Foredoomedin kakkoslevy ”Chaos and Beauty” on monipuolisuudessaan hengästyttävä

– Chaos and Beauty

Maassa ja kaupungissa, jossa melodeathia pursuaa ovista ja ikkunoista, onnistuu joensuulainen Foredoomed yllättäen erottautumaan joukosta. Elokuun lopussa julkaistu toinen pitkäsoitto ”Chaos and Beauty” potkii varsin mainiosti. Laatu ja soundi ovat kohdallaan, vaikka välillä homma uhkaa kaatua ylenpalttiseen kikkailuun. Joka paikkaan on ängetty niin paljon kaikkea, että musiikki hajoilee sinne, tänne. Levy loikkii perinteisemmästä kuolemahevista melkein-jazzin ja taidehiippailun kautta sinfonisen jylhään menoon. Ihan Wintersunin kaltaisesta maanisesta koko maailman selittämisestä ei ole kyse, mutta jotain samaa Foredoomedissa on. Foredoomedilla on tosin terävämpi ote todellisuudesta, ja jalat lähempänä maata.

Levyn kansitaide suuntaa ajatukset toisaalta Children of Bodomin suuntaan, ja ennakkoluulottomasta kikkailustahan sekin bändi tunnetaan. Joensuulaiset seilaavat siis mielikuvien tasolla kovassa seurassa ja pysyvät pinnalla aika hyvin. Raskaasta ja nopeasta, vaikkapa ”Feedin” kaltaisesta junttauksesta hypätään siekailematta ”Rowanin” pianotunnelmointiin. Instrumentaali toimii mukavana välipalana eeppisiin maisemiin matkailevalla levyllä. ”Dead Candles” jatkaa maalailuja ja tunnelmointia. Kappaleiden mitta kasvaa albumin loppua kohden, ja levyn lopettava ”Heart-Searching” onkin jo melkoinen kymmenen minuutin seikkailu, joka vaatii pari kuuntelua niin, että siitä saa otteen. Levyn ylenpalttisuus seuraa siitä, että levyllä on lähdetty rohkeasti tekemään tinkimätöntä taidetta – ja sitä on pakko kunnioittaa. Monessa kohtaa se tuo musaan myös aitoa kiinnostavuutta. Hienoon suuntaan mennään!

Puhtaat lauluosuudet vievät tunnelmia välillä aika kauas metallista taidemusiikin puolelle. Samalla kuljetaan välillä vähän niillä rajoilla, että hypätäänkö vähän turhankin kauas… Kuulija uhkaa vähän eksyä moisiin rekisterinvaihdoksiin.

Levyn saatekirjeessä todetaan, että ”bändin musassa yhdistyy death metalin rujous sekä herkkä suurisydämisyys”. Pakko myöntää, etten aivan uskonut, että sitä tarkoitetaan aivan näin kirjaimellisesti. Olen aiemmin, noin vuosi sitten, julistanut, että bändissä muhii iso potentiaali, joka ei ole ehkä ihan vielä pulpahtanut täysin pintaan. Ryhmällä on todella kovia biisejä. Lisäksi poppoo on osoittanut, että sillä on kykyä olla lavalla tiukasti läsnä. ”Chaos and Beaty” vakuuttaa sekin osaltaan: Jos meininki jatkuu tällaisena, niin Foredoomedilla on saumat vaikka mihin. Konsepti vaatii vielä vain vähän muotoonsa sorvaamista.

8/10

Kappalelistaus:
1. In Paradisum
2. Blood Red Sun
3. Worldfire
4. Feed
5. Rowan
6. Dead Candles
7. Help the Lost Find Their Way
8. Derelict Hours
9. Heart-Searching

Kommentoi julkaisua