Freddie Mercuryn piano huutokaupattiin yli 2 miljoonalla eurolla

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 9.9.2023

Rock-legenda Queenin edesmenneen laulaja Freddie Mercuryn omaisuuden ensimmäiset huutokaupat on pidetty. Kaikkiaan kuudessa huutokaupassa on myytävänä mm. erilaisia esiintymisasuja, koruja, taidetta, soittimia sekä käsinkirjoitettuja sanoituksia. Sothebyn huutokaupassa Mercuryn piano myytiin yli 1,74 milijoonalla punnalla, joka on karkeasti yli 2 miljoonaa euroa.

Vuonna 1975 ostettu Yamaha G2 -piano kuljetettiin Japanista Englantiin, ja sillä Mercury työsti loppuun Queenin yhden tunnetuimmista kappaleista ”Bohemian Rhapsody”. Käsinkirjoitettu luonnos samasta singlestä myytiin 1,59 miljoonalla eurolla. Luonnosvaiheessa kappaleen nimi oli ”Mongolian Rhapsody”.

Mercuryn entinen kumppani ja läheinen ystävä Mary Austin järjesti huutokaupat, joilla pyrkii saamaan 14,2 miljoonan tulon. Mercury jätti talonsa ja kaikki sen omaisuuden Austinille, kun kuoli vuonna 1991. Austin oli pitänyt tavaroita siitä asti talossa, lähes samoissa sijainneissaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Austin kertoi pianosta huutokaupan lehtitiedotteessa:

”Freddie kohteli Yamahaa täydellisellä kunnioituksella. Hän ei ajatellut sitä pelkästään soittimena vaan itsensä jatkeena, hänen luovuutensa välineenä. Hän ei koskaan polttanut pianon äärellä, eikä laittanut lasia sen päälle, ja hän piti huolen etteivät muutkaan tehneet niin. Piano oli aina tahraton. ”

Mercuryn on kerrottu käyttäneen pianoa myös kirjoittaessaan ”Don’t Stop Me Now” sekä ”Somebody to Love” -kappaleita. Soittimien lisäksi myynnissä oli käsinkirjoitettuja tekstejä. Austin kertoi, että lyriikoista ja muistiinpanoista luopuminen oli äärimmäisen vaikeaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Näet taiteilijan prosessin, työstettävän työn. Yliviivaukset, uudelleen pohdinnat ja uudelleen järjestelyt…Päätin, ettei minun ole oikein pitää näitä itselläni. Jos aioin myydä, minun piti olla kyllin rohkea ja myydä kaikki.”