Festariennakko: Saarihelvetti tuo elokuussa jälleen Tampereen Viikinsaareen kovia kotimaisia

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 28.7.2021
Turmion Kätilöt SaariHelvetti 2020

Tampereen Viikinsaaren Saarihelvetti on jo vakiinnuttanut paikkansa Suomen metallifestareitten kartalla. Tänäkin vuonna kesä- ja heinäkuu näytti festareitten osalta vielä melko hiljaiselta, mutta toiveissa on, että viime kesän tavoin elokuussa päästään nauttimaan kunnolla festivaalielämästä. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna suunnataan Laukontorilta Viikinsaareen kuuntelemaan elävää musiikkia ja nauttimaan festarin oheisohjelmasta.

Kaksipäiväiseksi jokunen vuosi sitten laajentunut Saarihelvetti-festari tarjoaa sattuneista syistä vain kotimaista metallimusiikkia, koska vielä melko pitkään mukana line upissa roikkuneet kaksi kanadalaisyhtyettä peruivat tulonsa vallitsevien olosuhteiden takia heinäkuussa. Paikkaajaksi saatiin kuitenkin pikakomennuksella kotimaiset One Morning Left ja Vorna. Lisäksi tarjolla on Rock’n’Tits-lavalla burleskia, tietovisaa ja halukkaille vaikkapa pikatreffailua. 

Perjantain musiikkitarjonnasta kiinnostaa aina yhtä innokas Tyrantti, joka tänä vuonna julkaisi uuden levynsäkin. Saadaankohan keikalla “Feeniks” uuteen lentoon?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

Ja mikäpä sopisi kesäiltaan paremmin kuin esoteerinen doom metal! Spiritus Mortis ei välttämättä ole se kaikista todennäköisin valinta Saarihelvetin tarjontaan, mutta kyllä tämä varmasti monelle kelpaa! Ainakin itse aion bändiä olla kuuntelemassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

Suomalaisen epätoivon ytimessä vaeltaa myös Swallow the Sun, joka toivottavasti pääsee musisoimaan Saarihelvetissä illan pimetessä. Luvassa on takuulla suurta epätoivoa ja tunnelmointia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pelkkää hidastelua ei Saarihelvetin perjantaissa ole tarjolla, vaan saadaanhan sinne myös peikkoja, kun Finntroll laittaa humpat käyntiin Viikinsaaressa. Uskallanpa epäillä, että silloin tanner todella tömisee! Enpä olekaan bändiä hetkeen nähnyt Suomen keikkalavoilla, joten tätä odotan suurella innolla. Tunnetusti bändi saa aina yleisön täysillä mukaansa.

 

Ensimmäisen festaripäivän räväkämmästä meiningistä vastaa myös pohjalainen Nicole, joka varmasti saa nyrkit heilumaan ilmassa oman esiintymisensä aikana. Bändiltä odotetaan jo malttamattomasti uutta musiikkia, koska yksi “Illuusio”-single siltä jo kerkesi viime syksynä ilmestyä. Nicole kannattaa siis katsastaa festaripäivän päätteeksi eikä turhaan kiirehtiä vielä veneilemään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

Omalla hienolla tavallaan suomalaisuuden sielunelämää maalailee perjantaina Kaaoszine-lavan päättäjänä Insomnium, joka sekin on hienoa nähdä Saarihelvetissä. Heinäkuussa Metallivuoressa Insomnium osoitti, miksi se on yksi Suomen hienoimpia tunnelmapalasia. Hämärtyvässä illassa saattaa tämän keikan aikana mennä roska silmään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rock’n’Tits-lavalla voi perjantaina puolestaan osallistua What the Rock?! -tietovisaan tai kuunnella Kaikkosen ja Liekkalan duetointia; ravintolan puolella on ennakkoilmoittautuneille puolestaan luvassa pikadeittailua. Ja tietenkin Viikinsaaren vehreät maisemat tarjoavat oivallisen areenan tavata festarituttuja ja nauttia elokuisesta kesäillasta Suomen suvessa.

Festarin kakkospäivänä lauantaina kannattaa olla ajoissa liikkeellä, koska päivän avaa Bändikilpailu helvetistä -kisan yleisöäänillä voittanut Silver Bullet. Luvassa on rähväkkää power metalia, jolla päivä varmasti lähtee hyvin käyntiin.

 

Lauantain Kaaoszinen nimikkolavan avaajan myötä saattaa narahtaa myös Gambinan korkki auki, kun lauteille loikkaa Rytmihäiriö. On ihme, jos tämä ei saa Viikinsaaren nurmea pöllyämään pitin pyöriessä.

 

Toisen päivän kiinnostaviin bändeihin kuuluu myös kuuden aikaan Inferno Stagelle rynnistävän Satan’s Fall, jonka viime vuoden loppupuolella ilmestynyt debyytti on oivaa heavy metalia. Kannattaa siis suunnata Ember Fallsin ja Lähiöbotoxin jälkeen katsastamaan myös tämä ryhmä.

 

Kun on päästy kunnolla vauhtiin, niin miksipä sitä hidasteltaisiin? Saarihelvetin lauantaissa vauhdin jatkumisen takaa Lost Society, jonka energia on välillä niin huimaa, että hitaampia hirvittää. Varmasti tuo sama eloisuus tarttuu yleisöönkin, ja viimeistään tässä vaiheessa hilseet saavat kyytiä.

 

Tämän jälkeen onkin jo syytä vähän hidastaa tahtia ja nauttia kanadalaisten paikkaajaksi saapuvan Vornan fiilistelystä. Itse ilahduin tästä ohjelmanmuutoksesta ja odotan innolla, kuinka iltapuoli lähtee käyntiin Vornan tahdissa. Ainakin tässä on lupa hengähtää hetkeksi vauhtibändien keskellä.

 

Tunnelmapalaset olivatkin sitten siinä, ja Saarihelvetin lauantaissa palataan niskalihaksia koettelevaan meininkiin. Diablo on lupaillut uutta levyä ilmestyväksi tänä syksynä, ja onkin mukava nähdä, millaisessa vireessä bändi on festarilavalla elokuun alussa. Ainakin vuoden takainen Dark Riverin keikka oli yhtä timanttia alusta loppuun.

 

Melodisen death metalin parissa voidaan jatkaa vielä Diablon jälkeenkin, kun ahkeralla keikkailullaan kannuksia saanut Mors Subita ottaa Saarihelvetin haltuunsa. Tälläkään keikalla tuskin tullaan turhaan seisoskelemaan kädet puuskassa.

 

Tänä vuonna ei Viikinsaaressa nähdä Saarihelvetin house bandia eli Turmion Kätilöitä, mutta Kaaoszine-lavan päivän ohjelman pakettiin laittaa varmasti innostusta vielä nostattava Mokoma. Sen jälkeen voi vielä vilkaista myös Arionin keikan – tämän jälkeen Saarihelvetti vuosimallia 2021 onkin vietetty ja laivat seilaavat festarivieraat mantereen puolelle.

 

Lauantain aikana voi Rock’n’Tits-lavalla nauttia myös burleskiesityksistä pitkin päivää. Lavalle nousee useita eri artisteja, eli jos kaipaa taukoa bändien metelöinnistä ja kaipaa myös visuaalista iloa, on hyvä seurata tuon lavan tietämille.

Saarihelvetti on selvästi saavuttanut asemansa Suomen festareitten joukossa – tästä kertoo jo se, että kaikki liput myytiin loppuun jo heinäkuun puolella. Jos siis tänä vuonna jäit ilman lippua, muistathan vuonna 2022 hoitaa asian kuntoon ajoissa.