Göteborg-metallin pioneeriyhtye ei osoita minkäänlaista väsymystä kolmen vuosikymmenenkään jälkeen – Arviossa Dark Tranquillityn ”Moment”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.11.2020

Neljä vuotta on kulunut Dark Tranquillityn edellisestä, lähes täydellisestä ”Atoma”-levystä ja miehistökin on osittain vaihtunut siinä ajassa. Alkuperäinen kitaristi Niklas Sundin ilmoitti tämän vuoden alussa jättäytyvänsä yhtyeestä pois. Bändin keikoilla vuodesta 2017 lähtien soittaneet kitaristit Johan Reinholdz ja Christopher Amott ilmoitettiin liitetyiksi viralliseen kokoonpanoon. Uudistuneen kokoonpanon voimin Dark Tranquillity on julkaissut järjestyksessään kahdennentoista studiolevynsä, joka kantaa nimeä ”Moment”.

Odotukseni uutta levyä kohtaan eivät todellakaan olleet pienet, koska yhtyeen edellinen levy kuului allekirjoittaneen mielestä bändin parhaimmistoon ja onkin soinut soittimessani säännöllisesti nämä neljä vuotta. Realistina ja ehkä vähän kyynisenäkin odotin tason tippuvan jonkun verran, sillä harva konkariyhtye 30 vuoden uran jälkeen kykenee myöhäisemmillä julkaisuillaan yltämään diskografiansa parhaimmistoon. Dark Tranquillity ylsi siihen jo ”Atomalla” – ja niinhän siinä kävi, että salama voi iskeä samaan paikkaan kahdesti!

Moment” ylittää kaikki odotukseni heittämällä ja se on mielestäni jopa ”Atomaa” piirun verran parempi. Monella tapaa levy on looginen jatkumo edellisestä. Martin Brändströmin luomat tunnelmalliset kosketinosuudet näyttelevät suurta roolia levyn musiikissa kuten ”Atomallakin”, mutta kitarat saavat mielestäni enemmän tilaa kuin edellisellä levyllä. Kaksikko Reinholdz ja Amott tykittävät päin näköä iskeviä riffejä, tajuttoman koukuttavia melodioita ja tyylikkäitä sooloja pitkin levyä. Laulaja Mikael Stanne ärisee vakuuttavasti kuten aina. Stanne kuuluu genrensä uskottavimpiin ja selkeimpiin tulkitsijoihin. Myös Stannen puhtaita vokaaleja kuullaan aikaisempaa enemmän tuomassa syvyyttä ja monipuolisuutta levyn kappaleisiin.

Levy ei ole yleisilmeeltään yhtä raskas kuin monet bändin aikaisemmat tuotokset, ja kappaleiden tarttuvuuteen on panostettu selkeästi enemmän. Esimerkiksi Stannen puhtailla vokaaleilla kuorrutetut kertosäkeet kappaleissa ”The Dark Unbroken”, ”Standstill”, ”Ego Deception” ja ”Eyes of the World” koukuttavat täysin ja jäävät vuorotellen korvamatoina päähän kummittelemaan. Levyn avauskolmikko ”Phantom Days”, ”Transient” ja oma henkilökohtainen suosikkini ”Identical To None” osoittavat heti alkuun bändin osuneen melodisen death metalin kultasuoneen. Näin timanttista biisikolmikkoa ei monelta melodeath-albumilta löydy, jos löytyy ollenkaan. Levyllä ei ole yhtäkään huonoa tai keskinkertaista kappaletta. Edellä mainittujen kappaleiden lisäksi erityismaininta täytyy vielä antaa kauniille ”Remain in the Unknownille” sekä levyn haikeaan loppuun saattavalle kokonaan puhtaasti lauletulle ”In Truth Dividedille”.

Erittäin komealla kansitaiteella koristetun ”Momentin” suoraviivaisempi melodeath ilahduttaa varmasti bändin vanhempia kuuntelijoita ja saa myös puolelleen uusia faneja helposti lähestyttävällä materiaalillaan. Jokaisen kuuntelukerran jälkeen ”Momentin” kappaleista paljastuu pieniä koukkuja, jotka takaavat sen, että levyn pariin jaksaa palautua aina uudelleen ja uudelleen. ”Moment” on yksi parhaimmista levyistä yhtyeen tuotannosta ja koko genrestä. Dark Tranquillity osoittaa jälleen olevansa Göteborg-metallin ykkösnimi.

10/10

Kappalelista:

1. Phantom Days

2. Transient

3. Identical to None

4. The Dark Unbroken

5. Remain in the Unknown

6. Standstill

7. Ego Deception

8. A Drawn Out Exit

9. Eyes of the World

10. Failstate

11. Empires Lost to Time

12. In Truth Divided