Yleistä - Dark River Festival - 2020

Festariennakko: sympaattinen Dark River Festival

Kirjoittanut Heidi Kohonen - 3.8.2023

Dark River Festival Kotkan Honkalan Hiihtostadionilla kolkuttelee jo ovella. Festarikävijöiden iloksi viime vuonna juhlat kestivät kolme päivää ja sama jatkuu tänäkin vuonna ja se järjestetään 19. kertaa 10.–12. elokuuta. Festareiden omilla sivuilla lukee näin: ”Festivaalilla esiintyy 23 artistia, jotka esiintyvät alueen kahdella lavalla. Lisäksi festivaali tarjoaa kävijöilleen kattavan ruokamaailman, loistavan juomatarjonnan sekä monipuoliset oheispalvelut. Tämän kaiken lisäksi festivaali panostaa elämyksellisyyteen ja asiakaskokemukseen, joka tulee näkymään erityisesti festivaalialueella.” Paljon olin hyvää kuullut näistä festareista jo useamman vuoden ajan, mutta vasta viime vuonna lähdin ensimmäistä kertaa tutustumaan paikan päälle. Viime vuodelta jäi mieleen idyllinen tapahtumapaikka, hyvin hoidetut järjestelyt, monipuolinen artistikattaus ja upeat kävijät. Tänä vuonna meininki jatkuu varmasti samana.

Torstai 10.8.2023

Torstaina lauteet lämmittelee Balanche Breach, Psychework, …And Oceans ja Insomnium. Täytyy myöntää, että miltään bändiltä en ole kuunnellut yhtäkään kokonaista kappaletta, mutta festarit ovat siinä mielessä hieno asia, että itselle uusia mielenkiintoisia bändejä löytyy aina ja osa niistä jää omille soittolistoille mukaan myös jatkossa.

 Festareiden avaaja Balance Breach on Mikkelistä ponnistava metal core -yhtye, joka julkaisi viime toukokuussa uusimman albuminsa ” Abyzmal”. Dark Riveristä alkaa yhtyeen levynjulkaisukiertue osittain yhdessä Bloodred Hourglassin kanssa, joka päättyy marraskuun lopulla Jyväskylän Lutakossa. Meno jatkuu pitkän linjan melodisen metallin ja rockin lähettilään Psycheworkin mukana, joka on saamassa kohta valmiiksi tulevan albuminsa, jonka julkaisua odotetaan tapahtuvaksi Ranka Kustannuksen kautta tämän vuoden syyskuussa.

Seuraavaksi lauteille hyppää …And Oceans ja hekin ovat tämän vuoden tammikuussa julkaisseet uusimman levynsä ”As In Gardens, So In Tombs”, joten torstaina tarjolla on varmasti monelta bändiltä näitä uudempia kappaleita ja mahdollisesti maistiaisia tulevasta. Ensimmäisen illan päättää kunnioitetusti Insomnium. Joensuulainen melodista death metalia soittava bändi nousi uusimmalla albumillaan ”Anno 1696” Suomen virallisen albumilistan kärkeen. Kyseinen bändi on minulta mennyt aina jotenkin ohi, vaikka monilla samoilla festareilla onkin esiintynyt ja aina olen huomioinut, että lavan edustalle alkaa valumaan joka kerta kiitettävästi kävijöitä ja nyt viimeistään tähän tulee omalla kohdalla muutos. Varmasti odotettu esiintyjä torstai-iltaan ja hieno avaus koko viikonlopulle. Muutenkin aika tiukka aloitus näille festareille, toivottavasti monet pääsisivät velvollisuuksien keskeltä nauttimaan näistä hienoista festareista jo alusta saakka.

Perjantai 11.8.2023

Perjantaina festarit polkaisee käyntiin paikallinen Heathen Hearts. Hekin ovat tänä vuonna julkaisseet ”No Light Left To Chase” lyhytsoiton kesäkuussa. Bändissä yhdistyvät hard core, death metal ja melankolia – sopiva kattaus vähän kaikkea. Melankolia jatkuu Vornan syleilyssä päivän edetessä kohti Rotten Soundia, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Bändi ei ole uusimmalla ”Apocalypse” -levyllä keksinyt pyörää uudelleen, mutta ahtaa grind corea siihen tahtiin, että varmasti saadaan viimeistään tässä vaiheessa pittipaavalit liikkeelle.

Ilta etenee sooloprojekti Saorin siivittämänä. Bändi esittää hienosti skotlantilaista historiaa ja musiikki ehkä avautuu paremmin, jos siitä jotain tietää valmiiksi. Oletan kuitenkin edessä olevan hieno esitys niin musiikillisesti kuin kokemuksena. Musiikki tarjoaa syvän tunnelmallisen black- ja folk-metallin yhdistelmän, joka vie kuulijan syvälle Skotlannin sydänmaihin. Muistakaa laittaa kiltit päälle!

Seuraavana on Fear Of Domination ja vihdoin on aika laittaa jalalla koreaksi. Viime vuonna näin jollain festareilla bändin uuden laulajan Jessican kanssa ja esitys oli upea ja uusi jäsen sopii tähän bändiin kuin nyrkki silmään. Tai no uusi ja uusi, mutta kuitenkin, hyvä valinta. Mielestäni mitä enemmän soittajia on bändissä, niin sitä parempaa musiikki on. Näin on tämänkin bändin kohdalla.

Festarikansaa tanssittaa myös Turmion Kätilöt. Bändi on ollut hyvässä nosteessa jo pidemmän aikaa ja keikkailevat niin paljon, että hattua pitää nostaa. Olen itse nähnyt kyseisen bändin varmaan yli 20 kertaa eikä se ole koskaan tuottanut pettymystä ja kiertueväsymystä ei ole näkyvissä ainakaan bändissä. Uusin albumi ”Omen X” oli mielestäni loistava ja monet sen kappaleet ovat siirtyneet myös settilistaan keikoille. Mielestäni Kätilöt on vähän kaiken kansan musiikkia – ei liian tiukkaa settiä ja se on tanssittavissa, vaikka kappaleissa onkin paljon synkkiä puolia. Disko vapauttaa!

Illan päättää klassikko Stam1na. Olin kirjoittamassa, että bändi on tänä vuonna esiintynyt poikkeuksellisen vähän festareilla, mutta katsoin menneet keikat ja väärässä olinkin – olen vain itse ollut väärissä paikoissa. Joka tapauksessa Stam1na on aina loistava täydennys. Kiertue päättyy hetkellisesti Kotkaan, kun bändi rauhoittuu uuden albuminsa ”X” pariin ja lähtee sitten levynjulkaisukiertueelle lokakuun puolivälissä. Ainakin uusin single ”Vereen piirretty viiva” lupaa hyvää tulevalta albumilta ja on aika pöllyttää hiihtostadionin hiekkaa viimeisen kerran perjantain osalta.

Näiden lisäksi Dark Riverin lavoja tähdittää perjantaina pitkän linjan konkari Omnium Gatherum tarjoten melodista death metalia sekoitettuna raskaampaan rockiin ja perinteisempään heviin, Battlelore tuoden mukaan naiskauneutta ripauksella fantasiametallia sekä I Am The Nightin superkokoonpano viihdyttäen mustalla metallilla.

Lauantai 12.8.2023

Lauantain käynnistää sludge/stoner metalilla Demonic Death Judge. Hyvä valinta alkuun, saadaan festarikansa hereille, mutta ei liian hyökkäävästi. Päivä etenee metal coren parissa kun One Morning Left tamppaa lauteille. Bändi on juhlistanut alkuvuodesta 15-vuotiasta uraansa kiertueen merkeissä ja ilmeisen pidettyjä kinkereitä ovat nämä olleet ja porukkaa ollut hyvin mukana. Ilta etenee mukavasti Verikalpan tähdittämänä. Pari kertaa olen bändin nähnyt aiemmin livenä ja se on yllättänyt positiivisesti. Musiikista tulee hyvä fiilis, mutta on kuitenkin sen verran synkkää, ettei liiaksi käy ilakoimaan. Itselle ainakin Verikalpa oli iloinen yllätys festarin kattauksessa. Bändi soittaa folk metalia ja siitä tulee vähän peikkomaiset vibat.

Mors Subita tarjoaa varmasti jykevät dödisrallit. Bändi julkaisee uuden albumin ” Origin of Fire” tämän vuoden syksyllä ja sieltä on eksynyt settilistaan mukaan jo uusi single ”Blackout”, joka on tymistänyt tannerta jo aika kovaa. Klassikkovedot kuten oma suosikki ”…As Humanity Weeps” ovat jääneet onneksi myös. Bändin jäsenet ovat aina iloisia lavalla ja energiaa tältä bändiltä ei puutu, suosittelen tsekkaamaan. En voi tarpeeksi hehkuttaa sitä, että tämä kannattaa nähdä. Joka kerta toimittanut loistavan esityksen, josta jää hyvä mieli. Ja kesäfestareilla on tarkoituskin olla hyvä mieli vaikka musiikki pääosin onkin vähän synkempää kuin valtavirtafestareilla.

Seuraavaksi sulosoinnuilla Kotkan lähenevää iltaa viettelee Vermilia. Bändi on kiertänyt muualla maailmalla enemmän kuin Suomessa, mutta nyt vihdoin alkaa keikkoja näkymään myös täällä. Vermilian musiikki on mielestäni taidetta – se yhdistää kauniisti pakanametallia ja melankoliaa. Ja aina itseä miellyttää, kun nainen örisee oikein kunnolla. Check ja check.

Päivä jatkuu ja saamme vähän kansainvälistä meininkiä, kun melodista death metalia tulee esittämään australialainen Be’lakor. Yllättävän paljon festareilla tarjolla tämän metalligenren musiikkia, mutta mikäs siinä, koska itseä tämä miellyttää eniten. Seuraavaksi lauteilla ryskää äärimetalliyhtye Shade Empire. Bändi on julkaisemassa tänä syksynä uusimman albuminsa ”Sunholy”. Bändin uran syvin ja kattavin teos on teemoitettu vuoden 1978 Peoples Temple -kultin joukkomurhaan, mutta mukana on myös laajempaa pohdiskelua maailman nykytilasta. Kuulostaa kivalta. Ehkäpä saamme muitakin maistiaisia kyseiseltä albumilta.

Eikä siinä vielä kaikki! Viimeistää iltaa tähdittää ruotsalainen pitkän linjan mestari The Haunted tuoden mukanaan toivottavasti vähän rässiä näihin kemuihin, melodista death metalia ja pelimusiikkia yhdistelevä Machinae Supremacy sekä illan kruunaavana tähtenä Dark Tranquillity Göteborgin-soundilla ja avot, nämä festarit ovat paketissa. Jokaiselle vähän jotakin, mutta tänä vuonna varsinkin melodisen death metalin kultajuhlaa.

Kaiken kaikkiaan itse odotan festareita innolla jälleen kerran ja toivottavasti sää myös vähän piristyy. Bändit ovat valittu hyvin sopivaksi Suomen kamaralle ja jylhään metsämaisemaan. Olen aina ollut pienempien festareiden kannattaja ja niitä odotan erityisellä lämmöllä. Tunnelma on aina hyvä ja tiiviimpi sekä aika erilainen verrattuna isompiin festareihin. Jos et ole vielä Dark Riverissä käynyt, niin rohkeasti mukaan vaan ja jos olet aiempina vuosina ollut mukana, niin tervetuloa uudelleen! Alla vielä maistiaisia viime vuodelta.

Jos liput vielä uupuu: https://darkriverfestival.com/liput/

Dark River Festivalin Facebook: https://www.facebook.com/kymidarkriver

Festarin omat kotisivut: https://darkriverfestival.com/

Luetuimmat

Uusimmat