OutoKuva Stam1na

Festariennakko: Tuhdimmat Tahdit luottaa kivenkovaan kotimaiseen laatuun

Kirjoittanut Topi Suviaro - 5.6.2024

Viime vuonna Tampereelle muuttanut Tuhdimmat Tahdit järjestetään Ratinassa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ratinanniemi on moneen kertaan toimivaksi havaittu tapahtumapaikka, jossa palvelutarjonta ja kulkuyhteydet ovat huippuluokkaa.

Festivaaliviikonlopun artistikattaus tarjoaa tasapuolisesti kovavauhtista paahtoa ja rennompaa fiilistelyä. Eturivin tukanpyörityksen lomassa ehtii tasailla hengitystä, sekä nauttia ruoka- ja virvoketarjonnasta. Seuraavassa muutama poiminta esiintyjälistalta.

Perjantain avaa Kotiteollisuus. Lappeenrantalaiskvartetti on perinteisesti kasannut keikkaohjelmistoaan tasaisesti uransa eri aikakausilta. Sopii olettaa, että luvassa on läpileikkaus vanhoista arkistoista tuoreempaan materiaaliin. Uutta materiaaliakin on kuulemma tulossa, kenties keikalla kuullaan jotain esimakua myöhemmin julkaistavalta levyltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Stratovarius on timanttisessa keikkakunnossa ja ollut isossa nosteessa vuonna 2022 julkaistun ”Survive” -albuminsa jälkeen. Timo Kotipellon johtama pumppu on piinkova livebändi, joka on vain lisännyt kierroksia koneeseen vuosien saatossa. Power metal -klassikot ”Black Diamond” ja ”Hunting High And Low” kuuluvat olennaisesti suomalaiseen festarikesään.

Eteläkarjalaisen vauhtihevin lippulaiva Stam1na julkaisi kehuja saaneen uraa niputtavan ”X” -albumin viime vuonna. Luvassa on ankaraa moshaamista ja yliluonnollisen tarkkaa soittoa. Toinen lappeenrantalaisvauhtikone Mokoma soittaa myös perjantaina Tuhdimmilla Tahdeilla.

Perjantai-illan päättää uransa kovinta suosiota nauttiva Amorphis. Yhtyeen katalogista löytyy tarttuvia melodioita ja mukana laulettavia kertosäkeitä, joilla perjantai-ilta saadaan huipennokseen. Takuuvarman keikka-annoksen joka kerta toimittava yhtye toimii parhaiten livenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Lauantaina Ratinanniemen valtaa viime vuonna comebackin tehnyt Tarot. Viime kesänä nopeasti loppuunmyyneet keikat yhtyeen kotimaisemissa Kuopiossa alleviivasivat, että kysyntää riittää vuosien jälkeen. Tänä kesänä suomalaisen hevin pioneerit kiertävät enemmänkin ja valloittavat pitkästä aikaa festivaalilavat ikonisilla suomihevi-ikivihreillään.

Niin ikään paluuta on viritellyt myös yksi vuosituhannen vaihteen merkittävämpiin, suomalaisiin rockyhtyeisiin kuuluva Suburban Tribe. Kokoonpanossa vaikuttaa johtohahmo Janne Joutsenniemen lisäksi sama porukka, jolla bändi aikoinaan lopetti reilu 10 vuotta sitten. Tämän kesän keikat ovat oiva mahdollisuus päästä kuulemaan vielä vanhoja hittejä livenä.

Uusimmalla ”Clear Cold Beyond” -levyllään takaisin kohti power metal -juuriaan kurkotellut Sonata Arctica on palannut akustisten kiertueiden jälkeen takaisin sähköisen ilmaisun pariin. Albumin ensisingle ”First in line” oli fanien kaipaamaa, vanhan liiton tuplabassari-Sonataa. Ratinanniemessä on luvassa hyvän mielen metallishow.

Tuhdimmat Tahdit päättää tänä vuonna Apulanta. Reilun 30 vuotta soittaneen heinolalaisporukan fanikunta yltää jo useampaan sukupolveen ja vaivihkaa yhtye on noussut viimeisten vuosien aikana asemaan, jossa soittaa pääesiintyjäslotissa. Luvassa on taattua yhteislaulua, kun käydään läpi hittikimaraa 90-luvulta tähän päivään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy