Girlschool, Barbe-Q-Barbies 27.9.2013 @ Nosturi, Helsinki

GirlschoolNosturin lauteille nousivat menneenä perjantaina brittiläinen tyttökoulu, paremmin myös tunnettu nimellä Girlschool, lämmittelijänään helsinkiläinen viisikko Barbe-Q-Barbies. Soitto alkoi hyvissä ajoin, ja jo ovesta astuttuani alkoi ylhäältä kantautuva bassomyräkkä vetää puoleensa.

Toisin kuin pääesiintyjä, joka on jo alusta asti yhdistellyt perinteistä rock ’n’ rollia NWOBHM-tyyliin, soitti Barbies enemmän ensiksi mainittuun kallistuvan setin. Bändi toimi huomattavasti paremmin klubi-miljöössä, kuin aikaisemmin todistamallani Tuskan ulkoilmalavalla. Yhtyeestä huokuva energia oli käsin kosketeltava, ja setin edistyessä sekä yleisön lisääntyessä alkoi bändinkin fiilis kohota ja kankeus poistua. Yhteen soitto toimi hyvin, ja olin yllättynyt myös rumpalin osallistuessa kakkoslauluihin settinsä takaa. Bändistä huomaa sen soittaneen paljon keikkoja ja olevan kotonaan lavalla, mikä projisoituu myös suoraan yleisöön.

Barbies on tervetullut lisä ja piristeruiske suomalaiseen rock ’n’ roll genreen, sen ollessa enemmän kuin pullollaan mollivoittoista vuodatusta ja ojan pohjalla rypemistä. Vaikka bändi soittikin tiukasti ja materiaali oli vahvaa, se jäi kuitenkin hieman englantilaisten alan konkarien varjoon. Toimiva kombo kuitenkin, kaikella tavoin.

Viimein, n. klo 22:30, esirippu avautui paljastaen pimeän lavan sireenin soidessa taustalla. Pian alkoi kuulua etäistä kitaran ääntä ja äkkiä lavalle juoksikin Jackie Chambers, viimeisin vuonna 2007 tehty lisäys muuten alkuperäiseen kokoonpanoon, lopun yhtyeen seuratessa perässä ja pistäen myllyn käyntiin.

Siinä missä lämmittelijä osoitti nuoruuden energiaa ja asennetta, huokui Girlschool kokemusta ja vahvaa itsevarmuutta ja täten osoitti paikkansa ensimmäisenä täysin naisvaltaisena heavy metal -yhtyeenä historiassa. Bändin raskaammat vaikutteet olivat myös vahvasti havaittavissa, tuplabasarien jyllätessä taustalla, sen soittaessa lähes kaikki ”Hit And Run”-levynsä kappaleet sekä myös paljon muita yhtyeen alkupään tuotannon materiaalia.

Yhtye teki sen mitä siltä odotettiinkin, julistaen 80-lukulaista rock heavy metallin sanomaa loistokkaasti lähes täydelle Nosturin salille, ja oli selkeästi tyytyväinen yleisömäärästä sekä siltä saamastaan huomiosta. Huudatukset kappaleissa, kuten ”Take It All Away”, joka oli bändin ensimmäinen single vuodelta 1978, ja basson ja rumpujen tahdittamat yleisön taputukset vain nostivat tunnelmaa entisestään.

Vielä valojen sammuttua bändi palasi lavalle, aloittaen Chambersin kommentin: ”You want a boogie?” sävyttämänä ZZ Topin 1975 hitin ”Tush”. Klassista rokkia soittaessaan yhtye oli parhaimmillaan vokalistien vuorotellen säkeistö toisensa jälkeen. Illan lopetti, ja pisteenä I:n päälle toimi, räjähtävä ”Tonight”, minkä jälkeen yhtye palasi hymyillen lavan takaiseen pimeyteen.

Raportti: Tuukka Franck

Kommentoi julkaisua