Frosttide

Kirjoittanut Samuli Jalonen - 20.2.2015

Frosttide 2015Jyväskylästä kuului kummia vuonna 2013, kun Frosttide julkaisi debyyttialbuminsa ”Awakening”:in. Folkin ja melodisen death metallin lippua korkealla kantava yhtye sai loistavan vastaanoton niin faneilta kuin kriitikoiltakin, ja nyt bändi on julkaisemassa toista studioalbumiaan ”Blood Oathia”. Levy tarjoilee samoja elementtejä kuin ensimmäinenkin albumi, mutta vielä piirun verran paremmin toteutettuna. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse yhtyeen kitaristi-laulaja Joni Snoron ja kitaristi Juho Patisen ja otti hieman selvää siitä, minkälaista materiaalia on luvassa, mitä vuosi 2015 tuo bändille tullessaan ja mihin bändi tähtää tulevaisuudessa.

Morjensta! Mitenkäs vuosi 2015 on käynnistynyt Frosttiden leirissä?

Joni Snoro:  Moi! Vuosi 2015 on lähtenyt todella mukavasti käyntiin! Uusi albumi tuloillaan sekä 18 keikkaa lyöty lukkoon keväälle!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teiltä on tulossa piakkoin uusi levy ulos, nimeltään ”Blood Oath”. Voisitteko ensialkuun kertoa hieman levyn luomisprosessista, milloin levyn kirjoittaminen alkoi ja kauanko sen kirjoittaminen kesti?

Juho Patinen: Ensimmäisiä tätä levyä varten kyhättyjä demoja alkoi ilmaantua vuoden 2013 loppupuolella, mutta sitäkin ennen oli kyllä jo olemassa materiaalia, joka tälle levylle päätyi. Muun muassa ”Winds Of Winter’s Call” oli olemassa jo ”Awakening” -sessioiden aikaan, mutta koska päätimme jatkaa konseptia kahden levyn mittaiseksi, tuntui loogiselta jättää tarinan päätösbiisi vasta seuraavalle levylle. Toinen esimerkki on ”Traitor Within”, jonka alkuperä on jossain ensimmäisen demon ajoilla, mutta vasta nyt tuntui istuvan kokonaisuuteen. Tietty se koki jonkinasteisia muutoksia, mutta pääpiirteissään pysyi melko samana. Viimeiset biisit tälle levylle syntyivät muistaakseni toukokuussa 2014. Ylipäätään biisit tälle levylle syntyivät melko kivuttomasti. Aika lailla samoilla höyryillä päästeltiin kuin ensimmäiselläkin levyllä. Nyt pääseekin sitten ihan tyhjältä pöydältä aloittamaan seuraavaa levyä, joten saa nähdä mitä siitä syntyy!

Oliko levyn äänittäminen helppo prosessi vai oliko äänittämisessä vaikeuksia? Äänitettiinkö levy samaan tyyliin kuin ensimmäinen levy vai lähdettiinkö tarkoituksella kokeilemaan erilaista tyyliä? Kuka levyn miksasi ja masteroi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Frosttide Blood Oath 2015Juho Patinen: Itse äänitykset sujuivat kyllä melko jouhevasti, mutta aikataulujen sovittamisen kanssa ilmeni ongelmia aika ajoin. Jokainen jäsen kun joutui puljaamaan töiden ja koulujen kanssa. Aikataulut olivatkin yksi syy, jonka takia päädyttiin äänittämään tämä levy lähestulkoon täysin kotikonstein. Ainoastaan rummut ja kuorot on vedetty studiossa. Toinen syy oli budjetti. Viime levy tehtiin vielä suurimmilta osin studiossa, mutta huomattiin, että laatu kokee kolauksia, kun taksamittari raksuttaa. Nyt saatiin rauhassa miettiä ratkaisuja eri kanteilta eikä tarvinnut pelätä, että aikaa ja rahaa valuu hukkaan.

Viime levyn tavoin miksasin levyn itse, jotta päästäisiin mahdollisimman lähelle haettua lopputulosta ja soitinten balanssia. Näin meidän on itse myös helpointa vaikuttaa lopulliseen soundiin ja yksityiskohtiin. Raitoja kuitenkin piisaa melkoisesti, joten helpoiten onnistuu, kun ne käsittelee joku, joka ne jo tuntee ennestään. Näin säästyy myös aikaa ja rahaa.

Masteroinnissa ei kuitenkaan haluttu tinkiä yhtään mistään, joten päädyttiin tämän tyylilajin kruunaamattomaan kuninkaaseen eli Finnvoxin Mika Jussilaan. Ja hommahan toimii!

Tuleva levy on järjestyksessään toinen kokopitkä levynne. Ensimmäinen levy ”Awakening” sai hyvän vastaanoton metallimedioilta ja faneilta. Oliko kakkoslevyn tekemisessä paineita ensimmäisen levyn menestyksestä johtuen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juho Patinen: Henkilökohtaisesti ei ainakaan ollut sen kummempia paineita kuin ensimmäiselläkään levyllä. Itse ainakin musiikkia tehdessä koitan tehdä vain sitä mikä tuntuu hyvältä ja tulee ulos ilman suurempia ponnisteluja. Lähtökohtaisesti musiikin pitää miellyttää jokaista bändin jäsentä. Sen enempää näitä ei varmaan kannata alkaa miettimäänkään, koska kaikkia ei vain voi miellyttää. Jos alkaa pähkäilemään liikaa ja laskelmoimaan, että pitääköhän ihmiset nyt tästä, niin käy äkkiä niin, ettei homma juuri kiinnostakaan enää itseä. Eli melko rennolla fiiliksellä odotetaan ihmisten palautteita. Tykkäsivät tai ei, parhaamme on annettu!

Jos vertaisit ”Awakening”- levyä uuteen ”Blood Oath” -levyyn, minkälaisia musikaalisia eroja näet levyissä ja onko bändi lähtenyt viemään uudella levyllä musiikkia johonkin tiettyyn suuntaan?

Juho Patinen: Suurin muutos on tapahtunut varmaan tempossa. Paljon nopeampaa mennään kuin aiemmin. Ollaan myös pyritty lisäämään haastetta joka osa-alueella. Kokonaisuudeltaan levy on ehkä hieman raskaampi ja teknisempi edeltäjäänsä verrattuna. Kitaroilla tapahtuu paljon enemmän, minkä vuoksi niitä haluttiin tuoda enemmän esiin. Tästä syystä synamaailma on tällä kertaa rakennettu paljon harkitummin. Tietty siellä tapahtuu edelleen aivan hemmetisti, mutta kaikki ylimääräinen on jätetty pois ja tämän ansiosta bändin kokonaissoundi on paljon selkeämpi. Kuoroja on sen sijaan enemmän kuin viime levyllä, mutta niitäkään ei ole ängetty väkisin sinne sekaan. Tietty punainen lanka ollaan onnistuttu säilyttämään tässä kaikessa. Eli pähkinänkuoressa tämä levy on kaikkea sitä mitä edeltäjänsäkin, potenssiin sata, mutta toteutus on paljon harkitumpi.

Minkälaisia teemoja uuden levyn lyriikat käsittelevät? Ensimmäisen levyn tarinallisia elementtejä ilmeisesti löytyy uudelta levyltäkin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Joni Snoro: Levyn tarina sijoittuu aikaan ennen ”Awakening” -albumin tapahtumia. Sen tarinassa on paljon ns. aukkoja, jotka ovat jääneet selittämättä, joten ”Blood Oath” -albumilla tulemme täyttämään debyyttialbumin aukot, kerromme mistä kaikki on alkanut ja minkä seikkojen ansiosta ”Awakeningilla” ei ole iloista loppua.

”Blood Oathilla” lyriikat ovat nousseet todella tärkeään rooliin. Biisien lyriikoista muodostuu yksi suuri yhtenäinen tarina, jossa jokaisen biisin teksti on tärkeässä osassa kokonaisuutta ja tällä kertaa myös tekstien takana on piilossa tarinoita ja kokemuksia omasta elämästä, jotka on piilotettu vaan tarumaisempaan maisemaan.

Levyjen kansikuvat ovat myös tematiikaltaan samankaltaisia värimaailmaa lukuun ottamatta, kuka on tehnyt albumien kansitaiteet?

Joni Snoro: ”Blood Oathin” taiteista vastaa Mikko Henrik Huotari -niminen veijari! Kyseessä on myös sama henkilö, joka teki ”Awakeningin” taiteet, joka ehkä myös selittää albumien taiteiden samankaltaisuuden. Se oli myös se juttu mitä lähdettiin hakemaan ja itse olen ainakin todella tyytyväinen lopputulokseen!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Levyltä on lohkaistu kuultavaksi yksi kappale etukäteen, ”Fate Redefined”. Miksi juuri tämä biisi valikoitui ensimmäiseksi julkaisuksi?

Joni Snoro: Fate Redefined” tuntui jotenkin tosi luontevalta vaihtoehdolta heti alkuunsa. Kyseinen kappale ei paljasta liikaa millään osa-alueellaan sitä mitä ”Blood Oath” on kokonaisuudessaan, mutta silti biisissä on hyvä groove ja meininki!

Levyltä löytyy myös kaksi coverbiisiä, The Shadowsin ”Apache” ja Murray Headin ”One Night in Bangkok”. Miksi juuri nämä biisit valikoituivat covereiksi uudelle levylle?

Joni Snoro: Tälle levylle rumpalimme ehdotti coveriksi biisiä ”Apache” ja itse ehdotin ”One Night in Bangkokia”. Muistaakseni valinnat olivat muille jäsenille saman tien, että ”käy!”. Meillä lähtökohtana cover-biiseihin on se, että biisi on hyvä eikä myöskään aleta väkisin niitä miettimään. Tähän asti kaikki coverbiisi-ideat ovat tulleet spontaanisti joissain tilanteissa, ja jos niin ei olisi käynyt, levylle tuskin olisi tullut covereita.

Levyn julkaisun jälkeen luvassa on kiertue joka ulottuu Suomen lisäksi Saksaan, Sveitsiin, Alankomaihin ja Itävaltaan. Mukana kiertueella on myös muita kovia nimiä kuten Wintersun, Turisas ja Ensiferum. Millä mielin bändi lähtee kiertueelle uuden levyn materiaalin turvin?

Joni Snoro: Levyn julkaisun myötä teemme neljä keikkaa Suomessa Ensiferumin kanssa (Pakkahuone, Rytmikorjaamo, Lutakko & Nosturi), joita odotamme kyllä innolla! Pienimuotoisena haaveena itselleni on ollut päästämään soittamaan kyseisille keikkapaikoille ja kaikenlisäksi mahtava päästä soittamaan uutta materiaalia ensimmäisenä Suomessa. Siitä jatkammekin Paganfestille ja sitä reissua odotamme myös hyvin innoissamme. Vuonna 2013 olimme mukana Heidenfest-nimisellä Euroopan-kiertueella, jossa kiersimme lähes kaikki tulevan Paganfestin keikkapaikat ja osittain vielä samojen bändien ja työntekijöiden kanssa, joten nyt osaa paremmin varautua tulevaan. Mahtavaa päästä kiertämään tuollaisen line-upin kera ja vielä noin huikeissa keikkapaikoissa. Paganfestistä tulee varmasti reissu joka muistetaan pitkään, ainakin meidän leirissä!

Jos Frosttide pääsisi suunnittelemaan kiertueen ihan mihin tahansa, mihin kiertue suuntautuisi ja ketkä olisivat lämppäreinä?

Joni Snoro: No nyt on paha! Varmaan jonnekin lämpöisiin maihin joissa on kova meno, ja välipäiviä voisi jättää niin näkisi vähän maailmaa samalla. Lämppäreiksi pitäisi tietty ottaa jotain frendibändejä, kuten Prayed And Betrayed. Kaveriporukalla reissailla ja soitella musaa, mikäs sen parempaa!

Juho Patinen: Unelmakiertue suuntaisi varmaan koko maailman ympäri. En osaa valita mitään yksittäistä paikkaa missä haluaisin käydä. Niitä on yksinkertaisesti liikaa. Lämppäreitä on tässä vaiheessa hankala mennä nimeämään, koska ollaan yleensä itse se lämppäri, mutta jos kenet tahansa saisi valita niin sanotaan vaikka Lindsey Stirling ja Carly Rae Jepsen! Khehe!

Vuosi 2015 on vasta aluillaan mutta musiikkimaailmassa on jo ehtinyt tapahtua kaikenlaista, onko mitään levyjä/julkaisuja joita henkilökohtaisesti odotatte tältä vuodelta?

Joni Snoro: Tänä vuonna onkin tulossa paljon levyjä mitä odotan todella innoissani, mm. uusi Ensiferum, Nightwish, Korpiklaani & Diablo. Saa nähdä mitä muita odottamisen arvoisia levyjä tänä vuonna vielä tulee, mutta noilla nyt pääsee jo hyvin vauhtiin!

Juho Patinen: Nyt ennen kesää ilmestyvistä levyistä eniten odotan kyllä Ensiferumin ja Nightwishin albumeita. Muita älyttömän kiinnostavia levyjä ei nyt ole ainakaan mulla tiedossa. Myöhemmin tänä vuonna ehkä Children of Bodom. Eikä olisi varmaan mitenkään mahdoton ajatus, että Devin Townsend innostuisi taas julkaisemaan jotain!

Kiitoksia haastattelusta! Tässä lopussa sana on vapaa mikäli haluatte sanoa jotain faneille!

Joni Snoro: Kiitoksia kovasti haastattelusta ja faneille haluamme sanoa, että kiitoksia tuesta mitä olemme teiltä saaneet! Ja tulkaahan ihmeessä katsastamaan Suomen levynjulkkarikeikat:

27.02.2015 FI – Tampere, Pakkahuone
28.02.2015 FI – Seinäjoki, Rytmikorjaamo
06.03.2015 FI – Jyväskylä, Lutakko
07.03.2015 FI – Helsinki, Nosturi

https://www.facebook.com/Frosttide

Juho Patinen: Iso kiitos kaikille faneille! Nähdään keikoilla! RÖCK!

Voit kuunnella yhtyeen uuden albumin kokonaisuudessaan täältä.

Haastattelu: Samuli Jalonen