Gladenfold – From Dusk To Eternity

En varsinaisesti valehtelisi, jos väittäisin turkulaisen in kuulostavan poikkeuksellisen kunnianhimoiselta. Viime vuosina kovassa huudossa ollut viikinkifolk saa ”From Dusk to Eternitylla” lähimmäksi verrokikseen sekä Týrin, että orkesterin nimen yhteydessä useasti mainostetun Bal-Sagothin mahtailut, vaikka äärilaidassa painiikin aina Rhapsodyn kimeä kikkelihevi. Melodiat fantasioivat useammin kuin kerran erittäin stratovariusmaisesti, eikä powerille ominaista vauhtia muutenkaan turhia säästellä. Tekninen osaaminen on loistavaa. Sävellyskynän lyötyä tulta ollaan selvästi löydetty eskapismin viides kerros. Määritelmä ”epic melodic death power” kuulostaa yhtäaikaisen kiinnostavalta ja vastenmieliseltä. Ei valittamista? Niin, ne biisit…

Halusin ihan oikeasti tykätä Gladenfoldin debyyttialbumista, eikä toivioretki heikosti alakaan. Hämmentävästi Lord of the Ringsin mieleen tuova ”From Dusk…”-intro on itsessään ihan kiva, ja kokonaisuutena varsinainen avausraita ”Fate Escape” kuuluu albumin parhaimmistoon – vaikka väkinäinen puhdas kertosäe aavistuksen negatiivisesti yllättääkin. ”Game of Shadows” on rakenteeltaan komea ja kekseliäs, mutta tällä kertaa Esko Itälän puhtaat lauluosuudet aiheuttavat nenäverenvuotoreaktion: ne kun eivät kerta kaikkiaan istu mainiosti potkivien ördäysvokaaleiden rinnalle ja vievät täten muuten kelvollisen biisin alempaan keskiluokkaan. ”The Last Crossing” taas on selvästi albumin aggressiivisin ja vauhdikkain ralli, toimien alusta loppuun ilman suurempia lastentauteja. Tätä seuraava ”Where Fires Burn Frozen” menettelee niin ikään. Onkin harmillista, että reilut parikymmentä minuuttia eeppistä melopowerdeathia riittää vallan mainiosti enemmän kuin yhden pääkopan tarpeiksi: albumin kellottaessa yli kolme varttia muuttuu erityisesti levyn viimeinen neljännes joko tahattomaksi mahtipontisuuskomiikaksi tai muuten vain rasittavaksi miljoonan päällekkäisen raidan vyöryksi. Koskettimia ja tuomiopäivän sinfonioita viljellään joka helvetin käänteeseen, minkä vuoksi itse kappaleet tuntuvat jäävän suorittamisen varjoon. Myöskään ”kärki edellä”-mentaliteetilla vedetty kappalejärjestys ei palkitse kärsivällistä kuulijaa.

”From Dusk to Eternity” on aivan liian turboahdetun ja kirskuvan kuuloinen kokonaisuus. Ideoita löytyy, taitojakin keskivertoa enemmän, mutta itse olisin jättänyt puolet kappaleista pois ja julkaissut mieluummin viiden raidan EP:n. Tuolloin arvosana olisi aivan toinen.

5/10

Kappalelista:
01. From Dusk…
02. Fate Escape
03. Game of Shadows
04. The Last Crossing
05. Where Fires Burn Frozen
06. Starforge
07. Six Soldiers Stand
08. Final Embrace
09. Bloodfeather
10. Dementia
11. …To Eternity

Kirjoittanut: Tomi Salmi

Kommentoi julkaisua