Festariennakko: Saarihelvetti tarjoaa jälleen upeat puitteet metallikesän loppusuoralla

Kirjoittanut Ossi Kumpula - 10.7.2023

Ensimmäisen kerran vuonna 2015 järjestetty Saarihelvetti kolkuttelee jälleen kerran jo aivan nurkan takana. Sitkeä ja sähäkkä festivaali järjestetään Tampereen Viikinsaaressa kahdeksatta kertaa 4.-5.8.2023. Jotakin tapahtuman sinnikkyydestä kertonee se, että se järjestettiin olosuhteita uhmaten molempina koronakesinä 2020 ja 2021. Saarihelvetin vetonauloihin lukeutuvat hyvät musiikin lisäksi luonnonläheinen miljöö ja maltillinen kokoluokka, sillä loppuunmyyty festari tarkoittaisi kahden päivän aikana yhteensä viittätuhatta kävijää. Tämänvuotisen Saarihelvetin siintäessä muutaman viikon päässä onkin aika kohdistaa katseet kaksipäiväisen metallijuhlan tarjontaan.

Perjantai 4.8.2023


Ensimmäisenä festaripäivänä VIP-lipulliset pääsevät hyppäämään Laukontorilta Viikinsaareen vievään laivaan kello 14 alkaen, kun taas ensimmäinen yleisölaiva seilaa varttia myöhemmin. Festivaalialueella on kaksi päälavaa, jotka on nimetty Kaaoszine- ja Inferno-stageiksi. Näistä jälkimmäisellä viikonlopun juhlallisuudet käynnistää kotimainen Suotana klo. 16:30 alkaen. Bändi julkaisi tuoreimman pitkäsoittonsa ”Ounas I” viime maaliskuussa, joten tässäpä mitä parhain tilaisuus kuulla kyseisen kiekon biisejä ilmielävänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaaoszine-lavan puolestaan korkkaa Kaunis Kuolematon kellonlyömällä 17:15. Bändi ei tänä suvena heitäkään kuin kaksi keikkaa, joten kannattaapi olla paikalla, mikäli tätä jylhänkaunista tunnelmointia mielii lähiaikoina livenä kokea. Kolmisenkymmentä vuotta toiminnassa ollut Mustan Kuun Lapset ilmoitti lopetusaikeistaan kuluvan kesän alkajaisiksi, joten Saarihelvetin keikka edustaakin viimeisiä tilaisuuksia jättää bändille jäähyväiset.


Perjantain vauhdikkaimmat tahdit tarjoaa todennäköisesti kotimainen grindcore-legenda Rotten Sound. Orkesteri julkaisi viime maaliskuussa ensimmäisen studioalbuminsa sitten vuoden 2016, joten jos hitaampi tunnelmointi alkaa jostain syystä kyllästyttää, niin tässäpä takuuvarma tärppi Saarihelvetin ensimmäiselle päivälle. Saarihelvetti-perjantai huipentuu Kaaoszine-lavalla esiintyviin ulkomaalaisvahvistuksiin Moonspell ja Rotting Christ. Kallistuupa makusi enemmän portugalilaisen goottimetallin tai kreikkalaisen melodisen bläkkiksen suuntaan, kannattaa molempien bändien keikat ehdottomasti tarkastaa, sen verran pätevästä ja kokemuksen väkevöittämästä toimituksesta on nimittäin molempien kohdalla kyse. Mikäli näiden kahden kovan jälkeen on vielä festarikuntoa jäljellä, on iltaa mahdollista viettää Murheenlaakson parissa aina puoleenyöhön asti.


Lauantai 5.8.2023


Saarihelvetin jälkimmäisenä päivänä juhlallisuudet käynnistyvät 15:30 alkaen Inferno-lavalla Assemble the Chariotsin komennuksessa. Jos siis unihiekat mielii karistaa silmistään sinfonisen death metallin kanssa, kannattaa olla ajoissa Viikinsaaressa. Useampanakin vuonna Saarihelvetissä esiintynyt Fear of Domination palaa jälleen Tampereen saaristoidylliin, joten jos Turmion Kätilöt-henkinen industrial-räime puhuttelee juuri sinua, kannattaa suunnistaa Kaaoszine-lavan tienoille lauantaina kello 16 reikäleipä. Niin, ja tokihan Turmion Kätilöt itsekin festareilla esiintyvät. Valtavirtaisampia metallin suuntauksia edustava Lost Society aloittaa samaisella lavalla varttia yli viisi, joten takuuvarmaa intensiivisyyttä ja tarttuvutta haikailevien menovinkki numero uno on tässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy


Tuskassa vuosi sitten hurmannut Cryptic Hatred surmaa musiikillaan Saarihelvetti-lauantaina Tampereella. Vuonna 2019 perustetun bändin suoritusvarmuus oli jo vuosi sitten Tuskassa sellaisella tasolla, että voi vain arvuutella, kuinka kovaksi meno yltyy Saarihelvetissä. Kovien kotimaisten lisäksi myös Saarihelvetin päätöspäivänä festivaalilavoille kapuaa ulkomaalaista osaamista. Kaaoszine-lavalla työnäytteensä antavat itävaltalainen Harakiri for the Sky ja puolalainen Decapitated. Ensimmäinen edustaa polveilevampaa tunnelmointia ja jälkimmäinen suoraviivaisempaa ilmaisua, joten eiköhän molempien bändien keikat ole syytä tarkistaa tasapainoisen festarikokemuksen takaamiseksi. Inferno-lavalla koko tapahtuman viimeisenä ohjelmanumerona tavataan ruotsalainen Diablo Swing Orchestra, joka edustaa festivaalilla kuin festivaalilla aina yhtä tarpeellista jotain ihan muuta-osastoa.


Jotain ihan muuta-ohjelmaa on tarjolla läpi viikonlopun Rock ’N’ Tits-lavalla, jossa perjantaina on tilaisuus osallistua esimerkiksi Speed Dating in Hell-kumppaninetsintään, ja lauantaina lavalla esiintyy pitkin iltapäivää Tampere Burlesque-ryhmä. Jos siis kesän ehtoopuolella mielit vielä festaroida täydet kaksi päivää lämminhenkisissä ja luonnonläheisissä tunnelmissa Tampereella, ota liput ja lisätiedot haltuun allaolevista linkeistä. Muutama viikko vielä, sitten on helvetti jälleen irti Tampereen Viikinsaaressa!

Liput Saarihelvettiin

Tapahtuma Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saarihelvetin kotisivut