Goottimetallin legenda Moonspell lumosi Joensuun Kerubissa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.11.2015

Moonspell5Portugalilaisen goottimetalliyhtye Moonspellin ”Road to Extinction” -kiertue rantautui Joensuun Kerubiin lauantaina 7.11.2015. Aikaisemmin samalla viikolla Jyväskylässä, Tampereella ja Helsingissä soittanutta yhtyettä lämmittelivät Jaded Star ja Dagoba.

JadedStar2Illan aloitti kreikkalainen rock/metal-yhtye Jaded Star. Huhtikuussa debyyttialbuminsa ”Memories from the Future” julkaissut kokoonpano soitti noin puolen tunnin mittaisen setin, jossa kuultiin suurin osa albumin biiseistä. Vaikka yhtye onkin melko tuore tapaus, oli yleisöä ilmaantunut paikalle enemmän, kuin osasin odottaa. Jaded Starin mustiinpukeutunut ja vahvaääninen laulajatar Maxi Nil lauloi tunteella, ja hyvä fiilis huokui myös muista bändin jäsenistä. Kitaransoittajana kiinnitin tietenkin huomiota myös yhtyeen kitaristi Kosta Vreton soittoon, ja varsinainen yllätys olikin se, että hän soittaa ilman plektraa – ja vieläpä taitavasti. Setin päätti tunnelmallinen kappale ”Keep on Fighting”. Nyt olen vakuuttunut siitä, että kreikkalaiset osaavat tehdä hyvän ruoan lisäksi myös hyvää metallimusiikkia.

Dagoba2Seuraavaksi lavalle nousi Dagoba. Tämän Ranskasta lähtöisin olevan metallibändin musiikissa yhdistyvät muun muassa groove ja melodinen death metal sekä metalcore. Kyseinen bändi on jäänyt minulta jostain syystä täysin huomaamatta, vaikka yhtye onkin ollut kasassa jo 15 vuotta. Dagoba on julkaissut kuusi studioalbumia, joista viimeisin on tänä vuonna julkaistu ”Tales of the Black Dawn”. Tiukkatempoiset ja todella raskassoundiset biisit pitivät huolen siitä, ettei väsymys päässyt iskemään, vaikka kello alkoikin lähestyä puolta yötä. Dagobaa on kehuttu erinomaiseksi live-bändiksi, eikä suotta; keikka oli erittäin energinen ja täynnä tiukkaa asennetta. Yleisökin tuntui nauttivan show’sta, ja setin päätyttyä kuuluikin vielä toiveikkaita ’’we want more’’ -huutoja. Merci, Dagoba!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Moonspell3Puolenyön jälkeen oli vihdoin Moonspellin vuoro ottaa lava haltuun. Saliin oli saapunut paljon väkeä, ja suurin osa heistä vaikutti olevan yhtyeen vanhempaa fanikuntaa. Keikkaa oli selvästi odotettu, olihan Moonspellin edellisestä Joensuun keikasta kulunut yli 12 vuotta. Show lähti reippaasti käyntiin ”Extinct”-albumin avauskappaleella ”Breathe”. Uudelta albumilta kuultiin muitakin kipaleita, kuten nimikkobiisi ”Extinct” sekä ”Domina”, ”Last of Us” ja ”Medusalem”. Moonspell veti myös vanhempia hittejään, kuten ”Opimium”, ”Alma Mater” ja ”Vampiria”, jotka olivat selvästi yleisön mieleen. ”Scorpion Flower” -biisin Fernando Ribeiro lauloi yhdessä Jaded Starin laulajattaren kanssa, mikä toi mukavaa ekstraa settiin. Encorena kuultiin ”Everything Invaded”, ”The Future Is Dark” ja ”Fullmoon Madness”. Moonspell kiitti mahtavasta illasta, ja yleisökin oli tyytyväinen huumaavaan show’hun.

Kokonaisuudessaan tämä keikkapaketti oli mieleenpainuva kokemus. On aina hienoa saada ulkomaalaisia metallibändejä tänne Itä-Suomen syrjäiseen korpeen, ja toivottavasti saamme nauttia yhtä huikeista keikkailloista jatkossakin.

Raportti ja valokuvat: Iina Ryynänen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy