Fireproven

Fireproven 2013Haminalainen progressiivista metallia soittava Fireproven julkaisi toukokuun lopussa toisen äänitteensä. ”Ominipresence” EP kertoo bändin saatteen mukaan – niin musiikillisesti kuin sanoituksellisesti – sielun matkasta kuolemasta tuonpuoleiseen.  Mikäpä ettei, kysellään lisää rumpali-taustalaulaja Nuutti Hannulalta.

Missä ja milloin yhtyeenne on perustettu?

Nuutti: Fireproven on perustettu 2008. Minä, Ilari ja Janne menimme yhdessä Haminaan, koska halusimme kokeilla, mitä saamme yhdessä aikaan musiikillisesti. Koko kolmikon asuessa Kajaanissa, mukaan tuli myös Jannen veli Juha. Tässä vaiheessa keksimme bändille nimen: Fireproven. Vaikka kolmikon ristiretki sijoittui Haminaan, voidaan perustamiskaupunkina kuitenkin pitää Kajaania. Bändin jäsenistön levittäydyttyä ympäri Suomea vuonna 2012, löysimme vielä Tepon mukaan porukkaan, näin ympyrä oli sulkeutunut.

Miten luokittelisit musiikkinne?

Nuutti: Fireprovenin musiikillinen anti on hybridi erilaisia musiikillisia aineksia. Vaikutteita löytyy eri hevigenrejen lisäksi myös monista muista musiikkityyleistä, kuten rockista, jazzista ja konemusiikista. Paras määritelmä musiikillemme on varmasti kuitenkin progressiivinen metalli.

Miten bändinne eroaa muista samankaltaisista yhtyeistä?

Nuutti: Mielestäni bändimme ei muistuta muita bändejä, vaikka vaikutteita toki kuuluukin moneen suuntaan. Uskon vahvuutemme olevan ennakkoluulottomuus luoda jotain uutta, miettimättä hetkeäkään, mitä genreä se edustaa. Pääasia, että musiikki miellyttää meitä.

Mitkä yhtyeet ovat suurimpia vaikuttajianne?

Nuutti: Suurimmiksi vaikuttajiksi voisin nostaa sellaisia bändejä kuten: Messhuggah, Strapping Young Lad ja Pantera. Kyseiset yhtyeet ovat onnistuneet luomaan aivan oman soundin, jota arvostan suuresti. Jokaisen edellä mainitun yhtyeen musiikki on myös kestänyt aikaa erittäin hyvin.

Kuka tekee ja miten syntyy yhtyeenne kappaleet/sanoitukset?

Fireproven Omnipresence 2013Nuutti: Minun lisäkseni Fireprovenissa on tähän mennessä toiminut säveltäjinä Ilari sekä Janne. Olemme demokraattinen bändi, joten kellä tahansa on kuitenkin mahdollisuus tuoda ideansa pöytään. Lopullisen muotonsa kappaleet saavat vasta koko bändin sovitettua niitä huolella, joten jokaisella jäsenellä on valtava merkitys lopputulokseen. Sanoituspuolen olemme hoitaneet Ilarin kanssa kahdestaan.
Sävellysten ja sanoitusten syntyminen on arvoitus. Ne tulevat silloin kun ovat tullakseen, oli paikka sitten laiturin nokka tai auton ratti. Luovuus syntyy ihmisen abstraktissa ulottuvuudessa, joten ei auta kuin odottaa, koska kala niin sanotusti nappaa.

Kuinka tärkeä osa sanoitukset ovat yhtyeellenne? Halutaanko niillä vaikuttaa, ottaa kantaa, vai onko niillä mitään merkitystä?

Nuutti: Koen, että sanoitukset ovat tärkeä osa konseptiamme. Niiden tarkoituksena on laittaa ihmiset miettimään asioita uudelta kantilta. Filosofiset sekä okkultistiset pohdinnat ovat minun ja Ilarin suuria mielenkiinnon kohteita, mitkä näkyvät siten myös lyriikoissa.

Miten yhtye on otettu keikoilla vastaan? Ikimuistoisin keikka tähän mennessä?

Nuutti: Olemme aina saaneet hyvää palautetta livevedoistamme. Tällä hetkellä pidämme luovaa taukoa, ja sävellämme uutta materiaalia tulevaa kokopitkää levyä varten; jatkamme keikkailua kuitenkin jo ensi vuoden alussa. Ikimuistoisimpana keikkana itse pidän keikkaamme Kuopion Henry`s pubissa. Silloin tuntui yksinkertaisesti, että on yhtä yleisön ja musiikin kanssa.

Missä näette yhtyeenne kymmenen vuoden päästä?

Nuutti: Teemme silloinkin juuri sellaista musiikkia kuin haluamme; omaehtoisesti, muitten mielipiteistä välittämättä.

Miksi ihmisten pitäisi olla kiinnostuneita juuri teistä?

Nuutti: Uskon, että Fireproven on kuuntelijalle mielenkiintoinen tuttavuus siinä mielessä, että ikinä ei tiedä mitä odottaa seuraavaksi. Jodlausta sekä beatboxausta on yleisön puolelta toivottu seuraavalle äänitteelle. Nähtäväksi jää, toteutuuko toive.

Kiitos haastattelusta!
Rummut & Taustalaulu:
Nuutti Hannula

Koskettimet & Taustalaulu:
Ilari Hannula

DJ & Fx:
Teppo Laurio

Kitara & Laulu:
Janne Väätämöinen

Basso / Huuto & Taustalaulu:
Juha Väätämöinen

www.facebook.com/fireprovenband

www.fireprovenband.com

http://www.levykauppax.fi/artist/fireproven/omnipresence/

Kommentoi julkaisua