Gloria Morti – Lateral Constraint

Nyt on nimittäin menoa! Gloria Morti täräyttää 2. marraskuuta ilmoille uuden ”Lateral Constraint” -lättynsä, ja jo ensitahtien kohdalla lentää arvostelijalta hilseet päästä pois. Kuuntelussa on loistava levyllinen black/deathiä. Bändi on liukunut pikku hiljaa pois alkuaikojensa thrash metal -genrestä, eikä valinta tässä tapauksessa ole ollenkaan huono asia. Levyn äänitys ja miksaus on bändin kitaristin Juho Räihän käsialaa; bändin neljännen täyspitkän jakelusta vastaa puolestaan saksalainen Cyclone Empire, joka on aikaisemmin häärinyt mm. Before the Dawnin taustalla.

Heti levyn aloittava ”Lex Parsimoniae” antaa kuulijalle kuvan siitä, mitä on levyllisen verran edessä – nyt soitetaan nopeasti ja samalla synkästi, melodisuudella meininkiä höystäen. Tarjolla on jymäköitä riffejä, basson matalaa möyrintää ja ripeää rummutusta. Eikä missään tapauksessa sovi unohtaa todella loistavaa örinävokalisointia, joka sopii bändin ulosantiin täydellisesti. Vokalisti Psycho saakin minulta ainakin yhden ekstrapointsin lopulliseen arvosanaan, koska tämän alan vokalisointi on oma taiteenlajinsa, jossa läheskään kaikki yrittäjät eivät onnistu yhtä hienosti kuin Gloria Morti. Aloitusta seuraava The First Act” ei vauhtia ainakaan hidasta, vaan tempoa lähinnä nostetaan. Bändi saa tässä biisissä black metal -mielleyhtymiä aikaiseksi, mikä ei koskaan ole huono asia. Vaikka välillä olenkin epäilevä tällaisten eri metalligenrejä yhdistävien bändien kohdalla, Gloria Morti onnistuu mielestäni oivallisesti sekoittamaan dödöpuolensa bläkkisvaikutteisiin.

Pirullisella riffillä alkavassa ”Our God is War” -biisissä tunnelmoidaan black metallin kentällä ja melodisuutta löytyy mukavasti taustalta. Gloria Mortin tapauksessa ei kuitenkaan sorruta tunnelman luomisessa ja melodisuudessa koskettimien pimputteluun. Kovimmankaan death metal -fanin ei siis tarvitse pelätä, että tässä hukuttaisiin jonnekin sinfonisuuden syövereihin. Tässä on oiva osoitus siitä, että biisi voi olla hyvinkin tunnelmallinen, vaikka vauhtia riittää. Black-puolta edustaa myös rumpalin käyttämät blast beatit. Esimerkiksi Aesthetics of Self-Hyperbole” -biisissä annetaan hienosti esimerkkiä siitä, kuinka blast beatit toimivat taustalla. Tässä todellakin ovat mestarit asialla! Oikeastaan nämä kaksi kappaletta muodostavat omanlaisensa kokonaisuuden, jossa siirtymä biisistä toiseen tapahtuu aivan huomaamatta.

“Lateral Constraint” -levyssä on se hieno piirre, että heti alussa väännetään hana täysille ja samalla voimalla mennään alusta loppuun. Muutamat suvantokohdat antavat vain hyvää kontrastia hillittömälle paahdolle. Tällaisena kohtana pitää mainita ”HalluciNations”-kappale, joka on levyn hitainta ja samalla pelottavinta materiaalia. Samoin tätä edeltävä ”Sleep, Kill, Regress, Follow” alkaa hienolla akustisella introlla, jonka jälkeen lähdetään taas painelemaan äkäisesti eteenpäin. Tämän biisikaksikon jälkeen ei ole suvantoja nähtykään, joten levyn loppua kohden mennään jälleen vauhdikkaasti.  Tässä vaiheessa muutama biisi jää kuitenkin sellaiseksi ”käynpä tupakilla” -väliajaksi, mutta annettakoon se anteeksi tämäntasoisen kokonaisuuden kohdalla.

Levyn päättävä ”Conclusion” kuulostaa aika ajoin hyvinkin paljon Before the Dawnilta, mutta hienoa Gloria Mortin tapauksessa on se, että pelkäämäni yhtäläisyydet tuohon kitaristi Räihän toiseen bändiin jäävät kyllä melko vähäisiksi.

Jos siis Gloria Morti on sinulle vielä outo nimi ja pidät esimerkiksi Immolationin musiikista, niin bändin uusin julkaisu on syytä ottaa haltuun. Vertailukohtia voisi löytää myös Puolan teknisen metallin suunnasta. Aivan varma olen joka tapauksessa siitä, että tämän bändin keikalla tulee niska kipeäksi, moshausvaihde kun menee huomaamatta päälle jo levyä kuunnellessa. Gloria Mortin “Lateral Constraint” -levyllä on tässä vaiheessa vuotta erittäin hyvät mahdollisuudet nousta jopa parhaaksi suomalaiseksi julkaisuksi vuonna 2012.

9/10

Kappalelista:
1. Lex Parsimoniae
2. The First Act
3. Our God Is War
4. Aesthetics of Self-Hyperbole
5. Sleep, Kill, Regress, Follow
6. HalluciNations
7. Slaves
8. Non-Believer
9. The Divine Is a Fraud
10. Conclusion

http://www.gloriamorti.com/
http://www.facebook.com/gloriamortiofficial

Kirjoittanut: Rudi Peltonen

Kommentoi julkaisua