Urgehal 2023

Festariennakko: Steelfest aloittaa jälleen festarikesän ja tuo Hyvinkäälle Nokturnal Mortumin, Loitsin ja Urgehalin

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 7.5.2023

Kun Steelfest vietti vuosi sitten 10. juhlavuottaan neljän päivän ajan, ajatteli moni, että siitä paremmaksi ei enää voi pistää. Mutta kun tämän vuoden julkistuksia alkoi tippua, joutui taas toteamaan, että voi jestas, mitä sieltä taas tulee!

Tänä vuonna Steelfest on kolmipäiväinen, ja kuultavaa riittää 18.–20.5. joka päivälle aikaisesta iltapäivästä pikkutunneille asti. Tarjolla on jälleen järjettömän kova kattaus äärimetallia eri puolilta maailmaa. Steelfestiin on saatu buukattua yli neljäkymmentä toinen toistaan kovempaa bändiä.

Torstaina todistetaan Pestin harvinainen keikka ja fiilistellään The Committeen tahdissa

Torstaina homma laitetaan käyntiin heti kunnon jytinällä. Iltapäivällä festarin avaavat kotimaiset Coraxul ja Azazel, joiden jälkeen kuullaan jo ensimmäisen ulkomaiset bändit, kun peräkkäin lavalle nousevat norjalainen Nattverd ja pian 3-kymppisiään viettävä kolumbialainen Utuk-Xul. Näiden takia kannattaa paikalle tulla jo ajoissa – onneksi torstai sattuu olemaan monella vapaapäivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lahtelainen Sacrilegious Impalement heittää Steelfestin ensimmäisenä päivänä juuri ennen festari ilmestyvän “IV – Infinite Victor” -levyn julkkarikeikan, joten sitä kohti on syytä suunnata. Kotimainen Horna tulee Steelfestiin paikkaamaan peruuntunutta Varathronia, ja Hornaahan voisi kohta sanoa Steelfestin house bandiksi, mutta eipä sen läsnäolo yhtään haittaa. 

Kotimaisista torstain bändeistä ehkä suurin odotuksen aihe on 1990-luvulla muutaman demon ja sinkun julkaissut, mutta tietyn kulttimaineen saanut Pest. Bändi on ilmoittanut, että se aikoo tehdä vain ja ainoastaan tämän Steelfestin keikan vuonna 2023 ja palaa tämän jälkeen takaisin hautaan. Tässä luulisi olevan tarpeeksi syytä olla missaamatta bändiä.

Ulkomaisista bändeistä Steelfest-torstaina on mahdollisuus nähdä tutut Steelfestin kävijät Deströyer 666 ja Marduk, jotka takuuvarmasti laittavat kunnolla myllyn pyörimään. The Committee taas ei ole kovin tuttu näky Suomessa; viimeksi sen taisi tuoda samainen festari syksyisille Steelchaos-bakkanaaleille silloin, kun Nosturi oli vielä olemassa. Tätä keikkaa odotan ainakin itse suurella mielenkiinnolla, koska The Committee on jotain enemmän kuin pelkkä live-esitys. Puoli kahdeksan aikaan lavalle puolestaan nousee virolainen pitkän linjan bändi Loits. Myös tämän yhtyeen keikat ovat yleensä hyvin intensiivisiä kokemuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Carpathian Forestin Black Shining Leather päättää perjantain

Unet saattavat Steelfestin aikaan jäädä melko lyhyiksi, koska perjantaina ja lauantaina Villatehtaan portit aukeavat festariyleisölle jo puolenpäivän aikaan ja ensimmäinen bändi aloittaa molempina päivinä klo 12.30. Puuskututtaa jo valmiiksi. Perjantaina kakkospäivän avaavat kotimaiset Rienaus ja Gaurithoth, joista jälkimmäisen luulin jo lopettaneen aktiivisen toimintansa. Päivän mittaan kuullaan vielä lisää tiukkaa suomalaista osaamista genren eri laidoilta.TotalSelfHatred tunnelmoi omalla upealla tavallaan, ja Ride For Revenge on bändi, jota ei usein nähdä keikkalavoilla, joten mielenkiinnolla odotan, mitä Steelfest ja tämä esiintyjä tuovat tullessaan. Ja sitten on Behexen! Tämän yhtyeen saatanallista hienoutta ei koskaan voi korostaa liikaa. Steelfesteillä Behexen katkaisee aivan liian pitkän hiljaiselonsa.

Hyvinkäällä saadaan perjantaina todistaa myös ensiesiintymistä, koska viime vuonna upean “Aeons of Sorrow” -levyn julkaissut Ymir vetäisee debyyttikeikkansa. Odotankin suurella mielenkiinnolla, miten levyjen nerokkuus kuullaan myös livenä.

Perjantain ulkomaiset yhtyeet ovat vähintäänkin mielenkiintoisia, kun kuultavaksi saadaan metallia niin Yhdysvalloista, Kolumbiasta, Kanadasta kuin Japanistakin. Ja laitetaan samaan syssyyn vielä ranskalaisia, saksalaisia ja pari norjalaista. Kolumbialainen Infernal kiinnostaa varmasti black metalia seuranneita, onhan bändi tahkonut metalliaan jo melkoisen monta kuunkiertoa. Uudempaa polvea edustaa puolestaan Japanista asti Hyvinkäälle saapuva Sex Messiah, jonka eksoottisuusarvo voi nousta korkeallekin. Kanadalainen Grenadier taas heittää Hyvinkäällä ensimmäisen Euroopan-keikkansa.

Norjasta perjantaille saadaan jopa kolme bändiä: Ved Buens Ende, jonka avant-garde varmasti vähintäänkin hämmästyttää, ja Gehenna, jonka viimeisimmästä levystä on kulunut aivan liian kauan aikaa mutta jota odottaa livenä aina yhtä paljon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisen festaripäivän päättäjäksi on valikoitunut Carpathian Forest, joka tuskin kaipaa sen suurempia esittelyjä. Eipä ole tämäkään bändi ihan hiljattain uutta musiikkia iloksemme julkaissut, mutta onhan tässä nyt kyseessä klassikko. Steelfestiin on lupailtu erityistä “Black Shining Leather” -settiä Tämä viimeistään aukaisee portit helvettiin!

Urgehalin Dødmarsj for Nefas ja Nokturnal Mortum kruunaavat Steelfestin

Eipä taida Steelfestin viimeinen festaripäiväkään istuskeluksi mennä, koska tarjonta pysyy samalla kovalla tasolla kuin aikaisempinakin päivänä. Kotimaisista lavalle saadaan lauantaina Vornat, joka ei ole tainnut viime vuosina kovinkaan monta keikkaa tehdä, päivän avaava Ruttokosmos ja samalta suunnalta maatamme ponnistava Witchcraft. Torture Killer ei varmasti jätä ketään kylmäksi vaan mättää täysillä turpaan jälleen Villatehtaan lavalla. Eikä True Black Dawn varmaan myöskään pelkkiä olankohautuksia aiheuta, koska bändin keikat ovat aina Tapauksia.

Yhdestä Steelfest-lauantain kovimmasta kotimaisesta vetäisystä saattaa hyvinkin vastata Urn, jonka black/thrash on kaunistuttanut maailmaa jo kauan. Tuumailinkin itse, että eipä ole bändiä tullut aivan viime vuosina nähtyä. Onneksi tähän tulee korjausliike Hyvinkäällä.

Lauantaille saadaan jopa kolme ranskalaista bändiä, kun Steelfestiin kylmyyttään kylmävät Merrimack, Sotherion ja Pensées Nocturnes. Jenkkilästä paikalle saapuva Nunslaughter heittää Hyvinkäällä vuoden ainoan Euroopan-keikkansa ja edustaa samalla festarin death metal -osastoa. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten nämä sedät vielä jaksavat heilua.Samaa genreä kuullaan myös maanmiestensä Evil Incarnaten suunnalta. Pitkänmatkalaisia Steelfestiin saadaan myös Australiasta asti, kun Austere saapuu jakamaan depressioitaan festarikansalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norja-osasto ei päättynyt vielä perjantaihin, vaan lauantaina kuullaan ja nähdään neljä norjalaista bändiä. Nordjevel edustaa maan uudempaa black metal -kaartia, mutta on ahkeralla keikkailullaan saanut hyvän kannattajakunnan itselleen. Dødheimsgard taas painii samassa osastossa edellisen päivän Ved Buens Enden kanssa – eikä vähiten saman vokalistinsa takia. Varmaan keikalla kuullaan myös juuri ilmestyneen uuden levyn materiaalia. Nattefrostin buukkaaminen Steelfestiin täytyy nostaa vähintäänkin kulttuuriteoksi, koska liian usein tätä herran sooloprojektia ei saa livenä nähdä. Nattefrost siis nousee edellisillan Carpathian Forest -keikan jälkeen vielä toisen kerran lavalle. Mahtavaa! Ja yhtä suuri ilon aihe on myös Urgehalin Steelfest-keikka! Hiljattain Inferno-festivaalilla Oslossa bändi heitti sellaisen tulituksen ilmoille, että heikompaa olisi saattanut hirvittää. Bändi kiertää vielä ainakin tämän vuoden verran “Dødmarsj for Nefas” -otsikon alla. Voi olla, että tämän jälkeen bändiä ei ole enää mahdollista todistaa livenä.

Vuoden 2023 Steelfestin päätösbändinä on itseoikeutetusti ukrainalainen Nokturnal Mortum, joka on festarilla nähty aikaisemminkin. Tällä kertaa voi vain kuvitella, millaisen kunnioituksen bändin esiintyminen saa aikaan. Moni varmaan odottaa viimeiseen asti jännityksellä, pääseekö bändi varmasti paikalle. Mutta uskotaanhan yhdessä, että näin todella käy? Näin Steelfest 2023 saa arvoisensa päätöksen.

Vielä ehdit olemaan osa Suomen festarikesän avausta, mutta lippukaupoille kannattaa jo kiirehtiä, sillä Steelfest on aivan ovella.

Steelfest Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat