Turmion Kätilöt Saari helvetti 7.-8.8.2020

Festariennakko: Tampereen Saarihelvetissä viihdyttävät Combichrist, Vola sekä monet kovat kotimaiset

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 19.7.2022

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Tampereen Viikinsaari muuttuu jälleen Saarihelvetiksi, ja luvassa on kahden päivän ajan kova kattaus kotimaista metallia muutamalla ulkomaalaisella bändillä vahvistettuna. Viikinsaari on tunnetusti antanut hienot puitteet festareille, joten 5.–6. elokuuta kannattaa ottaa suunta Laukontorille ja siitä paatilla kohti Viikinsaarta.

Perjantai 5.8.2022: kotimaista Saarihelvettiä

Saarihelvetin ensimmäinen festaripäivä juhlitaan suomalaisin voimin, ja varmasti bileet saadaan loistavasti käyntiin näinkin. Festarin lavoille nousee perjantaina 5.8. esimerkiksi vähintäänkin mielenkiintoiselta vaikuttava Saruru, joka lokeroi itsensä pop-metalliksi kanteleella soitettuna. Ehkäpä tämä täytyy katsastaa ainakin kuriositeettina.Toinen metalligenrestä poikkeava esiintyjä on Tampereen oma sinisilmälasi Mikko Alatalo, jolla on tänä kesänä varsinainen festarirundi, koska mies nähtiin jo juhannuksena Nummirockissa. 

Mutta kyllä Saarihelvetin perjantaissa oikeasti metalliakin kuullaan. Sludge/post hardcore -akti Callisto ei keikkaile liian usein edes Suomessa, mutta Viikinsaaressa se on mahdollista todistaa livenä. Kotkalainen doom/death-yhtye Marianas Rest on ollut viime vuosina kovassa nosteessa ja bändi on nähty jo monilla kesän festareilla. Jos tämä genre maistuu, kannattaa bändin Saarihelvetin keikkakin todistaa.

Perjantaina lavalla nähdään myös kovaa osaamista, kun Saarihelvetissä kuullaan Pantera-tribuutti, jossa mukana on pelimanneja monista eri bändeistä. Melodeath-yhtye Mors Subita vetää keikkansa Saarihelvetissäkin takuulla tiukalla kokemuksella ja otteella. Samoin tamperelainen Detset on bändejä, jotka kannattaa nyt ottaa haltuun, jos se ei vielä aikaisemmin ole tutuksi tullut.

Melodeath-kattausta täydentää myös vanha konkari Omnium Gatherum, ja mitäpä olisi Saarihelvetti ilman house band Turmion Kätilöitä, jonka tahdissa tanssijalka saa perjantai-illan hämärtyessä taas kyytiä! Ehkä mielenkiintoisin perjantain esiintyjistä on I Am the Night, joka heittää debyyttikeikkansa Saarihelvetissä. Tässä suhteellisen tuoreessa black metal -bändissä vaikuttavat mm. Markus Vanhala (Insomnium, Omnium Gatherum) ja Waltteri Väyrynen (mm. Paradise Lost) ja bändi julkaisi ensilevynsä kesän kynnyksellä toukokuussa.

Lauantai 6.8.2022: Saarihelvetin vauhti vain kiihtyy

Lauantaina Saarihelvetin bileet jatkuvat vähintäänkin yhtä kovina kuin perjantaina, joten Viikinsaareen kannattaa saapua jo ajoissa todistamaan toinen toistaan tiukempia esiintyjiä. Lauantain kotimaisesta kattauksesta vastaavat esimerkiksi tänä vuonna yli 10 vuoden odotuksen jälkeen uuden levyn julkaissut Battlelore, helsinkiläinen pakanametallirykmentti Brymir, energinen Smackbound sekä takuulla tiukan rykäisyn tarjoava hc-porukka Tryer. Nuoremmilleen mallia puolestaan näyttää pakanabändi Moonsorrow, jonka keikka on useimmiten vähintäänkin eeppinen kokemus.

Mikkelistä ponnistava Bloodred Hourglass alkaa olla jo metallifestareiden vakiokalustoa, ja kyllähän tätä melodista death metalia mielellään kuuntelee. Death/doom-partio Kuolemanlaakso puolestaan julkaisi tänä vuonna “Kuusumu”-levyn, ja tätä materiaali saatanee kuulla livenä Saarihelvetissä. Toivottavasti keikka sijoittuu pimenevään iltaan, jotta tunnelma on sille täydellinen. 20-vuotista uraansa Saarihelvetissä puolestaan juhlistaa tamperelainen Medeia, joka ikävuosistaan huolimatta groovaa yhä kuin hirvi!

Lauantaina Viikinsaareen saadaan myös ulkomaan vahvistuksia kaksin kappalein, kun paikan hullaannuttavat tanskalainen Vola ja yhdysvaltalainen Combichrist, joka edustaa elektronisempaa metallin suuntausta. Bändin keikalle kannattaa laittaa tanssikengät jalkaan! Tanskalainen VOLA on puolestaan saanut kovaa hehkutusta osakseen, ja sen ura onkin kovassa nousukiidossa. Yhtye on nähty tänä kesänä jo muutamilla Suomen festareilla, joten varmasti se on saanut uusia ystäviä näiden keikkojen kautta. Kerran vielä Saarihelvetissä!

Bändien lisäksi Saarihelvetti tarjoaa myös muuta oheisohjelmaa. Jo itsessään pieni laivamatka Viikinsaareen on mukava lisä festarille, mutta itse alueella voi niin pikadeittailla, kokea taikuutta kuin nähdä hienoja burleski-esityksiäkin. Joten jos metalliähky vaivaa, voi hetken hengähtää myös muun ohjelman parissa. Nähdään siis elokuun alussa Viikinsaaressa!

Saarihelvetti Facebookissa

Osta liput Saarihelvettiin