Festariennakko: Steelfestissä nähdään spesiaalikeikat Sodomilta, Sethiltä ja Samaelilta

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 7.3.2020
Steelfest-yleisöä 2019

Kenellekään äärimetallin ystävälle ei varmaan ole jäänyt enää epäselväksi, että Hyvinkään Villatehtaalla tiiliseinät jytisevät jälleen toukokuun puolivälissä – nyt jo yhdeksättä kertaa. Viime vuosien tapaan festareilla kuullaan todella kovia kotimaisia ja ulkomaisia bändejä ja tavataan festarituttuja ympäri maailman.

Tällä hetkellä julkistettuna on jo yli 20 esiintyjää. Ulkomaisista nimistä varmasti kiinnostaa Steelchaoksessakin marraskuussa nähty Sodom, jonka setissä tullaan kuulemaan biisejä sen ensimmäiseltä EP:tä “…In the Sign of Evil” ja debyyttilevyltä “Obsessed by Cruelty”. Tämä jos mikä on old schoolia! 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muitakin ei ihan eilisen teeren poikia on Hyvinkäälle muilta mailta saapumassa. Vai miten maistuisi Venom Inc? Monet sanovat, että tämä on niistä kahdesta se oikea Venom. Tai W.A.R. (Worship and Ritual) eli tarkemmin sanottuna Samael esittämässä materiaalia pelkästään kahdelta ensimmäiseltä levyltään? Pitkä tie takanaan on myös norjalaisella Cadaverilla, jonka ensiaskeleet otettiin jo 1980-luvun lopussa. Toivotaan, että yhtye todella saadaan Steelfestiin, koska perustajajäsen Neddo on kamppaillut terveydellisten ongelmien kanssa viime vuoden ajan. Ja johan tässä on laitettu pitkävetoa pystyyn siitä, tuoko Glen Benton Deicidensä todella Steelfestiin, koska jokunen Suomen-keikka näiltä veijareilta on päässyt peruuntumaan. 

Brittiläinen melodisen black metalin edustaja Hecate Enthroned voitaneen sekin hyvällä omallatunnolla laskea veteraanien porukkaan. Ja onpa ruotsalaisella death metal -bändi Vomitoryllakin jokunen kilometri kertynyt mittariin. Lisäksi läntisestä naapuristamme saapuu paikalle Nifelheim. Tunnetustihan ne puolikaljut eivät hassuttele, joten ole sinäkin paikalla todistamassa tätä, koska bändi on jokaisella – siis ihan jokaisella – keikallaan vähintäänkin viihdyttävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

 

Erikoiskeikkoja on luvassa Steelfestissä enemmänkin. Pariisilainen Osculum Infame esittää Hyvinkäällä ensimmäistä kertaa historiansa aikana vuoden 1997 debyyttinsä. Maanmiehensä Seth heittää sekin ilmoille livenä oman ensilevynsä  “Les blessures de l’Ame”. Jos patonkimaan sävelet kiinnostavat, on syytä suunnata näiden bändien keikkoja kuulemaan.

Jo aikaisemmilta vuosilta tuttu Steelfestin kävijä Primordial saa takuulla jälleen aikaiseksi suuria tunteita. Jenkkiläinen Profanatica taas on vakuuttanut ainakin itseni viimeisimmillä levyillään, joten sitä kannattaa odottaa. Tanskalainen Denial of God teki viime vuonna nappilevyn, jonka itse nostin jopa vuoden ykköseksi. Jos missasit tämän yhtyeen vuoden 2016 Steelfestissä, niin nyt on mahdollisuus paikata tämä virhe.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

Ulkolaisista kannattaa ehdottomasti katsastaa myös ruotsalainen Mörk Gryning, joka kuulemaan mukaan on tekemässä uutta levyäkin. Puolasta paikalle ponnistaa puolestaan Infernal War, jonka black metalissa on kuultavissa myös hyvin tutunoloisia pohjoismaalaisia sävyjä. Israelilainen Melechesh puolestaan tuo mukanaan ihan omanlaistaan oriental-vaikutetta Villatehtaalle. Pitkänmatkalaisista uusiseelantilainen Diocletian saa hymyn huulille useammallekin festaroitsijalle, siitä voi olla varma.

Äärimetallin uudempaa polvea edustaa puolestaan saksalainen Totenwache, jonka viime vuonna ilmestyneeseen levyyn kannattaa ennen Steelfestiä tutustua. Tämän vuoden ulkomaisten seurassa islantilainen MisÞyrming on nuori tulokas, mutta viimeisimmän viiden vuoden aikana tämä nuorehko yhtye on saavuttanut vakiintuneen kuulijakunnan. Ja tekipä bändi melkoisen hyvän kakkoslevyn “Algleymi”, joka julkaistiin viime keväänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

 

Koska meillä Suomessakin hyvää musiikkia piisaa, saadaan sitä luonnollisesti kuulla Steelfesteillä. Mutta näillä festareilla ei ehkä kannata odottaa kuulevansa Mokoman uutukaista. Sen sijaan on mahdollista nähdä viime vuonna debyyttinsä julkaisseen Warmoon Lordin historian ensimmäinen keikka. Muista olla paikalla, jotta voit vuosikymmenten päästä kertoa olleesi todistamassa, kun tämä bändi nousi ensimmäistä kertaa lavalle.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lappeenrantalainen White Death puolestaan on bändi, jonka keikka kannattaa seurata aina, kun siihen on mahdollisuus. Mielenkiinnolla odotan myös sitä, mitä välispiikkejä kuullaan Impaled Nazarenen vedon aikana. Tämä bändi vain yksinkertaisesti saa aina hymyn huulille, jos nyt tällaisia ilmeitä on luvallista ”Impukoitten” genren keikoilla esitellä. Havukruunun ja Moonsorrow’n keikat puolestaan maistuvat varmasti tunnelmoinnin ystäville – ja ovathan Moonsorrow’n Verisäkeet-keikat olleet vähintäänkin loistavia!

Yksi suomalainen erityisyys Steelfestissä on ambient-sävytteinen Druadan Forest, joka on sanonut heittävänsä vain ja ainoastaan yhden keikan – Steelfesteillä. Todistakaamme siis historian siipien havinaa. V-Khaozin kanssa lavalle ovat nousemassa muidenkin pumppujen kanssa Steelfestissä nähtävät Werwolf (mm. Satanic Warmaster) ja Trollhorn (mm. Moonsorrow).  

 

Varsinaiseen festareihin lämmitellään jo torstaina Hyvinkään Craftersissa muutaman bändin ja hyvän oluen merkeissä. Lavalle nousevat tuolloin paikallinen Lathspell ja oululainen Iku-Turso. Kanadasta kattausta täydentämään saapuu Rites of Thy Degringolade. Craftersin tilat ovat rajalliset, joten jos haaveilet tähän hikiseen iltaan pääsystä, kannattaa lippukaupoille siirtyä pikaisesti.

Steelfest on myynyt loppuun jo muutamana edellisenä vuotena, eikä ole epäilystä, etteikö näin kävisi tänäkin vuonna, koska lippuja on mennyt viime vuotta nopeampaan tahtiin. Paikka kesän parhaille Suomen metallifestareille kannattaa siis varata heti! Myös päiväkohtaiset esiintyjälistat on nyt julkaistu ja yhden päivän liput laitettu myyntiin. Mutta hei, kyllä Villatehtaalla nyt sen kaksi päivää saa kulumaan loistavan seuran ja musiikin parissa.

https://www.steelfest.fi/

Osta liput.