Funerary Bell

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.8.2014

Funerary Bell 2014Selviytyjä Private Metal  Festillä ollaan jossain keskellä ei yhtään mitään. Kaikki näyttäis olevan sekasin enemmän tai vähemmän. En kyl itsekään ihan kaikkea muista. Nappasin mukaan pari pitkätukkaa. Laulajan ”Invoker of the Shadows” ja rumpalin ”Neverending Storm of Mars” Funerary Bellistä, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa soittamassa Selviytyjissä. Tottakai vien ne paikkaan, missä vois olla vähän enemmän keskemmällä mettää ja missä on vielä vähemmän porukkaa, vaikka ollaan jo keskellä ei yhtään mitään. Kyseessä on siis black / death metal bändi, joka tulee tuolta keski-suomesta ja on ollut toiminnassa vasta n. 7- vuotta. Lue lisää nähdäksesi yhtyeen haastattelu kokonaisuudessaan.

Hei mites menee ja miten olette viihtyneet Selviytyjissä?

Ihan hyvin ja hyvin ollaan viihdytty. Aika sekopäistä meininkiä ja hyvä niin!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Mites tuo teidän bändi homma sai alkunsa?

No bändi perustettiin vuonna 2007, jolloin olin vielä rumpalina Charnel Windsissä ja olin sillä hetkellä myös Utgardissa. Molemmilla bändeillä oli jo oma ja selkeä linjaus ja säveltäjät. Halusin silti tehdä jotain omaa ja musiikkia, mikä kuulosti enemmän minulta, joten perustin sitten Funerary Bellin. Aloitin koko homman yksin ja sitten pikkuhiljaa olen löytänyt sopivat soittajat siihen mukaan. Muutama vuosi eteenpäin, niin meitä oli bändissä kolme, joiden kanssa soitettiin. Mutta kun live-hommat tuli puheeks, niin siinä otettiin sit rumpali ja basisti myös mukaan. Alunperin itse soitin rumpuja ja lauloin, mutta tämähän ei oikein livenä toimi, joten keskityin ainoastaan lauluhommiin.

Mikä sai teidät tekemään juuri Funerary Belliä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kai se oli, että halusi päästä toteuttamaan sitä omaa taiteellista puolta, koska olen ollut vain rivimuusikkona noissa muissa bändeissä.

Onko sinulla jokin syvempi ideologia musiikissasi?

Kyllähän siinä sitä omaa maailmankatsomusta haluaa tuoda esiin taiteen muodossa.

Mitenkäs kuuntelijat ovat ottaneet teidät vastaan?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Tosi hyvin ovat ottaneet. Nyt tämänpäivänen keikka oli meidän neljäs. Huomenna on taas yksi keikka lisää ja elokuun puolella on Tampereella keikkaa myös.

Teillä on nyt yksi pitkäsoitto takana, kerroppas vähän sen sisällöstä?

Kyllä yksi pitkäsoitto, muutama splitti, joista yksi on Blood Red Fogin kanssa. Mini-cd ja viime vuonna tuli kasetti-EP. Heavy metal meininkiä ja black metal meininkiä samalla. Lähestulkoon kaikki biisit on omaa käsialaa. Entinen basisti on säveltänyt pitkäsoiton kaksi viimeistä biisiä. Sovitukset meni vähän niin ja näin, koska meitä ei ollu aina koko porukka kasassa, niin biisit sit opeteltiin kitaroilla. Ei olla suoranaisesti päästy niitä tekemään niin, kun oltaisiin haluttu. Eli sovitus tapahtui nauhoitusten aikana suurimmalta osin. Ja nauhoitusten aikana tuli myös biiseihin pieniä lisäyksiä. Onneksi nykyään, kun porukka on kasassa, niin voimme mennä treenikselle ihan rauhassa tekemään biisejä. Ja pääsemme työstämään niitä niin kuin itse haluamme ja siinä tahdissa kuin haluamme.

Mistä saatte vaikutteita ja inspiraatiota musiikkiinne?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

No sieltä tulee esiin se vanhan koulukunnan Heavy Metal. Sillähän sitä tuli jo aloitettua joskus aikoinaan pikkupoikana. Rummuissa ja jossain sovituksissa tulee aika paljon esiin myös punk rock.

Mites teillä vasta neljäs keikka takana? Millaiset tavoitteet teillä on live-esiintymisessä?

 Tärkeintähän on, että yleisö viihtyy. Itse henkilökohtaisesti en pidä keikoista, joissa soittajat vain seisoo hiljaa lavalla. Jos tylsää keikkaa haluaa nähdä, niin voi mennä niitä reenejä kattelemaan sitten. Tottakai on tärkeää, että saa sen oman energian ja fiiliksen tartutettua sinne yleisöön. Ja tottakai tahdon esiintymisellä tuoda sitä sanoitus puolta livenä kanssa esille. Pyritään saamaan se esitys huokumaan sitä, mistä soitetaan ja lauletaan.

Eli teidän ideologia menee tänne ns. pimeemmälle puolelle?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Joo kyllähän se siellä on, mutta itseni kohdalla pyrin silti aina saamaan sen valoisan puolen sieltä eli ns. valaistumista, jotta voi oppia aina vaan lisää, mutta henkisyyden pimeemmällä puolella kuitenkin liikutaan.

Mites ennen keikkaa fiilikset?

Yleensä on reeniä ennen keikkaa, mutta ei mietitä mitään sen kummosempaa sinne keikalle, että miten siellä lavalla oltaisiin, vaan se tulee ihan luonnostaan sitten. Siinä on sellainen luottamus, että se menee niinkuin sen pitää mennä.

Mites yleisö vaikuttaa teidän soittamiseen?

Jos yleisö on mukana, niin se on kyllä se hienoin asia ja palkkio minkä sieltä keikalta silloin saa. Kyllä siinä itsekkin inspiroituu siitä, kun huomaa että ihmiset pitävät siitä, mitä me tehdään.

Mikä tekee sitten Funerary Bellistä mielenkiintoisen?

No jos mietitään sitä niinkin suuressa mittakaavassa, että millasta black metallia Suomessa yleensäkkin tehdään, niin me poiketaan aika paljon siitä normaalista linjauksesta. Soundi vaikuttaa siihen ja ollaan aika erottuvia jo siinä, että me ei tehdä sitä samaa kamaa, mitä muut ja ei olla rinnastettavissa muihin.

Onkos teillä sanoituspuolella kanssa tuo eroavaisuus?

Tuo on jo vähän vaikeampi kysymys sinänsä, koska en ole niinkään tutustunut näihin tunnetuimpien black metal bändien lyriikoihin. Mutta veikkaanpa, että samoissa teemoissa liikutaan lyrikkapuolella. Se ideologia on kuiteskin niin laaja käsite ja sitä voi tulkita monella tavalla.

No täällä Suomessa on tämä piiri pieni pyörii, niin mitenkä yhteistyö muiden bm-bändien kanssa sujuu?

No joo, piiri pieni pyörii, mutta se mistä me tullaan eli tuolta Keski-Suomesta, niin siellä on myös paljon bändejä, jotka pyörittävät myös sitä omaa pientä piiriä. Olemme kyllä todella läheisissä tekemisissä muiden bändien kanssa myös. Tuo verkostoituminen täällä on ihan hyvä, koska on ne pienet piirit ja silloin se on myös helpompaa. Keikkojen suhteen se on hyvinkin tärkeää, kun ei niitä muuten kukaan järkkäis.

Onko teillä miten bändin kehitys tapahtunut alku ajoista tähän päivään?

No sitä kehitystähän siellä haetaan ja onhan sitä tapahtunutkin. Ja jos ruvetaan miettimään vaikka tämän bändin ensimmäistä demoa, jonka olen tehnyt yksin, niin se oli sellainen tosi kotistudio meininki. Siinä oli konerummut ja paljon konetta käytetty. Mutta sitten, kun on lisää jäseniä ruvennut tulemaan bändiin, niin onhan se soundi kehittynyt ja muuttunut. Ja kun itse jätin rumpujen soiton, niin pystyi keskittymään lauluun 100%. Mutta treenit menee soittamisessa.

Mitenkäs bändin tyyli ja soundi muuttui porukan lisääntyessä, koska sinullahan oli tarkoitus tehdä musiikkia omalla näkemyksellä?

No mun mielestä kaikki on sisäistänyt sen todella hyvin, että mistä tässä on kyse. Ja olen kyllä antanut vapaat kädet kaikille sovittamiseen ja säveltämiseen sekä sanoituksiin. Muut jäsenet kyllä ovat osallistuneet biisien tekoon ja kuulostavat siltä, miltä pitääkin. En edes halua, että se menis niin, että vain yks tekee ja käskee, koska on kyse bändistä, eikä yhdestä artistista.

Onko nämä muut bändin jäsenet sulle entuudestaan tuttuja vai löytyny sitten matkan varrella?

No matkan varrelta lähinnä. Meidän rytmikitaristi taitaa olla ainut tämän liidi-kitaristin kanssa, jotka tunnen entuudestaan.

Onko teidän mielestä black metal vain musiikkia vai onko se jo elämäntapa?

Kyllähän sitä voi jo elämäntavaksi sanoa ja musiikkia yleensäkkin voisi jo kutsua elämäntavaksi. Kun se musiikki ja soittaminen on aina ollut siinä mukana, niin ei niitä osaa arjesta erottaa. Kyllä se musiikki vaan täyttää sen koko elämän.

Mites tulevaisuus teillä?

No joo, montakin rautaa ois tulessa. Tällä hetkellä ollaan tekemässä uutta 7” ep:tä. Biisit, sovitukset ja sanoitukset ovat jo valmiina, että enää vaan nauhoittamaan ja julkaisemaan. Sitten toivottavasti tulee vaan paljon keikkaa tulevaisuudessa.

Onkos julkaisijasta ja aikataulusta sit tarkempaa tietoo?

Meillä on monia yhteistyötahoja ja moni on kiinnostunut julkaisemisesta. Aikatauluista ei osaa vielä sen enempää sanoa. Toivotaan, että tänä vuonna saadaan se nauhoitettua ja ensi vuonna julkaistua. Ep:n jälkeen ruvetaan sitten työstämään tuota toista täyspitkää. Siihenkin jo onkin ihan mukavasti noita biisejä.

Mitenkäs tämä julkaisu, kun nykyään melkeinpä kaikki tapahtuu digitaalisesti?

Kyllä ne, jotka haluaa sen fyysisen julkaisun ja tukea bändiä, sen kyllä ostavat. Onhan se tietysti hyvä, että netissä on ne mp3:set, josta voi kuunnella et millasta se on ja sitten mennä ostamaan se levy sieltä kaupasta.

Mistä lähteny idea julkaista kasetille?

No mulla on aina ollut c-kasetti ja en osaa kuvitellakaan, että sitä ei olisi. Onhan se tosi kompakti formaatti pienen kokonsa myötä. Kyllähän noi kansitaiteet vähän kärsii, mutta se on tosi kätevä ja sympaattisella tavalla vähän vanhahtava. Siinä on myös jotain alkukantaista tape trading-kulttuuria. Voishan siellä kotona tehdä cdr:n kanssa, mutta siinä kasetissa on sitä jotain! Ja se kuulostaakin paljon paremmalle. Siihen joutuu näkee vähän vaivaa, ku kasetille laittaa ja jos sul on hyvä soitin siihen, niin ei se kasetti silloin kulukkaan niin paljon. Cd:ssä on se, et siinäkin on oma aika minkä se vaan kestää. Olin hyvinkin yllättynyt miten hyvin tuo kasetti-ep meni kaupaksi! Kasetissa muutenkin on miellyttävämpi soundi kuin cd:llä. Vinyyli sit on asia aivan erikseen.

Mitäs sieltä uudelta levyltä (toinen pitkäsoitto) voi odottaa?

Sovitukset ovat tarkempia ja muutenkin kokonaisuudessaan tulee olemaan monipuolisempi ja harkitumpi. Kappaleet on melodisempia ja pidempiä. Ja nyt tosiaan on ensimmäinen julkaisu, missä on koko bändi ja jokaisella siellä oma paikkansa, mihin saa keskittää koko fokuksen ja hoitaa oman tonttinsa siellä. Sittenhän sen kuulee, kun hommaa levyn.

Eli sitten eikun odottamaan seuraavaa julkasua ja henkilökohtaisesti voin itse suositella että kyseinen bändi kyllä kannattaa käydä katsastamassa jos livenä ovat lähistöllä soittelemassa. Ei ne turhaan hyvää keikkaa lupaile!

Haastattelu: Anette Antonsen