siis toisella kertaa koettavaksi. Sääli, sillä ei tällaista rykmenttiä ihan joka kadunkulmasta soittamasta löydä.

SaariHelvetti aikataulu

Kirjoittanut: Miika Kekki