”Ghost Machinerylta sekä Stargazerylta on luvassa ensi vuonna uudet albumit”: Haastattelussa viidessä eri yhtyeessä nykyisin vaikuttava laulaja-kitaristi Pete Ahonen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 17.12.2021

Kotimainen melodista power metallia soittava Burning Point julkaisi lokakuun 22. päivä AFM Recordsin kautta viimeisimmän ”Arsonist Of The Soul” -nimisen albuminsa. Yhtyeen laulajana ja kitaristina toimiva Pete Ahonen on kotimaisen heavy metallin ja power metallin saralla varsin varteenotettava tekijä, sillä muusikolla on tällä hetkellä viiisi erilaista aktiivista yhtyettä, joissa hän on mukana. Kaaoszine päätti ottaa ns. härkää sarvista ja kysellä Peteltä tuoreimpia kuulumisia näin joulun alla. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Morjensta Pete. Mitäs itsellesi kuuluu joulukuuhun 2021?

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Pete Ahonen:  Morjensta. Aikalailla normisettiä tähän aikaan eli joulupukkiasioita ja joulun odotusta. :)

Olemme eläneet varsin erilaista elämää tässä reilun puolentoista vuoden ajan. Kuinka paljon se on omaan arkeesi vaikuttanut? Onko aikaa jäänyt enemmän bänditouhujen työstämiseen?

Pete Ahonen: On kyllä todella erilaista monellakin tavalla, mutta aika vähän se on arkeen vaikuttanut. Olen mä paljon toki värkännyt musaa, mutta onko se varsinaisesti koronasta johtuvaa, sitä en tiedä. Toki kaikki keikkailu on enempi vähempi ”jäissä”, mikä harmittaa suunnattomasti. Kovasti toki yritetään ens vuodelle saada keikkoja soiteltua.

Teiltä ilmestyi Burning Pointin kanssa viimeisin ”Arsonist Of The Soul” -niminen albumi lokakuussa AFM Recordsin kautta. Millaisen vastaanoton albumi on kaiken kaikkiaan saanut ja oletteko olleet siihen tyytyväisiä?

Pete Ahonen: Levy on saanut kyllä huikeita arvosteluja maailmalta ja kyllä ollaan todella tyytyväisiä. Kiva huomata, ettei meitä olla unohdettu vaikka on 5 vuotta edellisestä levystä.

Millaista oli työstää levyä keskellä pandemiaa? Oliko levyn tekeminen erilainen prosessi tällä kertaa vai tapahtuiko kaikki samalla tavalla kuin aiemminkin?

Pete Ahonen: Periaatteessa samalla ”metodilla” tämäkin levy äänittettiin eli Luca tuli tänne Ouluun ja vedettiin laulut purkkiin, onneksi keretiin ennen pandemian puhkeamista.  Me hoidettiin sitten loppu äänitykset / miksaus yms. täällä.

Albumi on ensimmäinen teidän laulajalle Luca Sturniololle yhtyeessä. Kuinka Luca päätyi mukaan bändiin ja muuttiko Lucan bändiin tulo yhtyeen dynamiikkaa jollain tavalla?

Pete Ahonen: Joo me tavattiin Lucan kanssa 2014 kun oltiin samoissa kekkereissä BPn kanssa soittamassa ja heti oli hyvä henki päällä. Luca tuli sitten mieleen kun uutta laulajaa mietittiin. Otin linkkejä ja hän oli heti kiinnostunut yhteistyöstä. No Lucahan on sellainen ilopilleri ja positiivinen ukko kaikinpuolin ja virtaa täynnä. Kyllä aina nälkäisen muusikon mukaan tulo tuo uutta virtaa bändiin.

Yhtyeenne musiikin voisi luokitella power metalliksi. Kuinka itse näet power metal -scenen Suomessa verratuna aikaan jolloin itse aloitit bändeissä toimimaan? Onko scene muuttunut jollain tapaa vuosien saatossa?

Pete Ahonen: Tuo power metal termi on aina hieman ”kalskahtanut” väärältä meidän kohdalla. Itse miellän meidät melodiseksi heavy bändiksi josta löytyy yhtymäkohtia niin Judas Priestiin kuin vaikka Helloweeniin, mutta labelit ovat myyneet meitä powerina. :) Ei se minusta ole paljoa muuttunut. Uusia bändejä toki tullut, mutta ei mielestäni monikaan operoi tämän genren sisällä. :)

Olet mukana myöskin Stargazeryssa, jolta ilmestyi viime vuoden toukokuussa viimeisin ”Constellation” -niminen albumi. Onko bändi kirjoittanut aktiivisesti musiikkia nyt koronapandemian pakottaman tauon aikana? Millaisessa mallissa yhtyeen seuraava albumi on?

Pete Ahonen: Tällä hetkellä rummut on jo äänittty seuraavalle levylle eli uutta musiikkia on tulossa hyvinkin. On ollut helvetin luova kausi ja uusia biisejä tulee koko ajan lisää.

Stargazeryn sekä Burning Pointin lisäksi vaikutat myöskin Fire Action sekä Ghost Machinery -yhtyeissä, joten aika monta rautaa on kokoajan tulessa. Mikä noiden kahden viimeksi mainitun yhtyeen tilanne tällä hetkellä on?

Pete Ahonen: Liityin myös Wallen -nimiseen orkesteriin laulajaksi hiljattain eli nyt bändejä on jo viisi. Ghost Machineryn uusi levy on periaatteessa sooloja vailla ja sitäkin on jo miksailtu läjään. Katsotaan nyt kuka sen julkaisee, mutta ensi vuonna sekin julkaisuun. Fire Actionin kanssa kasataan nyt debyyttiä ja kalastellaan labelia sen julkaisuun.

Olet aina ollut erittäin aktiivinen musiikin saralla ja yhtyeitä on ollut jo kauan enemmän kuin yksi. Koetko, että se on itsellesi musiikkona tärkeää että on erilaisia kanavia joiden pystyt ilmaisemaan itseäsi kokonaisvaltaisemmin vai riittäisikö jos olisi vain yksi bändi?

Pete Ahonen: Ei, ei riittäisi. Mulla tulee niin helvetisti biisejä ja olen niin kärsimätön, että emmä jaksais aina vuotta tms odottaa, että saadaan uusi levy julki :) Olen todella kiitollinen ja iloinen, että mulla on mahdollisuus tehdä musaa ja sitä vielä julkaistaan maailmanlaajuisesti.

Miltä näyttää Pete Ahosen tulevaisuus vuoden 2022 osalta? Millaisia suunnitelmia itselläsi tällä hetkellä on? Onko luvassa lisää soolomateriaalia jossain vaiheessa?

Pete Ahonen: Kyllä se perheen ja päivätyön lisäksi on hyvin hyvin musapainoitteinen :) Olen mä pikkuhiljaa omaa soololevyä sivussa miettinyt ja jotain rumpujakin on jo äänitetty, mutta katsoo nyt milloin ja miten saan sen kasaan.

Vuosi 2021 on lopuillaan ja monet mediat ovat alkaneet julkaisemaan omia suosikkejaan vuoden 2021 osalta. Mitä albumeita olet itse tänä vuonna kuunnellut ja tuleeko jotain uusia levyjä mieleen joita voisit lukijoille suositella?

Pete Ahonen: Mulla tulee hommattua helvetisti uutta musaa vuosittain eli kuuntelen todella paljon. No ekana tulee mieleen Rage joka teki todella kovan levyn muutaman tasapaksun jälkeen. Se kannattaa aivan ehdottomasti ottaa haltuun mikäli et ole sitä vielä tehnyt.

Kiitoksia paljon ajastasi ja kaikkea hyvää sulle tulevaan. Haluatko lopuksi sanoa jotain viimeisiä sanoja vielä Kaaoszinen lukijoille?

Pete Ahonen: Kiitokset Kaaoszinelle haastattelusta ja kaikkea hyvää teillekin! Iso iso kiitos niille ihmisille jotka on supportoineet meitä ja toivottavasti pidätte uudesta levystä.