God Seed – I Begin

Norjalainen black metal orkesteri julkaisee vihdoin kauan odotetun debyyttialbuminsa. Periaatteessahan kyseessä on Gorgoroth osa 2 tai 3, ottakaa nyt joku näiden turskalaisten kuvioista selvää. Gorgorothin hajottua kahteen osaan God Seed perustettiin jo vuonna 2009, kunnes Gaahl päätti häipyä koko metalliskenestä ja toinen perustajajäsen King Ov Hell julkaisi odotetun debyytin ”The Underworld Regime” nimellä Ov Hell.

Medianäkyvyyttä näillä kuvioilla ainakin saa, ja kun lisäksi soppaa hämmentämään laitetaan vielä Gaahlin kaapista ulostulo, niin levyn myynti on taattu. Ketä Norjan black metallia seuraavaa ei kiinnostaisi entisten Gorgoroth miesten sekä väkivallalla ja seksuaalisesta suuntautumisellaan kohua aiheuttaneen laulajan uusi albumi?

Siksi ”I Begin” kuulostaakin valitettavan paljon siltä, että sitä markkinoidaan ja myydään ihan muilla kuin musiikillisilla kriteereillä. Enemmän Immortal-vaikutteista melodisempaa tavaraa ja vähemmän kaahausta sisältävä debyytti on kuitenkin pieniä väläytyksiä lukuun ottamatta kovin tasapaksu ja mielenkiinnoton levytys. Huonoksi sitä ei voi kutsua, mutta mitään uutta se ei black metalliin tuo.

Jo alkumetreillä ”This From The Past” kiinnostaa keskivaiheen kitaramelodioiden kohdalla, mutta laahaava lopetus uhkaa viedä sormen skip-nappulalle. ”Alt Liv” esittelee yhtyeen majesteettisemman puolen, vaan eipä tuokaan kappale jaksa innostaa liiallisen toistonsa takia.

Käytännössä koko loppulevykin noudattaa samaa kaavaa. Kappaleet jaksavat innostaa noin kahden minuutin ajan, kunnes mieleen nousee ajatus: ”Keksisittekö jotain uutta välillä?” Uutta eivät ole akustiset kohdat tai hetkittäin kuultavat puhtaat laulut, kaikki tämä on jo kuultu ja nähty. Ongelma levyllä onkin se, ettei se tarjoa yhtään tarttuvaa biisiä vaan 9 kappaleen kokoelman eri black metal -tyyleistä. Melodisesta majesteettiseen ja akustisesta raakaan blast beatiin poukkoileva teos ei tällä tavalla toimi myöskään kokonaisuutena kovin hyvin vaan hajoaa melko pahasti. Asiaa ei myöskään yhtään paranna levyn päättävä liki 4-minuuttinen, täysin turha ambient-ralli ”Bloodline”, kun Burzumiltakin on kuultu parempaa tämän sortin tavaraa.

”I Begin” oli odotettu levy, mutta ainakin itselleni suuri pettymys. Keskinkertaisella black metallilla ei nykypäivänä kovin useasti levyhyllystä pois päästä. Jos vajaan kolmevarttisen levyn kuunteluun pitää mahduttaa kolme tupakkataukoa, se ei kerro niinkään arvostelijan nikotiininhimosta vaan intohimottomasta musiikista, joka kuulostaa aivan liikaa tekemällä tehdyltä.

6/10

Kappalelista:
01. Awake
02. This From The Past
03. Alt Liv
04. From The Running Of Blood
05. Hinstu Dagar
06. Aldrande Tre
07. Lit
08. The Wound
09. Bloodline

http://www.myspace.com/godseedband

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua