Folk metalia, power metalia ja näiden sekoitusta: arvostelussa Elvenkingin kymmenes albumi ”Reader of the Runes – Divination”
Italialainen folk ja power metalia yhdistelevä Elvenking on jäänyt Suomessa hieman vähemmälle huomiolle. Toivottavasti siihen on kuitenkin tulossa muutos, sillä yhtye on julkaisemassa peräti kymmenennen albuminsa, joka kantaa nimeä ”Reader of The Runes – Divination”. Albumin kansikuva on ainakin upea, joten toivottavasti myös sen sisältö yltää kansikuvan tasolle.
”Reader of The Runes – Divination” alkaa ”Perthro”-nimisellä introlla, joka johdattelee kuuntelijan folk-tunnelmaan ja valmistelee kuuntelijan albumia varten. Instrumentaali-intron jälkeen saadaan nauttia ”Heathen Divinen” tarttuvista melodioista, joissa folk- ja power metal -elementit yhdistyvät saumattomasti. Vahvassa kappaleessa on selvästi potentiaalia suurempaankin hittiin. Vaikka ”Heathen Divinessa” on hyödynnetty viulua, jää se kumminkin hieman taka-alalle. ”Divinationissa” viululla on puolestaan suuri, jopa kitaranomainen rooli. ”Divination” jatkaa albumin vahvaa linjaa ja toimii varmasti loistavasti livenä.
Aikaisemmat kappaleet ovat selvästi olleet enemmänkin sankarihevi-painotteisia, mutta raidalta neljä löytyvä ”Silverseal” edustaa Elvenkingin folkimpaa osaamista. Kauniit sanat ja kapakkamainen tunnelma tekevät kappaleesta erityisen. ”Silversealin” jälkeen kuultavan ”The Misfortune Of Virtuen” akustisen pianon ja kitaran muodostamat melodiat tuovat mieleen Amorphiksen – eikä kylmiltä väreiltä vältytä. Uskaltaisin jopa väittää, että ”The Misfortune Of Virtue” edustaa Elvenkingin parhaimmistoa. Vahvalla linjalla jatketaan yhä, kun täysin folk metalia edustava ”Eternal Eleanor” tanssittaa kuuntelijoita. Juhliminen jää sikseen, kun on ensimmäisen täytebiisin aika: kauniista nimestään huolimatta akustisen ”Diamonds In The Nightin” olisi voinut jättää albumilta pois. Pienen vastoinkäymisen jälkeen palataan taas Elvenkingille tyypillisempään materiaaliin ”Under the Sign of a Black Starin” siivittämänä.
Koko albumin villikortti löytyy raidalta yhdeksän: ”Malefica Doctrine”. Kyseisessä kappaleessa jyräävät massiiviset kuorot ja blast beat. Toki myös aikaisemmin kuultu ”The Misfortune Of Virtue” sisälsi blast beatia, mutta tässä kappaleessa rummut eivät anna armoa! Jos blast beat ei vielä yllättänyt, niin ainakin kertsissä kuultava örinä jättää sanattomaksi. Kappaleesta on toki löydettävissä huonojakin puolia: örinäosuudet on miksattu niin kovalle, että ne tulevat iholle asti. Siitäkin huolimatta ”Malefica Doctrine” on todella kova biisi, ja raskaampi meno näyttää sopivan Elvenkingille! ”Sic Semper Tyrannis” vaikuttaa ensikuulemalta täytekappaleelta, mutta jo muutamien kuuntelukertojen jälkeen ymmärtää, miksi kyseinen kappale on päätynyt tälle albumille. Samanlaiset ristiriitaiset fiilikset aiheuttaa myös ”Warden of the Bane”. Albumin viimeisenä raitana kuullaan ”Reader of the Runes – Book I”, joka tarjoaa massiivisen mutta vahvan lopetuksen koko albumille.
”Reader of The Runes – Divination” kulkee sujuvasti raidalta raidalle ilman turhia ”naamapalmuiluja” tai kliseitä. Jos on digannut jo aikaisemmin Elvenkingin materiaalia, ei tule pettymään tämänkään albumin kohdalla. ”Reader of the Runes – Divination” sisältää tuttua ja turvallista Elvenkingiä, eikä albumilta löydy karuja yllätyksiä. Biisit vaihtelevat täysin folk metal -painotteisista täysin sankariheviin, mutta kappalelistalta löytyy myös niiden yhdistelmiä, mikä estää koko albumia tuntumasta tasapaksulta. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan ”Reader of The Runes – Divination” -albumiin ja etenkin Elvenkingiin!
8 / 10
Kappalelista:
1. Perthro
2. Heathen Divine
3. Divination
4. Silverseal
5. The Misfortune of Virtue
6. Eternal Eleanor
7. Diamonds in the Night
8. Under the Sign of a Black Star
9. Malefica Doctrine
10. Sic Semper Tyrannis
11. Warden of the Bane
12. Reader of the Runes – Book I
Elvenking Facebookissa
Elvenkingin kotisivut
Kirjoittanut: Tia Salmela