Gary Brookerin johtama legendaarinen Procol Harum konsertoi syksyllä 2021 Tampereella ja Helsingissä

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.8.2020

Legendaarinen Procol Harum konsertoi Suomessa syksyllä 2021. Yhtye esiintyy Tampere-talossa sunnuntaina 31. lokakuuta ja Finlandia-talossa maanantaina 1. marraskuuta 2021.

Charmikkaasti ikääntynyt, toukokuussa 75 vuotta täyttänyt Procol Harum -yhtyeen perustajajäsen, kosketinsoittaja, laulaja ja lauluntekijä Gary Brooker toi yhtyeensä ensimmäistä kertaa Suomeen jo kesällä 1974. Tuolloin yhtye esiintyi Ruisrockissa Turussa.

Suomi on aikojen kuluessa tullut Procol Harum -yhtyeelle tutuksi. Historiallisen ensivierailunsa jälkeen kokoonpano on konsertoinut maassamme toistakymmentä kertaa. Lisäksi ahkerasti keikkaileva Gary Brooker on nähty suomalaisestradeilla muun muassa Eric Claptonin rinnalla ja Ringo Starr’s All-Starr Bandin vahvistuksena. Maailmaa hän on kiertänyt muun muassa George Harrisonin, Bill Wymanin ja Kate Bushin kiertuekokoonpanoissa.

Jos joku teistä paikalla olevan yleisön joukosta sattuisi muistamaan vuoden 1967, ehkä te sitten satutte muistamaan myös biisin nimeltä ’A Whiter Shade of Pale?’” Näin kuuluu monissa Procol Harumin konserteissa sympaattisen, yleisön kanssa välittömästi kommunikoivan Gary Brookerin juonto. Yhtyeen ikoninen superhitti ”A Whiter Shade of Pale” nimittäin julkaistiin toukokuussa 1967 eli noin 53 vuotta sitten. Kyseessä on Procol Harumin melankolinen, Bachin musiikista vaikutteita ottanut debyyttisingle, jota on maailmanlaajuisesti myyty ennätykselliset yli 10 miljoonaa kappaletta.

Ikimuistoisten Procol Harum -klassikkojen joukkoon kuuluvat tietysti myös ”Homburg”, ”Conquistador”, ”A Salty Dog”, ”Grand Hotel”, ”As Strong as Samson” ja ”Pandora’s Box”.

Omien hittien lisäksi Procol Harumin konserteissa on kuultu myös The Beatles -yhtyeen musiikkia, perinteisiä rock-kappaleita ja jopa Jean Sibeliuksen ”Karelia Suite”, kuten aikoinaan Helsingissä.

Kullakin maalla on omat kansallissäveltäjänsä ja musiikintekijänsä. Jos mahdollista, otan mielelläni jonkun paikallisesti merkittävän musiikkiteoksen yhtyeemme konserttiohjelmistoon. Se on paitsi mielenkiintoista, myös huomaavaista yleisöä kohtaan”, Gary Brooker kertoo.

Veteraanimuusikoista koostuvan brittibändin kokoonpanoon kuuluvat Gary Brookerin lisäksi kitaristi Geoff Whitehorn, basisti Matt Pegg, kosketinsoittaja Josh Phillips ja rumpali Geoff Dunn.

Kaikki edellä mainitut ovat kokeneita ja ansioituneita muusikoita. Geoff Whitehornin yhteistyökumppaneihin ovat kuuluneet muun muassa Elkie Brooks, Paul Rodgers ja Roger Daltrey. Matt Pegg on soittanut muun muassa Rick Wakemanin ja The Driftersin kanssa, ja Josh Phillips puolestaan Pete Townsendin ja Midge Uren kanssa. Geoff Dunn on uransa aikana esiintynyt muun muassa Jimmy Pagen, Dave Stewartin, Van Morrisonin ja Manfred Mannin johtamissa kokoonpanoissa.

Liput:
Lipunmyynti alkaa tänään 19.8.2020 kello 12.00. Liput alkaen 69,90 euroa.
· Tampere-talo, Tampere, konsertti alkaa kello 19.00. Ei ikärajaa! / www.lippu.fi
· Finlandia-talo, Helsinki, konsertti alkaa kello 19.00. Ei ikärajaa! / www.lippu.fi & www.ticketmaster.fi