Five Finger Death Punch – The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Vol. 1

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 31.7.2013

Vuosi 2013 lienee se kaikkein kovin juttu kenelle tahansa 5FDP-fanille, kun yhtye ilmoitti että heiltä tulee yhden uuden albumin sijasta kaksi uutta albumia vuoden sisään. Lisäksi yhtye esiintyy Suomessa 6.marraskuuta (2013) Helsingin Hartwall-areenalla Avenged Sevenfoldin ja Devicen kanssa.

Five Finger Death Punch on pyörinyt allekirjoittaneen levylautasella vuodesta 2007 saakka, kun raivokas debyytti ”The Way of the Fist” ilmestyi. Vuoden 2009 ”War Is the Answer” antoi pienen hengähdystauon ennen seuraavan, ”American Capitalist” (2011), albumin lähes tauottomalle tykitykselle.

Ei nyt ruveta siihen ikiaikaiseen ”laitetaan levyt paremmuusjärjestykseen” –kikkailuun, vaan sanotaan suoraan, että ”The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Vol. 1” sekoittaa pakan totaalisesti. Ennakko-odotukset olivat sen verran kovat viimeistään siinä vaiheessa, kun miekkoset esittelivät lyhyesti Youtube:ssa levyn biisejä ja omaksi ilokseni voin todeta, että levy ei ole huono vaan taattua 5FDP:tä, parilla uudella vetäisyllä siellä täällä. Meillä on edelleen pitkäsoiton verran raivoa, epätoivoa, toivoa, katkeruutta ja perkeles! sitä turpiin vetoa. Läski tummuu ja hampaat lentelee – jälleen kerran.

Ivan Moodyn vokaalit jyrisevät kovemmin kuin koskaan ja kaksikko Jason Hookin että Zoltan Bathoryn kitaroinneista on napattu irti ihan mahdottomia riffejä sekä sooloja. Taustavoimat Jeremy Spencer (rummut) ja Chris Kael (basso) ovat saaneet myös hieman uusia vivahteita taustatykitykseen. Levyllä on lisäksi joukko vierailevia artisteja, kuten Maria Brink (In This Moment), Max Cavalera (ex-Sepultura, Soulfly, Cavalera Conspiracy), Jamey Jasta (Hatebreed), Rob Halford (Judas Priest) ja räppäri Tech N9ne.

Levyn avaava ”Lift Me Up” oli levyn ensimmäinen sinkku ja myös sen tunnetuimpia kappaleita. Erikoisemman tästä tietenkin tekee sen, että vokaaleissa on mukana metallijumala Rob Halford. Kaikki vierailevat tähdet hoitavat oman tonttinsa todella loisteliaasti ja voin kuvitella Moodyn olleen leuka lattiassa, kun Max Cavalera on laulanut omat osuutensa ”I.M.Sin” kappaleeseen. Tässä on kyllä Brasilian poika päässyt näyttämään klopeille, että miten sitä laulua tulkitaan raivolla ja tunteella. ”Watch You Bleed”, ”You” ja ”Wrong Side of Heaven” ovat sitä perinteistä herkkää vihaa ja synkkää rakkautta sisältäviä kappaleita, joita toki myöhemminkin kuullaan. Erityismainintana ”Diary of a Deadman”, joka on todellinen helmi koko levyn annista. Selkärankaa kutitteleva päiväkirjan lukuhetki on hyvin kaunista ja ehkä hieman karmivaakin kuultavaa bändin säestäessä taustalla.

Levyllä toki on muitakin kappaleita jotka sopisivat vaikkapa vapaaottelun tai kuntosalin taustamusiikiksi, mutta ”Burn MF” ja ”Mama Said Knock You Out” (L.L.Cool J -cover) ovat tähän erityisen soveltuvia. Jos kuvittelit, että ”Way of the Fist” -ragedebyytillä oli kovaa heittoa, niin näillä penkistä nousee enemmän – ja nopeammin.

Vähäsen pisteitä tiputtaa se, että levyllä on periaatteessa kolme täytebiisiä, jotka olisi voinut jättää huoletta pois, mutta ilmeisesti tässä on haluttu miellyttää myös niitä, jotka eivät diggaa Cavalerasta, Maria Brinkistä ja Jamey Jastan lauluista. Eli ”I.M.Sin”, ”Anywhere But Here” ja ”Dot Your Eyes” -biisit löytyvät levyltä kahteen kertaan omina versioinaan (toisessa kera vierailevan laulajan ja toisessa lähestulkoon pelkkänä 5FDP-vetona).

Tästä huolimatta, ”The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Vol. 1” on täydellinen 5FDP-levy tuttuine elementteineen ja on se nyt hittolainen kaikkien odotuksien arvoinen. Jälleen kerran viiden sormen kuolonisku pisti iältään vanhahkon arvostelijankin pomppimaan asunnossaan hajottaen melkein kattolampun. Odotukset ovat nyt sitten vaan vielä korkeammalla syksylle lupailtua Vol. 2:sta kohtaan. Vaikka yhtyeen suosio on noussut lähestulkoon mainstream-tasolle, joka tiputtaa katu-uskottavuutta tavoittelevia muka-faneja joukosta, niin ei tämän levyn kuuntelua tarvitse hävetä nuoren tai vanhankaan kuulijan.

Ai niin, ei sitä Tech N9nen kanssa räpättyä cover-biisiä kannata pelätä. Mukana on sen verran räyhäkkää riffiä ja Moodyn riehuntaa, että oksat pois!

9½/10


Kappalelista:
1. Lift Me Up (feat. Rob Halford)
2. Watch You Bleed
3. You
4. Wrong Side of Heaven
5. Burn MF
6. I.M.Sin
7. Anywhere But Here (feat. Maria Brink)
8. Dot Your Eyes
9. M.I.N.E (End This Way)
10. Mama Said Knock You Out (feat. Tech N9ne)
11. Diary of a Deadman
12. I.M.Sin (feat. Max Cavalera)
13. Anywhere But Here (duetto, Maria Brink)
14. Dot Your Eyes (feat. Jamey Jasta)
(Levystä on saatavilla myös kahden CD:n versio, jossa toinen levy sisältää neljäntoista kappaleen live-vedon.)

5FDP Facebookissa
5FDP Youtubessa
Kotisivut

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Luetuimmat

Uusimmat