Gerard Way @ The Circus, Helsinki 5.2.2015

Kirjoittanut Teresa Liljeberg - 10.2.2015

DSC6454-copyGerard Way tunnetaan ennen kaikkea jo kuopatun My Chemical Romancen nokkamiehenä. Nyt, muutama vuosi bändin hautaamisen jälkeen mies on palannut musiikin pariin ja lohkaisikin viime vuoden puolella ulos ”Hesitant Alien” nimellä kulkevan vahvasti britpop-vaikutteisen sooloalbumin. Albumin promoaminen toi herra Wayn keikalle myös helmikuisen loskaiseen Suomeen, Helsingin The Circukseen. Olin aikanani sen verran kova My Chemical Romance -fani, että keikalle oli päästävä vaikka myönnänkin, ettei Wayn uusi musiikki ole mitenkään erityisesti kolahtanut. Olen kyllä kuunnellut ihan jo tämän keikankin vuoksi ”Hesitant Alienia” läpi, mutta mihinkään repeat-rotaatioon levy ei pettymyksekseni itselläni ole jäänyt.

Odotukseni keikkaa kohtaan olivat silti kohtalaisen korkealla. Gerard Way kun oli ainakin edellisen bändinsä keulahahmona loistava esiintyjä ja toivoinkin, että ehkä biisien livenä kuuleminen muuttaisi käsitykseni niistä. Paikan päällä The Circuksessa kävi nopeasti selväksi, että yleisö koostui lähinnä MCR-faneista. Rohkenen väittää, että puhtaasti ”Hesitant Alienia” fiilistelemään tulleet kuuluivat hyvin pieneen vähemmistöön, eikä siinä mitään, tuskinpa olisin itsekään ilman Wayn MCR-taustaa paikalle päätynyt. Illan aloitti James Dewees eli Reggie and The Full Effect, jonka yhden miehen keikka / komediashow oli mielestäni oikein passeli lämppärisuoritus. Dewees sai innokkaalta yleisöltä hyvän vastaanoton, vitseille naurettiin ja kappaleiden mukana jammailtiin, vaikkei miehen tuotanto Suomessa kovin tunnettua olekaan.

DSC6464-copyTunnelma ennen Gerard Wayn saapumista lavalle oli innokkaan odottava ja miehen astellessa lavalle kiljuminen yltyi korviahuumaavaksi. Setti alkoi ”Hesitant Alienin” avausraidalla ”The Bureau”. Viimeistään toisena kuultu sinkkulohkaisu ”Action Cat” räjäytti pankin ja yleisö yltyi laulamaan sekä huutamaan mukana oikein toden teolla. Nopeasti kävi ilmi, että Gerard Way oli lavalla sama esiintyjä kuin aiemminkin teatraalisin elein ja koskettavine välispiikkeineen. Erona aiempaan oli, että lavalla esiintyi nyt vilpittömämpi ja nöyrempi artisti josta huokui se, että hän nautti esiintymisestä aidosti ja joka oli astunut vihdoin yleisön eteen ihan vain omana itsenään. En edes tiennyt, että Gerard Wayn voisi nähdä lavalla tällaisenakin. Klubiympäristö oli sopivan intiimi ja yleisö oli koko keikan ajan täysillä mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kohokohtia oli vaikea tästä keikasta löytää, sillä illan setti oli hyvin tasaisen laadukas. Biisit eivät tosiaan mielestäni hirveästi erottuneet toisistaan hyvässä tai pahassa. Tähän saattoi vaikuttaa myös epäonnistunut äänen miksaus, jonka vuoksi lyriikoista ei oikein tahtonut saada selvää. Kurja juttu, sillä ”Hesitant Alienin” parasta antia ovat mielestäni juuri sen kekseliäät lyriikat. Biiseistä oli paikoitellen hankala saada minkäänlaista otetta kun lauluääni peittyi soittimien alle. Keikan keskivaiheilla löysin itseni tuijottamasta tylsistyneenä tyhjyyteen juuri tämän vuoksi. Loppua kohden meininki kuitenkin taas parani, ja minun kirjoissani keikan huippukohdaksi nousi lopulta encorena soitettu ”Don’t Try”.

DSC6491-copyWaysta säteilevä energia ja yleisö kuitenkin pelastivat illan. Mies antoi selkeästi lavalla kaikkensa ja jo aiemmin mainitsemani vilpittömyys sekä aitous purivat ainakin minuun. Yleisö oli myös loistava ja The Circuksessa oli mielestäni koko illan ajan loistava tunnelma, mitä Way itsekin kiitteli illan jälkeen Twitterissä asti. Kaiken kaikkiaan jäätiin siis miksauksesta huolimatta plussan puolelle. Mistään historiallisesta keikasta tässä ei ollut kyse, mutta lippurahoille sai mielestäni silti vastinetta. Albumi ”Hesitant Alien” ei vieläkään pompannut suosikikseni, mutta löysin silti itseni sitä fiilistelemästä kuulokkeideni läpi seuraavana aamuna ruuhkabussissa.

DSC6539-copy

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

 

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

 

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Settilista:

1.The Bureau
2.Action Cat
3.Zero Zero
4.Millions
5.Juarez
6.Drugstore
7.Stop Leaving, Television All the Time
8.Piano Jam
9.Brother
10.Get the Gang Together
11.How it’s goint to be
12.Maya the psychic
13.No Shows
14.Snakedriver


15.Don’t try

Teksti: Aikku Salonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuvat: Nelly Tatti

Luetuimmat

Uusimmat