Gerald Bostockin elämä ja vaihtoehtoiset todellisuudet – arviossa Jethro Tullin Ian Andersonin ”Thick As A Brick Live In Iceland”
Sain toimituksemme kautta hyppysiini pari kuukautta sitten Ian Andersonin ”Thick As A Brick Live In Iceland” -albumin. Vielä keväällä en malttanut pysähtyä television ääreen seuraamaan rauhassa Islannissa kuvattua livetaltiontia, mutta onneksi albumin tutustumiseen löytyi nyt aikaa. Livetaltiontiin tarkemmin perehdyttyäni huomasin levyn julkaisun olleen jo vuonna 2014, mutta kun tässä kerran nyt tuli CD:t sekä DVD katseltua ja kuunneltua, en malta olla kirjoittamatta siitä lyhyesti.
”Thick As A Brick Live In Iceland” on taltioitu samannimisellä kiertueella 2012–2013 vuosien vaihteessa. Lähes kaksituntinen konsertti on kuvattu Harpa-konserttisalissa, joka on uudistuksista huolimatta melko koruton konserttisali. Salissa on kuitenkin suuri lava ja runsaasti istumapaikkoja, joten se täyttää vaatimukset rock-konserttia varten erinomaisesti.
Konsertin alkuun on sijoitettu ”Thick As A Brick” -albumi kokonaisuudessaan, joka on alun perin äänitetty vuonna 1972. Levy ei ole nippu erillisiä kappaleita, vaan se on konseptionaalinen, huumorilla ryyditetty tarina, jossa on välipuheita ja erikoisia kohtauksia. Näitä kohtauksia tulkitsemaan on valittu tanssija-laulaja Ryan O’Donnell, joka tuo välikohtauksiin lisää eloa omalla panoksellaan ja hoitaa myös melkoisen määrän lauluosuuksista. Miekkonen ei kuitenkaan ollut mikään villi kortti kiertueelle mukaan, sillä hän oli mukana jo ”Thick As A Brick 2” -albumin äänityksissä. Siihen nähden hänen sijoittamisensa kansilehdessä viimeiseksi tuntuu hieman töykeältä, vaikka se onkin ymmärrettävää siinä valossa, ettei hän ole yhtyeen virallinen jäsen. ”Thick As A Brick” -kiertue sisälsi kuitenkin yli 170 esitystä, joten O’Donnellkin on tehnyt melkoisen suorituksen.
Toiseen CD-levyyn istutettu, vuonna 2012 julkaistu ”Thick As A Brick”, jatkaa parodiasaralla neljäkymmentä vuotta aikaisemmin julkaistun edeltäjänsä tavoin. Erona tietenkin on se, ettei albumi toista fiktionaalisen Gerald Bostockin elämää, vaan tällä albumilla Anderson halusi esittää hypoteettisia vaihtoehtoja, miten Bostockin elämä olisi saattanut mennä. Vaihtoehtoisiin elämäntarinoihin lukeutuvat niin ahne pankkiiri, koditon homoseksuaali, Afganistanin sotaan sotkeutunut sotilas, saarnamies sekä ns. tavallinen mies, jossa ei ole erityisempää ulottuvuutta. Ja kuten arvata saattaa, tämän takia konsertin jälkimmäinen osa on esityksineen paikoitellen hyvinkin kiinnostava.
”Thick As A Brick” -livetaltionnissa riittää kuunneltavaa ja katsottavaa hyväksi toviksi. Vuonna 1972 julkaistu ”Thick As A Brick” nautti aikanaan suurta suosiota, mutta henkilökohtaisesti minun on hankala päästä albumin ja esityksen sisään. Konsertin ensimmäinen osassa O’Donnellilla on huomattavasti suurempi rooli kuin jälkimmäisessä, mikä on harmi, sillä hänelle olisi suonut laajemman roolin myös toisessa näytöksessä. Ensimmäisessä osassa Andersonin ja O’Donnellin välillä on enemmän vuorovaikutusta, mutta musiikillinen anti ei ole niin puhuttelevaa kuin toisessa osassa.
Konsertin jälkimmäinen osa, joka keskittyy vaihtoehtoisiin elämäntarinoihin, on dramaturgiltaan hauskempi ja eläväisempi kuin ensimmäinen osa. Siitä pitävät huolen niin yhtyeen jäsenten instrumentaaliset osuudet kuin O’Donnellin roolisuoritukset. Tästä huolimatta lähes kaksituntinen konsertti, joka keskittyy kuvitteellisen henkilön elämään, on välillä raskasta seurattavaa. Kappaleet kyllä lomittuvat sulavaksi kokonaisuudeksi mutta yllättävät harvoin erilaisuudellaan, ja pidemmän päälle Andersonin huilusoolot alkavat kyllästyttämään. Sitä ei toki voi kiistää, etteikö koko suuruudenhullussa konsertissa olisi oma pähkähullu hienoutensa.
”Thick As A Brick” -kiertueen myötä Anderson kumppaneineen on todistanut, että tällainen narratiivinen huumorirock voi toimia isona produktiona – todistavathan sen yli 170 keikkaa. Sen lisäksi, että ”Thick As A Brick Live In Iceland” antaa mahdollisuuden seurata konserttia, voivat fyysisen kopion omaavat perehtyä myös Andersonin haastatteluun sekä muutamaan erilaiseen sovitukseen, jotka ovat tietenkin vannoutuneimpien kuuntelijoiden mieleen. Kahden CD-levyn ja DVD:n muodostama kokonaisuus tuntuu hieman ylimitoitetulta, koska visuaalisen kuvan ja musiikin yhdistävä DVD on tietenkin tämän julkaisun vetonaula; toki CD:t mahdollistavat keikasta nauttimisen myös ilman kuvaa. Jos ”Thick As A Brick” -kiertue jäi sinulta aikanaan kokematta, on siihen mahdollista matkustaa jälkijunassa tämän albumikokonaisuuden myötä.
6/10
CD nro 1:
Vuoden 1972 ”Thick As A Brick” -albumi kokonaisuudessaan
CD nro 2: Thick As A Brick 2
- From A Pebble Thrown
- Pebbles Instrumental
- Might Have Beens
- Upper Sixth Loan Shark
- Banker Bets, Banker Wins
- Swing It Far
- Adrift And Dumfounded
- Old School Song
- Wootton Bassett Town
- Power And Spirit
- Give Till It Hurts
- Cosy Corner
- Shunt And Shuffle
- A Change Of Horses
- Confessional
- Kismet In Suburbia
- What-Ifs. Maybes And Might-Have Beens
DVD:
Molempien CD:n sisältö kuvan kera sekä bonusmateriaaliat kuten Ian Andersonin haastattelu
Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen