Finntrollin Mathias Lillmåns avaa örinälaulun salat Pakko huutaa -dokumentissa In-Edit Brasil -dokumenttifestivaaleilla

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 21.6.2021

Suomen ja latinalaisen Amerikan yhdistävään kulttuurivaihtoon erikoistunut agentti Niina Fu on solminut sopimuksen musiikkidokumenttifestivaali In-Edit Brasilin kanssa suomalaisen metallimusiikin näkyvyydestä. Ensimmäisenä nähdään Ylen tuottama ja Kati Grönholmin ohjaama musiikkidokumentti Pakko huutaa, joka osallistuu In-Edit-tapahtumaan 23.-27. kesäkuuta.

Kyseessä on samalla ensimmäinen kerta tapahtuman 13-vuotisessa historiassa, kun suomalainen dokumentti on mukana Brasilian ainoilla musiikkidokumentteihin keskittyneillä festivaaleilla. Festivaaliin osallistuu yli 50 musiikkidokumenttia, joista noin puolet on kansainvälisiä. Suomen Brasilian suurlähetystö toimii festivaalin kummina.

Brasilia tuottaa vuodessa yli sata musiikkidokumenttia ja sillä on vahvaa sekä puhuttelevaa osaamista. Tämä myös tukee festivaalin syntyä festivaalijohtaja Marcelo Alichen mukaan:

”Brasilialla on perinne tuottaa ja katsoa musiikkidokumentteja”, Aliche kertoo.

Pakko huutaa -dokumentissa seurataan Finntrollin laulaja Mathias Lillmånsin alias Vrethin (kuvassa keskellä) tapaa tuottaa growlingia, örinälaulua. Örinä on aggressiivinen laulutyyli, jota käytetään metallimusiikissa. Siinä pyritään tuottamaan hirviömäistä lauluääntä hyödyntämällä pallealihasta ja säröttämällä kurkunpään avulla ääntä, rasittamatta kuitenkaan äänihuulia.

16.-27. kesäkuuta vietettävä festivaali toteutetaan nyt toista vuotta peräkkäin koronapandemian vuoksi digitaalisena. Viime vuonna yli 85 000 katselijaa kerännyttä festivaalia voi seurata tapahtuman nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta. Osa festivaalin tuloista ohjataan hyväntekeväisyyteen, tänä vuonna erityisesti koronan kurittamien tahojen tukemiseen.

Suomen näkyminen saa jatkoa vuoden lopussa, kun In-Edit julkaisee spin-offina metallimusiikkin erikoistuneen oman tapahtuman, In-Edit Brasil: Heavy Metal Special.

”Suomi tulee olemaan tapahtuman erikoisteema, ja saamme kattavan näkyvyyden”, iloitsee Niina Fu.

”Olen itse myös metallifani, ja Suomi on metallimusiikin elävä legenda – kuten kaikki tietävät. Mahtava saada suomalaisia metallimusiikin tekijöitä meidän erikoistapahtumaamme, jossa puhutaan vain metallia”, Marcelo Aliche hehkuttaa.

Katso In-Edit-dokumenttifestivaalin koko upea ohjelmisto tapahtuman kotisivuilta.