Fanit - Tuska 2019.

Festariennakko: Tuska 2023 tarjoilee monipuolisesti modernia metallia konkareita kuitenkaan unohtamatta

Kirjoittanut Katri Asikainen - 28.5.2023

Tuska-festivaali järjestetään tuttuun tapaan Helsingin Suvilahdessa 30.6.-2.7.2023. Tänä vuonna Tuskassa tullaan kuulemaan hyvin paljon uutta ja mielenkiintoista metallia, mutta pitkän linjan tekijät ovat myös hyvin edustettuina. Moni Tuskan-kävijä löytää tämän vuoden kattauksesta varmasti uusia tuttavuuksia!

Perjantai

Perjantain kattaukseen oman lisänsä tuo energistä thrash metallia soittava Lost Society. Yhtyeen uusin ”If The Sky Came Down”-albumi on tuonut yhtyeen musiikkiin mukanaan modernimpaa otetta ja välähdyksiä tällä hetkellä pinnalla olevasta nu metallista. Yhtyeen livemeininkiä on ollut aina ilo seurata, ja se saa sympaattisesti mukaansa, vaikka yhtyeen tuotanto ei olisikaan vielä tuttu.

Tuskan avauspäivässä nähdään modernimpien soundien lisäksi yksi suomalaisten metallinystävien pitkäaikainen suosikki, kun Diablo nousee Tuskan lavalle. Yhtyeen vokalistin Rainer Nygårdin äänessä on jotain perisuomalaisen rehellistä, josta voi uskoa joka ikisen sanan. Yhtyeen väkevä soundi puhuttelee tänäkin päivänä ja on sykkinyt sydämissämme aina ”Elegance In Black” -albumista alkaen.

Mokoma kuulunee jo suomalaisen metallin suurnimiin ja yhtye tuntuukin esiintyvän vuosittain hyvin ahkerasti monenlaisilla kesäfestivaaleilla. Pitkän linjan deaththrash-bändi lienee suosittu laajemman yleisön keskuudessa mm. hyvin syvällisten ja samaistuttavien suomenkielisten lyriikoidensa ansiosta. Jo 90-luvusta lähtien täysillä paahtanut yhtye juhlii tänä vuonna ”Kurimus”-läpimurtoalbuminsa 20-vuotista taivalta, joten mitä luultavimmin Tuskan-keikalla kuullaan Mokoman megaklassikoita, kuten ”Takatalvi” ja ”Punainen kukko”.

Perjantain uskomattomaan kattaukseen kuuluvat myös kaksi metallimaailman suurinta ja tunnetuinta naiskeulaista yhtyettä: Ruotsin melodeath-ylpeys Arch Enemy sekä ukrainalainen progepartio Jinjer. Alissa White-Gluzin ja Tatiana Shmailyukin kaltaisten mahtavien ördääjättärien ulosanti huokuu sellaista karismaa ja voimaa, että Tuska-kansalla tulee varmasti puntit tutisemaan. Jo viime kesän Tuskassa Jinjer täytti Telttalavan niin tehokkaasti, etteivät kaikki kuulijat mahtuneet edes lähellekään lavaa, joten moni varmasti odottaa tätä uusintaa suurella innolla. Jo pitkän uran tehnyt Arch Enemy puolestaan julkaisi viime vuonna peräti yhdennentoista studioalbuminsa, jolta Tuskan yleisö pääsee varmaankin kuulemaan parhaat palat – vanhoja klassikoita tietenkään unohtamatta.

Yhdeksi maailman suosituimpiin progemetallibändeihin lukeutuva perjantain pääesiintyjä Gojira edustaa tyyliltään teknistä, mutta hyvin groovaavaa metallia. Yhtye on monin tavoin toiminut progressiivisen metallin edelläkävijänä, ja heidän tyylistään ammennetaan laajasti vaikutteita nykypäivän progemetalliskenessä. Yhtye on valtavan suosittu myös Suomessa ja he ovatkin esiintyneet mm. Tuskassa useita kertoja. Henkilökohtaisesti olen ollut niin koukussa Gojiraan, että ennen vuoden 2009 Tuskaa kuuntelin tuona kesänä ainoastaan Gojiran tuotantoa. Arvostus yhtyettä kohtaan tuntuu vain nousevan vuosi vuodelta, eikä vähiten siksi, että yhtye on osallistunut erilaisiin luonnonsuojeluun liittyviin hankkeisiin ympäri maailmaa. Luontoon liittyvät teemat ovatkin vahvasti kuultavissa myös Gojiran lyriikoissa, mikä on hieno tapa lisätä ihmisten tietoisuutta planeettamme huolestuttavasta tilasta.

Lauantai

Jo nyt loppuunmyyty Tuska-lauantai tarjoilee kovempaakin kovempia esiintyjiä koko rahan edestä. Tuska-lauantain pääesiintyjänä nähdään nimittäin HIM-yhtyeestä tuttu Ville Valo, taiteilijanimeltään VV. Juuri mittavan Euroopan- ja Jenkkikiertueen päättänyt VV nähdään tänä kesänä lukuisilla festareilla niin Suomessa kuin muualla maailmalla. VV:n esikois-sooloalbmi ”Neon Noir” on niittänyt jo nyt suurta menestystä ympäri maailmaa, tavoitellen niin uutta kuulijakuntaa kuin pitäen samalla vanhat HIM-fanit puolellaan heartagramin muotoisin silmin. VV:n settilista onkin sisältänyt soolotuotannon lisäksi vanhoja HIM-klassikkoja. On mielenkiintoista nähdä, kuullaanko Tuskan lavalla jotain ennenkuulumattomia HIM-kappaleita soolotuotannon lisäksi. HIM:in ollessa jäähyväiskiertueellaan vuonna 2017, nähtiin Tuskan lavalla fanien iloksi sydäntä läikähdyttävä yllätys, kun Tuskan settilistaan oli eksynyt fanien ihannoima ”Resurrection” -kappale. Toivotaan, että tähtien asennot olisivat suotuisat, ja jotakin yhtä ihanan yllättävää kuultaisiin myös tänä kesänä.

Ruotsalainen In Flames nähdään heittämässä löylyä pittirinkiin Tuskan toisena päivänä. Oma In Flames-ihastukseni hiipui hetkittäiseksi nostalgiatytinäksi ”Sounds Of The Playground Fadingin” jälkeen, kunnes tänä keväänä ilmestynyt ”Foregone”-albumi sai jälleen sydämen sykkimään puolelleen ja albumi onkin ollut soitossa tiuhaan julkaisustaan lähtien. Tätä keikkaa en aio missata, sillä sieluni halajaa niin uutta In Flamesiä kuin yhtyeen vanhoja klassikkoja, kuten ”Only For The Weakia” ja ”Come Clarityä”.

Lauantai-illan tansseista rytmikapulan itselleen nappaa industrial metal-yhtye Turmion Kätilöt. Tämäkin yhtye kuuluu suomalaisen metallimusiikin peruspilareihin, ja yhtyeen keikoista nauttii aina. Raskaan tykittelyn lisäksi yhtyeen keikat ovat aina visuaalisesti täynnä yllätyksiä.

Yksi lauantain odotetuimpia esiintyjiä omalla ”must have”-listallani on yhdysvaltalainen Butcher Babies. Yhtyeen vokalistit Heidi Shepherd ja Carla Harvey ovat jo itsessään näyttävä ilmestys, mutta se dynaaminen voima, mikä naisten kurkuista lähtee, tulee sellaisella rytinällä Tuskan lavalle, että ukkospilvetkin kalpenevat tämän energisen yhtyeen rinnalla. Yhtyeen uusin singlelohkaisu ”Red Thunder” palaa yhtyeen juurille noin 10 vuoden taa, tuoden takaisin sitä samaa tuskaisuutta, mitä on kuultavissa yhtyeen esikoisalbumilla ”Goliath”. Myöhemmin yhtyeen tuotanto on ottanut tulkintaansa mukaan sädehtivää pilkettä silmäkulmaan, mikä luo persoonallisesta kontrastia dynaamiseen groove -metalliin.

Festarit ovat aina täynnä suuria tunteita. Yhtenä suurien tunteiden tulkkina lauantaina nähdään suomalainen doom metal -yhtye Swallow The Sun. Yhtyeen nerokkuus piilee aivan ainutlaatuisessa taidossa luoda erilaisia tunnelmia. Yhtye on nimittäin onnistunut keikoillaan luomaan laajan paletin erilaisia tunnelmia, menettämättä kuitenkaan herkkyyden haavoittuvaista koskettavuutta tai epätoivossa vellovaa synkistelyä. Uskon kuitenkin, että juuri nämä ääripäät ovat ikään kuin riippuvaisia toisistaan, mikä mahdollistaa näiden tunnelmien maksimaalisuuden. Tätä tunnelmien maksimaalisuutta voi odottaa myös Tuskan lavalla, kun loputtoman lohduttomuuden sanansaattajat ottavat Tuskan haltuun lauantaina.

Festivaalit tuovat mukanaan mahdollisuuden löytää aina jotakin uutta ja itselleen tuntematonta musiikkirintamalla. Lauantain villinä korttina nostan esiin suomalaisen death metal -yhtyeen Ashen Tombin. Yhtye yhdistelee musiikissaan mystisiä elementtejä, klassista kauhua ja selkäpiitä karmivaa örinää. Tämä kaikki tulkitaan suurella sydämellä rakkaudesta musiikkiin.

Sunnuntai

Tuskan päätöspäivässä ei ole aikaa jäädä laakereilleen makaamaan, kun vastikään vuosisadan bileet täällä Suomessakin juhlinut Electric Callboy nousee Tuskan lavalle. Mikäli väsyneimpiä festarikävijöitä alkaa päätöspäivän kinkerit jo hirvittämään, suosittelen tämän saksalaisen metallijätin keikalle mukaan paketillista rakkolaastareita, sillä nyt tampataan!

Viime syksynä vietettiin metallin ystävien karkkipäivää, kun yhdysvaltalainen deathcore-yhtye Lorna Shore julkaisi uuden albuminsa ”Pain Remains”. Herkuttelulle on varmasti luvassa arvoistansa jatkoa, kun deathcore-jätti nousee tänä kesänä Tuska-festivaalin lavalle. Yhtyeen musiikissa on täysin omanlaisensa persoonallinen tunnistettavuus, mitä voidaan aina pitää syvänä onnistumisen merkkinä. Tuo tunnistettavuus on viritetty uusimman albumin myötä aivan uusiin mittakaavoihin. Tätä keikkaa et halua missata.

Sunnuntain kattauksessa nähdään hyvin monenlaista yhtyettä, joista yksi erikoisimmista on mongolialainen folk metal-yhtye The Hu. Lavalla tullaan näkemään ja kuulemaan mitä mielenkiintoisempia instrumentteja ja laulutyylejä, sillä yhtyeen kokoonpanoon kuuluvat mm. morin khuur, mongolialainen hiukan selloa muistuttava jousisoitin sekä väkevän ja mystisen kuuloinen khoomei-kurkkulaulu. The Hu ei ole aikaisemmin esiintynyt Tuskassa, joten voisi kuvitella, että tämä yhtye kerää suuren yleisön ympärilleen.

Raudanlujat naisvokalistit ovat hyvin edustettuina myös sunnuntaina, kun lavalle astuvat upeat kanadalainen Spiritbox sekä kotimainen Smackbound. Spiritbox on jo parin vuoden ajan jatkanut nousukiitoaan progemetallin ja djentin maailmassa, ja suosio näyttää vain kasvavan. Kanadalaisyhtye yhdistelee musiikissaan murskaavaa ja rytmillisesti mielenkiintoista djent-louhintaa sekä eteeristä ja unenomaista tunnelmointia, ja tällaisella reseptillä on ainakin itselleni hyvin koukuttava vaikutus. ”Eternal Blue”-debyyttialbumi on kovan luokan mestariteos, jota tulee kuunneltua säännöllisesti, enkä malta millään odottaa kuulevani tuota livenä tämän kesän Tuskassa.

Kotimainen metalliyhtye Smackbound koostuu suomalaisista pitkän linjan ammattilaisista, jotka ovat tuttuja Stratovariuksesta, Wintersunista sekä Tracedawnista. Vokalisti Netta Laurenteen monipuolinen lauluosaaminen on hyvin vangitsevaa ja vakuuttavaa. Yhtye julkaisi vastikään toisen albuminsa ”Hostage”, jota varmasti esitellään myös tulevalla Tuskan-keikalla.

New Yorkin kaupungista inspiroituva yhdysvaltalainen experimental metal-yhtye Imperial Triumphant yhdistelee musiikissaan mm. avantgardea, jazzia ja black metalia. Bändin lyriikoiden teemoissa ammennetaan paljon kapitalismin rujoudesta, ahneudesta, turhamaisuudesta sekä epätasa-arvosta, ottaen kantaa valtavirran arvoihin Yhdysvalloissa. Yhtye esiintyy kultaisissa patsasmaisissa, piikikkäissä naamioissa, kuvaten sopivasti lyriikoiden teemoja. Tällainen musiikkityyli vaatii kuuntelijalta paljon, mutta onnistuu kuitenkin hypnotisoimaan vakavien mietteiden transsiin, jossa ajantajukin meinaa kadota, ainakin keikan ajaksi. Imperial Triumphantin uusin albumi ”Spirit of Ecstasy” on julkaistu viime vuonna, joten tuoretta materiaalia tullaan varmuudella kuulemaan.

Tuska 2023 huipentuu niin ikään sunnuntain pääesintyjänä toimivan, kulttimaineeseen ampaisseen ruotsalaisen Ghostin keikkaan.

Luetuimmat

Uusimmat