Festariennakko: Slipknotin tähdittämä Knotfest ensimmäistä kertaa Suomessa 12.-13. elokuuta

Kirjoittanut Ossi Kumpula - 2.8.2022

Monilla oli taatusti suru puserossa, kun Turkuun kesälle 2021 kaavailtu Slipknotin konsertti peruuntui koronavirustilanteesta johtuen. Sitä suurempi oli riemastus, kun selvisi, että normaalin keikan sijaan Turussa koettaisiin elokuussa 2022 iowalaisten kaksipäiväinen nimikkofestari Knotfest. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa järjestetty Knotfest saapuu vajaan parin viikon kuluttua ensimmäistä kertaa pohjoismaihin, ja minnepä muuallekaan kuin Suomen Turkuun. Loistavan bändikattauksen lisäksi Knotfestin erikoisuuksiin lukeutuu muun muassa Slipknot-aiheinen museo, jossa on nähtävillä kaikenlaista bändiin liittyvää aineistoa. Knotfestin avauspäivänä 12. elokuuta Turun Artukaisten kentällä esiintyvät Nightwish, Lamb of God, Arch Enemy, Huora, Lähiöbotox, Sara, Stam1na ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Seuraavana päivänä Slipknotin lisäksi lavoille nousevat Blind Channel, Shiraz Lane, TesseracT, Stoned Statues, Cradle of Filth, Medeia, Bring Me the Horizon, Moon Shot ja Huoratron.


Perjantai 12.8. – kotimaista osaamista Nightwishin johdolla


Kunnian koko kaksipäiväisten bakkanaalien pelinavaajana saa jyväskyläläinen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Knotfestissä bändi ei tarjoilekaan ihan perussettiä vaan luvassa on tänä vuonna 20-vuotissynttäreitään viettävän ”Rajaportti”-albumin juhlakeikka. Jos siis mieltäsi on joskus kutkuttanut ajatus, että kyseinen albumi olisi mieluisaa kuulla kannesta kanteen livenä, niin Knotfest-perjantaina siihen tarjoutuu mitä otollisin tilaisuus. Viime vuonna niin kriitikoilta kuin kuulijoiltakin kehua keränneen ”Your Highness” -albumin julkaissut Bloodred Hourglass on viettänyt melko aktiivista festarikesää, joten Knotfestissä bändiltä sopii odottaa huippuunsa virittynyttä keikkakuntoa. Eipä ole lemiläinen Stam1nakaan tänä vuonna laakereillaan levännyt, ja jos puolitoista vuotta sitten julkaistun ”Novus Ordo Mundi” -levyn kappaleiden livetoimivuus on vielä toteamatta, on sen aika nyt.

Melankolisen vaihtoehtorockin aallokoissa jo vuodesta 1995 alkaen luovinut Sara ei osoita hyytymisen merkkejä, sillä orkesteri julkaisi kuluvan vuoden tammikuussa peräti yhdeksännen studioalbuminsa. Saran jälkeen festivaalin päälavalla nähdään viikonlopun ensimmäinen ulkomaan vahvistus, kun melodisen death metalin kulmakivi Arch Enemy saapuu hemmottelemaan suomalaisten kuuloelimiä. Yhtyeen Suomen esiintyminen osuu samalle päivälle sen uusimman ”Deceivers”-albumin julkaisun kanssa, joten vanhojen hittien ohella saanemme kuulla reilusti myös tuoreempaa materiaalia. Neljän vuoden ja kahden studioalbumin ikään ehtinyt Lähiöbotox on tänä vuonna tehnyt itseään suurelle yleisölle tutuksi Nightwishin areenakeikkojen lämppärinä Helsingissä ja Tampereella sekä lukuisilla kesäfestareilla. Jos siis rapilla höystetty metalli kuulostaa vähääkään kiinnostavalta, niin tässä loistava tärppi Knotfestin ensimmäiselle päivälle.

Lokakuussa seuraavan ”Omens”-albuminsa julkaiseva Lamb of God ei ole vieraillut Suomessa sitten kesän 2019, joten jälleennäkemistä mielivien on syytä ottaa suunnaksi Turku. Yhtye on kuvaillut tulevan materiaalin edustavan bändiä kenties vihaisimmillaan, vaan mitäpä Kaaoszinen lukijat ovat mieltä oheisen maistiaisen perusteella? Tamperelainen Huora yhdistelee musiikissaan sujuvasti punkia ja metallia, ja helmikuussa julkaistun ”Älä luovuta” -albumin myötä yhtye on todistanut pysyvyytensä ja pätevyytensä. Knotfestissä bändi soittaa juuri ennen päivän pääesiintyjä Nightwishiä, joka on vasta tänä vuonna päässyt keikkailemaan huhtikuussa 2020 ilmestyneen ”Human. :II: Nature.” -albuminsa tiimoilta. Bändi on ottanut koronarajoitusten hellittämisestä kaiken ilon irti, sillä toukokuisen jenkkirundin jatkoksi yhtye on viettänyt todella vilkasta festarikesää. Perjantaina on vuorossa Nightwishin tämän kesän viimeinen festarikeikka Suomessa, joten nyt on kenties viimeinen mahdollisuus todistaa bändi kotikentällä ”Human. :II: Nature.” -albumin kiertueella.


Lauantai 13.8. – festivaalien isäntäorkesteri näyttää tekemisen mallia


Knotfestin pääpäivänä juhlallisuudet käynnistää oululainen Blind Channel, jonka suosio on ampaissut stratosfääriin parin viime vuoden aikana. Loppuvuodesta yhtye soittaa suurkonsertin Helsingin jäähallissa, mutta sitä ennen Blind Channel on mahdollista nähdä samalla kertaa monen muun huippubändin kanssa ensi viikon lauantaina. Lauantai jatkuu kotimaisin voimin, kun ”Pulse of the Maggots” -kappaleen mukaan nimetyllä kakkoslavalla soittaa Shiraz Lane. Yhtye ei kuluvana suvena ole kiertänyt kotimaisia festarilavoja, ja kun bändi julkaisee kolmannen pitkäsoittonsa ”Forgotten Shades Of Life” vain päivää ennen Knotfest-keikkaansa, ei hetki voisi olla suotuisampi tämän hard rock -ryhmän tsekkaamiselle. Seuraavaksi päälavalla on tiedossa hieman kimurantimpaa ulostuloa, kun brittiläinen TesseracT saapuu urallaan neljättä kertaa Suomeen. Tämä progemetalliryhmä ei ole erityisen aktiivinen härmässä vierailija, joten jos et halua lähteä katsomaan bändiä ulkomaille, ei ensi viikon lauantaina tarvitse vaeltaa Turkua kauemmas.

Sakara Recordsin tuore kiinnitys Stoned Statues on raivannut tietään metalliväen tajuntaan huhtikuussa julkaistun debyyttialbuminsa myötä. Ken tietää millainen suosio bändiä vielä odottaa, joten jos mielit todistamaan orkesterin livenä sen varhaisessa kehitysvaiheessa, kannattaa Knotfest-lauantaina olla kuulolla klo 17.20 alkaen. Englantilainen Cradle of Filth tuskin kaipaa esittelyjä tai genremäärittelyjä, sillä bändi on Dani Filthin johdolla kolmellatoista studioalbumillaan keksinyt täysin oman musiikillisen hiekkalaatikkonsa, jonka puitteissa operoida. Yhtye jatkoi laadusta tinkimätöntä linjaansa viime vuonna julkaistun ”Existence Is Futile” -levyn myötä, ja Knotfestin keikka on toinen bändin kahdesta varmistuneesta Suomen vierailusta tänä vuonna. Tamperelainen Medeia juhlii tänä vuonna kaksikymppisiään aktivoitumalla keikkarintamalla, ja myös Knotfestin yleisö on saava osansa kuolonmetallipartion paluusta.

Brittiläinen Bring Me the Horizon vieraili Suomessa viimeksi kesäkuun alun Rockfesteillä, ja jos tuo keikka jäi väliin, voi vahinkoa paikata Knotfestin jälkimmäisenä päivänä. Muun muassa entisistä Lapko– ja Children of Bodom -muusikoista koostuva Moon Shot on tänä vuonna kerryttänyt momentumia kiertämällä ensin Eurooppaa Danko Jonesin lämppärinä, mitä on seurannut kiitettävän tiivis festarikesä. Syksyllä Moon Shot ampaisee ensimmäiselle omalle Euroopan-kiertueelleen, mitä ennen bändi nähdään Suomessa vielä muutamalla keikalla, joista yksi on juurikin Knotfestissä. Lauantai-iltana Knotfestin itseoikeutettu pääbändi Slipknot esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2020 helmikuun. Monien muiden artistien tavoin nämä amerikkalaiset vaihtoehtometallin elävät legendat ovat viettäneet koronataukonsa uutta musiikkia työstäen, ja syyskuun lopulla kaksitoista uutta kappaletta näkevät päivänvalon ”The End, So Far” -albumin muodossa. Kyseessä on viimeinen levytys, jonka Slipknot julkaisee bändiä koko sen uran edustaneen Roadrunner Recordsin kautta. Yhtyeen laulaja Corey Taylor on täsmentänyt, ettei tulevan albumin nimi viittaa bändin hajoamiseen vaan yhden aikakauden päättymiseen sen uralla. Levyltä on julkaistu maistiaisiksi singlet ”The Chapeltown Rag” ja ”The Dying Song”, joista molempia Slipknot on soittanut kesän keikoillaan, joten niin tulee käymään todennäköisesti Suomenkin Knotfest-tapahtumassa.


Mikäli festarikävijällä on Slipknotin jälkeen vielä energiaa jäljellä, voi alueelle jäädä fiilistelemään DJ Huoratronin elektronista musiikkia. Lopullisesti soitto vaikenee Artukaisten kentällä yhdeltä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, joten vajavaiseksi tätä kahden päivän festarielämystä tuskin kukaan pääsee syyttämään. Liput tapahtumaan ovat liikkuneet kiivaaseen tahtiin, joten oma sisäänpääsy kannattaa varmistaa heti eikä hetken päästä. Knotfestissä tavataan!

Lippuja tapahtumaan voi ostaa täältä.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/235114891788481

Kotisivut: https://knotfest.com/finland/

Luetuimmat

Uusimmat