Ghost Brigade

Ghost Brigade 2014Suomen melankolisen metallimusiikin yksi suurimmista nimistä, Ghost Brigade julkaisee neljännen studioalbuminsa nimeltään ”IV – One with the Storm” marraskuun 7. päivä Season Of Mist Recordsin kautta. Vuonna 2004 perustetulle bändille tämä vuosi on myös merkkipaalu kymmenestä kuluneesta vuodesta jota juhlistetaan loppuvuodesta juhlakeikalla. Kaaoszine haastatteli bändin basistia Joni Saalamoa ja kitaristi Wille Naukkarista sähköpostin välityksellä ja kyseli hieman kuulumisia, tulevaisuudensuunnitelmia sekä juhlavuoden ja uuden levyn julkaisun merkitystä bändille.

Morjensta! Mitenkäs asiat sujuvat Ghost Brigaden leirissä loppuvuonna 2014?

Joni S: Moi moi, Mikäs tässä, fiilikset ovat oikein hyvät ja odottavaiset. Uusi levy tulee pihalle ihan kohta ja porukka tuntuu olevan fiiliksissä sen suhteen. Kova urakka takana tuon levyn kanssa ja nyt sitten katotaan minkälaisen vastaanoton se saa. Kohta alkaa kova reenaus keikkoja varten, pitäs opetella uusia biisejä keikkasettiin jne. Odottavaisin mielin siis!

Teiltä on tulossa uusi levy ulos muutaman viikon kuluttua nimeltään ”IV – One with the Storm”, voisitko kertoa hieman levyn luomisprosessista?

Joni S: Itse olin nyt ensimmäistä kertaa mukana Ghost Brigaden levyn teossa, niin kerron vähän omasta näkökulmastani. Hommat lähtivät käyntiin niin, että Willellä oli taas rungot biiseihin päässään, jotka olivat ehtineet muhia siellä hyvän puoli vuotta ennen kuin sitten demotteli kotona noita biisejä ja lähetti ne meille muille ihmeteltäväksi. Hetken ihmettelyn jälkeen siirryttiin sitten reenikselle sovittelemaan biisejä porukalla. Tuota prosessia sitten kesti jonkun tovin, jonka jälkeen tehtiin vielä ns. pro-demot biiseistä. Demottelun aikana ja jälkeen ehdittiin vielä vähän hioa yksityiskohtia ennen studioon menoa.

Oliko levyn nauhoittaminen kivuton prosessi vai väännettiinkö ja käännettiinkö biisejä turhautumiseen asti?

Ghost Brigade - Iv-One With The StormJoni S: Studioon siirryttiin hyvillä fiiliksillä ja kaiken piti olla valmiina ja homman selvä. Sen kuin skulaa biisit nauhalle. Ei se ihan niin sitten mennyt ja nauhotuksista tulikin aika pitkä ja raskas sessio. Aika nopeasti tajuttiin, että varattu aika ei tule riittämään ja muutenkin hommat ns. kusi alussa. Lähettiin aika puhtaalta pöydältä testailemaan erilaisia lähestymistapoja nauhotuksiin. Ei haluttu käyttää niitä samoja metodeja, joita on käytetty aikasimmilla levyillä. Loppupeleissä studioaikaa jouduttiin ostamaan lisää reilusti ja deleteä painettiin rankalla kädellä. Alkoi siinä jo pahimmillaan vähän toivokin loppumaan, että saadaanko me tätä ikinä valmiiksi? Sieltä pohjalta kuitenkin löydettiin se viimeinen vimma ja päätettiin, että vittu, tää levy tehään, vaikka mikä olis. Siitä ne hommat lähti sitten luistamaan ja fiilikset nousemaan. Nyt taas jälkikäteen ajateltuna kaikki paska oli sen arvosta, koska levystä tuli todella hyvä. Tietyllä tapaa se raivo ja vitutus kuuluu siinä levyssä, hyvällä tavalla.

Tulevalla levyllä on yksi suomenkielinen biisi, mistä lähti ajatus, että Ghost Brigaden neljännellä levyllä on oltava suomenkielinen kappale ja oliko sen lisääminen englanninkielisten kappaleiden sekaan vaikeaa?

Joni S: Mun ymmärtääkseni Willellä oli jo pitkään pyöriny nuo suomenkieliset sanat päässä. Omasta mielestä noiden sanojen sovittamisessa muiden sekaan ei ollut mitään ihmeellistä. Kun kuulin ekan kerran reeneissä Mannen laulavan noita olin, että todellakin! Lopputulos on omasta mielestäni todella hyvä.

Minkälaisia teemoja levyn sanoituksissa käsitellään? Kappaleiden nimien perusteella edelleenkään ei seilata kovinkaan positiivisilla vesillä?

Joni S: Wille ja Manne tekevät sanoitukset ja sanoitusten teemat jakautuvat hieman tekijästä riippuen. Willen sanat pohjautuvat paljon oman elämän teemoille ja vaikka synkkiä asioista käsitellään, on Willen sanoissa aina lopulta myös toivoa mukana. Mannen sanoitukset on enemmän tarinoita hieman eri perspektiivistä kerrottuna. Mannen sanoituksissa sitten puolestaan tuo toivo on jäänyt vähemmälle… Semmoista Suomalaista melankoliaahan nuo sanoitukset ovat.

Minkälainen musikaalinen tyyli albumilla on? Jatkaako se edellisen ”Until Fear No Longer Defines Us” levyn rauhallisten ja rajumpien kappaleiden vuorottelua vai onko luvassa enemmän toiseen suuntaan kallellaan oleva albumi?

Joni S: Levyllä on kyllä rauhallista ja rujompaa materiaalia niinkuin ennenkin, mutta tällä levyllä sävellykset ovat menneet harppauksen eteenpäin. Biisit ovat monimuotoisempia kuin aikaisemmin ja jollakin tapaa kypsempiä. Biisit tosiaan saivat hautua Willellä päässä reilusti ennen demotusta ja kaksi uutta jäsentä hämmentämässä soppaa toivat myös oman lisänsä biiseihin. Kiipparit ovat minusta enemmän esillä kuin aikasemmin ja ne ovat tyylillisesti erilaiset edellisiin levyihin verrattuna. Kyllä se vielä GB:ltä kuulostaa, mutta on siellä ylläreitäkin luvassa.

Levyltä on nyt julkaistu kolme kappaletta ”Electra Complex”, ”The Knife” ja ”Aurora”, minkälaisen vastaanoton uudet kappaleet ovat saaneet ja kuinka paljon yleensä seuraatte palautetta jota levyt tai biisit saavat ja onko niillä teille mitään käytännön väliä?

Joni S: Luulen, että nuo konkarit eivät juurikaan palautetta seuraile. Itse tulee joskus luettua ja hyvää palautettahan noista on tuntunut tulevan. Ei tuolla palautteella loppupeleistä niin väliä ole, kun musiikkia itsellemme tehdään. Ei me mitään tulla muuttamaan palautteen takia. Tuo maistiaisbiisien julkaisu oli meille vähän hankala homma, kun yksi tai kaksi biisiä ei oikeastaan kerro mitään, miltä tuo levy kokonaisuutena kuulostaa. Pahimmillaan näytebiisit voivat jopa hieman vesittää fiilistä. Ainakin näin itse musadiggarina näen asian.

Onko levyltä odotettavissa musiikkivideota? Ja jos on niin mistä kappaleesta?

Joni S: Ei olla videosta vielä oikein ehditty puhumaan mitään. Kaikki on mahdollista.

Joulukuussa on luvassa levynjulkistuskeikka, joka toimii myös kymmenvuotisjuhlakeikkana, onko luvassa jotain erityistä ohjelmaa ja tullaanko keikka tallentamaan vaikkapa mahdollista DVD-julkaisua varten?

Joni S: Tässäkin tapauksessa kaikki on mahdollista. Auki on hommat vielä sen suhteen. Itse setti tulee varmasti olemaan mieluisa Ghost Brigaden faneille.

Ghost Brigade lähtee kiertueelle Eurooppaan alkuvuodesta 2015, viimeksi Eurooppaa kierrettiin vuonna 2012, millä fiiliksillä lähdetään pitkästä aikaa Eurooppaan?

Joni S: Itse ainakin todella hyvillä fiiliksillä ja muilla tuntuu olevan sama meininki. Hyviä paikkoja ja klubeja on luvassa ja varmasti kovat kinkerit! Saatiin vielä loistavat lämppärit matkaan (Agrimonia ja Talbot), niin eipä paljoa vituta.

Ghost Brigadelle tosiaan tulee 10 vuotta mittariin vuonna 2015, minkälaisia fiiliksiä se herättää? Olisitteko uskoneet vuonna 2005 että kymmenen vuoden päästä bändi on julkaisemassa neljättä studioalbumiaan ja on niittänyt mainetta niin levyarvosteluissa kuin live-esiintymisten saralla?

Joni S: Itse on vähän huono vastata tähän, kun oon vasta pari vuotta pyörinyt mukana. Sen voin sanoa, että on kunnia olla mukana. Mitä sanoo tähän Wille?

Wille: No jaa, en mä osaa oikein muuta järkevää tähän vastata kuin, että Ghost Brigadehan oli alunperin projektibändi, jonka ei pitänyt edes tehdä levyä. Eli siltä kantilta katsottuna hommat ei menny ”ihan” niinku luultiin. Mut ei siinä, parhain päinhän kaikki kuitenkin kääntyi ja on ollu siistiä seurata, miten tää bändi on koko ajan menny eteenpäin, omilla ehdoilla. Ja miten on oppinu matkan varrella paljon säveltämisestä ja sovittamisesta. Itselle koko kymmenen vuoden suurin saavutus on kuitenkuin se, että kaikki mitä ollaan saavutettu, on tapahtunut täysin ilman kompromisseja.

Onko jotain erityistä muistoa näiden kymmenen vuoden ajalta jota pidät parhaana muistona bändin tähänastiselta uralta?

Joni S: Itsellä on oikeastaan vaan hyviä muistoja tullut tähän asti. Toki mulle oli todella hienoa päästä ekaa kertaa vähän isommille festareille soittamaan. Oli vähän ihmettelemistä aluksi. Lisää on luvassa, joten hyviä muistoja tulee olemaan! Mitäs Wille?

Wille: Ei tähän pysty vastaamaan yksiselitteisesti, kun muistoja on kertynyt niin paljon; hyviä ja huonoja. Ja ne kaikki muistot yhdessä on se juttu, mikä tekee tän bändin itselle spesiaaliksi.

Kuluva vuosi on tarjonnut paljon kovia metallialbumeita, onko jokin albumi tänä vuonna ollut ehdoton vuoden huippujulkaisu tai onko joku kenties ollut suunnaton pettymys?

Joni S: Mitä nyt nopeesti tulee mieleen, niin Behemothin ”The Satanist” oli todella kova levy! Ihan yllätyin, kun en aikasemmin bändistä ole niin välittänyt. Loistava tunne ja fiilis levyllä. Just on tullut myös Nightbringerin ”Ego Dominus Tuus” ja marraskuussa tulee uusi Primordialin ”Where Greater Men Have Fallen”, jota odotan todella paljon! Paljon tästä nyt unohtuu hyviä levyjä… Huonoja levyjä on nykymaailma pullollaan, joten en ota kantaa sen enempää.

Kiitoksia haastattelusta! Haluaisitko vielä sanoa tähän loppuun jotain faneille?


Joni S: Kiitosta vaan kaikille! Kuunnelkaa musiikkia, tehkää musiikkia, tukekaa musiikkia!

https://www.facebook.com/ghostbrigade

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua