Funeral Throne – Threshold

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 13.9.2015

Alun perin jo yli vuosi sitten Bandcampissa ja rajoitettuna kasettiversiona julkaistu brittiläisen black metal -projekti Funeral Thronen toinen kokopitkä ”Threshold” on saanut laajemmalle yleisölle suunnatun julkaisupäivänsä syyskuulle. Levyn julkaisijana toimii saksalainen Blut & Eisen Productions, vaikka yhtyeen Facebook-sivuilla levy-yhtiönä lukee edelleen Satanas Rex. Otimme siis albumin työn alle, vaikka tässä tapauksessa voisikin sanoa arvostelun tulevan hieman jälkijunassa, alkuperäiseen julkaisupäivään viitaten.

Tunnustan suoraan miettineeni ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen, pitäisikö skipata koko arvostelu. En olisi millään jaksanut kuunnella levyä yhtä kertaa useammin, sen verran paskalta se vaikutti alkuun. Ei antanut kuitenkaan ylpeys periksi, ja ajattelin vääntää väkisin jonkinlaisen arvostelun tästä, vaikka sitten hampaat irvessä levyä uudestaan ja uudestaan kuunnellen. Ja ihan hyvä niin: Ei tämä edelleenkään miksikään mestariteokseksi ole osoittautunut useamman kuuntelukerran jälkeen, mutta ihan toimivia oivalluksia monenkin eri metallin alatyylin suuntaan kumartava ”Threshold” kuitenkin tarjoilee perinteisemmällä kaavalla toteutettuun black metaliin verrattuna – suurista puutteistaan huolimatta.

Suurimmaksi ongelmaksi levyllä muodostuu kappaleiden ikävät suvantokohdat kesken parhaan rynkytyksen. Selkein esimerkki löytyy ”Victoryn” epäonnistuneesta, joskin lyhyestä fiilistelyosiosta: Kuvittele se tunne, kun täpinöissäsi riehut moshpitissä aggressiivisen soitannan tahdissa ja yhtäkkiä kappaleen seuraava osio on tylsän kuuloinen, puhdas osuus täysin puskista lauottuna. Ei Funeral Throne sentään aivan metalcore-tasolle pääse, mutta hieman vastaavanlaista fiilistä tässä selkeästi on yritetty hakea. Oikeastaan turha edes mainita muita biisejä erikseen, jokaisesta voisi kirjoittaa hyvin pitkälti samanlaisen kuvauksen kuin ”Victorysta”. Yksikään levyn kappale ei yllä keskinkertaisuuden yläpuolelle katkonaisen tunnelmansa takia, sujuvuus ja rullaavuus puuttuvat lähes täysin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Periaatteessa ihan toimivaa musiikkia ”Threshold” tarjoilee, mutta en tätä hyvällä tahdollakaan kehumaan pysty. Yksittäisistä kappaleista noin 70 % on oikeasti toimivaa materiaalia ja loppu turhaa soittopituuden venyttelyä paskan progeilun varjolla. En näe mitään syytä kuunnella tätä levyä uudelleen arvostelun kirjoittamisen jälkeen, suosittelen mieluumin vaikkapa samantyyliseen Dødkvltiin tutustumista Funeral Thronen sijaan. Vähän sinänsä harmittaa yhtyeen puolesta; minuutti pari turhuutta jokaisesta biisistä pois ja tämä olisi ollut helposti vähintään seiskan levy. Tällaisenaan levy jää ikävästi pyörimään keskinkertaisten metallijulkaisujen sankkaan joukkoon.

6-/10

Kappalelista:
1. Resurrection
2. Through Transforming Fire
3. Victory
4. Hypnotic Coils
5. Vessel
6. Novus Ortus
7. I) Gateway To Lucifer; II) Gateway To The Eye

Funeral Throne Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Miika Hänninen