”Fire & Soul” ei ehkä sytytä sielua tuleen, mutta auttaa Bodyguerraa erottumaan rockin laajassa maailmassa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 13.12.2021

Punertava Feeniks-lintu levittää siipensä loisteliaana auki Bodyguerran ”Fire & Soul” -albumin kannessa. Kyseessä on saksalaisyhtyeen toinen pitkäsoitto, joka julkaistiin tänä syksynä. Albumi on täynnä orgaanisen kuuloista rockia, jossa liikutaan välillä niin blues rockin kuin perinteisen hevin äänimaisemissa.

Bodyguerran valttikortti ja persoonallisin erottava piirre on yhtyeen naispuolinen vokalisti Ela Sturm. Vaikka solistin ääniala ei ole laaja, on hänellä kuitenkin sen verran erityinen ääni, että se jää mieleen. Räjähtävä aloitusraita ”Stay Free”, kuin heviin kallellaan oleva ”Steelheart” ovat itsessään varteenotettavia taidonnäyteitä Sturmin äänestä, mutta parhaiten vokalistin ääni loistaa vaikeroivana ”Behind The Clouds” -kappaleella.

Mitä tulee itse ”Fire & Soul” -albumin kappaleisiin, on niiden välillä keskenään sopivasti vaihtelevuutta. Osasta kappaleista paistavat AC/DC:lle ominaiset polkevat ja tarttuvat riffit, mutta onneksi Bodyguerra tuo kappaleisiin omaa kädenjälkeäkin, niin saksalaisyhtyettä ei pääse näpäyttämään liiasta matkimisesta. Albumilta nousee esiin suoraviivaisten rock-kappaleiden ohessa myös popahtavampia, verkkaisempia kuin hevin suuntaan flirttailevia teoksia.

Mahtipontisen ”Behind The Clouds” -balladin lisäksi, myös vaikeroiva ”Steelheart” kuin häijy ”Breakout” erottuvat pitkäsoiton tähtihetkiksi väkevällä ulosannillaan. Luonnollisesti, myös bonuskappaleina kuultavat saksankielinen ”100 Mann Und Ein Befehl” kuin juuri nyt ajankohtainen, ”Xmas Is Special” pistävät korviin erilaisuudellaan. Molemmat kappaleet ovat verkkaisia, ja tuovat Bodyguerran kevyemmän puolen esille. Samalla ne myös tekevät jo valmiiksi epätasaisesta albumista aavistuksen erikoisemman.

Itsessään ”Fire & Soul” on monitahoinen albumi, jolla on kuitenkin punainen lankansa erilaisten kappaleiden keskellä. Bodyguerran toinen pitkäsoitto on monessa suhteessa perinteikästä rockia, mutta juuri Sturmin mieleen painuvan äänen takia saksalaisyhtye onnistuu erottumaan. Sturmin englannin kielen lausuminen ei aina hivele korvia vahvan Saksa-aksentin takia, mutta se seikka jää usein antaumuksellisen tulkinnan varjoon. Kaikkinensa ”Fire & Soul” on kohtuullisen hyvä albumi, jota jaksaa kuunnella hienoisesta epätasaisuudesta huolimatta.

Kappalelista:

1. Stay Free

2. Danger Zone

3. You Never Know Why

4. Behind The Clouds

5. Magical Touch

6. Steelheart

7. Soultrail

8. Breakout

9. Fire & Soul

10. Out Of Control

11. Believe

12. 100 Mann Und Ein Befehl (Bonus)

13. Xmas Is Special (Bonus)

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen