Satanic Warmaster - Steelfest - 2022

Festariennakko: Turku Saatanalle juhlistaa 10-vuotisiaan maaliskuun alussa

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 15.2.2023

Turkulaisella Metallihelvetillä on tänä vuonna syytä juhlaan, koska Turku Saatanalle -festari pääsee sytyttämään 10 kynttilää kakkuunsa. Tätä juhlistetaan luonnollisestikin asiaankuuluvin rituaalein 3.–4.3.2023 Turun Utopiassa. Metallihelvetti on taas haalinut kasaan todella maistuvan kattauksen rienaavaa metallia.

Festari avataan sellaisella rytinällä, että kannattaa jo ajoissa ilmoittaa pomolle, ettei tuona perjantaina tehdä ylitöitä. Puoli seitsemän aikaan lavalle ja koko festarin avaajaksi saadaan Satanic Warmaster, joka äskettäin julkaisi loistavan “Aamongandr”-levyn. Jos tämä ei saa puntteja vipattamaan, niin ei mikään. Mikä hieno peliliike onkaan laittaa tällainen helmi aloittamaan festari.

Tämän jälkeen musiikillinen pimeys vain jatkuu, koska perjantain aikana Utopian lavalla nousee niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin metallibändejä, joita ei kannata missata. Turkulainen Aesthus julkaisi viime vuonna hienon “Hänen temppelinsä varjoissa” -debyyttinsä, joten onkin mielenkiintoista nähdä, millaista varmuutta se on saanut levyn myötä live-esiintymiseensä. Myös porilainen black/thrash-bändi Blood Chalice julkaisi levyn viime vuonna. Tunnetusti tämän bändin esiintymiset ovat aina täyttä turpaanvetoa, joten hiimailuhetkiä tuskin on luvassa Turussakaan.

Perjantain kotimaista kattausta täydentää vielä industrial-vaikutteista black metalia esittävä Trollheim’s Grott, jonka keikkaa ainakin itse odotan mielenkiinnolla, sen verran harvoin on bändin keikalle sattunut pääsemään.

Ensimmäiseen festaripäivään mahtuu myös kaksi ulkomaista yhtyessä. Kymmenen aikaan lavalle nousee puolalainen Medico Peste, jonka kuolemaa huokuva black metal vie takuulla mukanaan ensitahdeista asti. Ensimmäisen festari-illan Utopiassa päättää puolestaan ruotsalainen Mörk Gryning, joka uuden tulemisensa jälkeen on julkaissut yhden levyn pari vuotta sitten. Bändin pirullinen suoraviivaisuus on ihastuttanut ainakin itseäni niillä keikoilla, jotka olen päässyt muutamilla ulkomaan festareilla todistamaan.

Toisena festaripäivänä edellisen illan väsymys pyyhkäistään poist heti puoli seitsemän aikaan, kun päivän avaajana toimii ensin Malicious ja heti perään Flame. Tässä kaksikossa kohtaa uudemman polven death metal ja pitkän linjan black/thrash-mäiskintä. Luvassa on siis loistava lauantain aloitus!

Tavallaan suomalaiseksi bändiksi voitaneen nykyisin laskea myös nykyään Pirkanmaalta käsin operoiva Ævangelist, joka jatkaa hienosti festarin black/death-linjaa. Varsinaisia ulkomaan vahvistuksia lauantailtakin löytyy vielä kaksi, kun lavan haltuun ottaa ensin ruotsalainen Avslut, jonka tyly misantrooppinen black metal on hieno lisäys festarin kokonaisuuteen. Bändiä ei aikaisemmin ole ehditty Suomessa näkemäänkään.

Hiukan toisenlaista ulosantia edustaa hollantilainen Heretic, jonka meininki lavalla on yleensä hyvällä tavalla keskisormea näyttelevää. Bändillä on jo kilometrejä melko paljon takanaan, mutta meno ei tunnu siitä huolimatta hyytyvän ollenkaan.

Turku Saatanalle -festarin kymmenvuotisjuhlat pääsee itseoikeutetusti päättämään Turun oma Archgoat, joka juuri viime vuoden lopulla kiersi Eurooppaa. Varmuutta tältä bändiltä ei ole puuttunut ennen sitäkään, joten tämän myötä viimeistään festarille saadaan ikuinen pimeys! 

Jos et vielä ole hankkinut lippua näihin juhlallisuuksiin, onnistuu se Livetossa.

Turku Saatanalle Facebookissa
Metallihelvetti

Luetuimmat

Uusimmat