Graven Ola Lindgren kertoo yhtyeen tulevasta ”Out Of Respect For The Dead” -albumista

Grave 2015Grave, tuo yksi ruotsalaisen death metallin tunnetuimmista ja legendaarisimmista yhtyeistä, julkaisee uuden albuminsa nimeltä “Out of Respect for the Dead” 16. päivä kuluvaa kuuta Century Median kautta. Bändin takana on vuosikymmenien ura ja useampi levy, jotka usein liitetään genrensä ehdottomiksi klassikoiksi. Bändin edellinen albumi ”Endless Procession of Souls” keräsi kehuja usealta taholta ja odotukset uutta levyä kohtaan ovat kovat. Kaaoszine tavoitti bändin perustajajäsenen Ola Lindgrenin vastailemaan muutamaan kysymykseen uuden levyn tiimoilta.

Morjensta Ola! Miten asiat tällä hetkellä sujuvat itsesi ja bändisi osalta?

Ola Lindgren: Morjens! Asiat bändissä ovat käsittääkseni hyvin! Teemme tällä hetkellä uuden levyn tiimoilta paljon haastatteluita joka on mukavaa, ihmisiä siis kiinnostaa uusi levymme ja se on hienoa!

Grave julkaisee lokakuussa uuden albumin, joka on saanut nimekseen ”Out of Respect for the Dead”. Miten kuvailisit uutta albumia ja mitä fanit voivat odottaa uudelta levyltä?

Grave Out Of Respect For The Dead 2015Ola Lindgren: Sanoisin että levy seuraa edellisen täyspitkämme ja “Morbid Ascent” EP:mme viitoittamalla tiellä. Se on siis brutaali, raskas, raaka, puhdasta death metallia samalla laadulla kuin olemme sitä aina tehneet alusta alkaen. Graven uudet ja vanhat fanit tulevat varmasti nauttimaan tästä levystä, se on ruotsalaista death metallia parhaimmillaan!

Millainen prosessi uuden albumin kirjoittaminen oli? Kuinka kauan materiaalin tekeminen vei aikaa ja oliko studiotyöskentely teille tyypillistä vai oliko mukana joitain uusia elementtejä?

Ola Lindgren: Kirjoitusprosessi oli hyvin nopea vaikka sen käyntiin lähteminen otti jonkin aikaa. Minulla oli muutaman kappaleen raakaversiot valmiina ja niiden tunnelma oli raju ja rähjäinen, ja se innoitti meitä kiristämään tahtia ja valmistelemaan kappaleet valmiiksi noin kuukaudessa. Nauhoittaminen vei kuitenkin ikuisuudelta tuntuvan ajan, tämä johtui useista syistä jotka estivät meitä viimeistelemästä nauhoituksia. Ryhdyimme nauhoittamaan toukokuussa 2014 ja masterointi saatiin valmiiksi vasta kesäkuussa 2015, kaikenkaikkiaan käytimme noin 5-6 viikkoa sen parissa työskentelyyn.

Grave on pitänyt hyvin pitkälti arvossa perinteisiä death metal -lyriikoita aikaisemmilla levyillänne. Onko tällä kertaa sanoituksissa luvassa uusia elementtejä vai mennäänkö jälleen perinteisellä tyylillä?

Ola Lindgren: Kirjoitin sanoitukset itselleni tyypillisellä tavalla ja sillä osa-alueella ei ole suuria yllätyksiä luvassa. Paljon tarinoita kaikesta elämän ja kuoleman väliltä, uskonnosta, verestä ja suolenpätkistä ja muutama aavetarina.

Jos vertaat uutta albumianne edelliseen “Endless Procession of Souls” –albumiin, millaisia eroja levyillä on musikaalisesti ajatellen?

Ola Lindgren: Mielestäni levy on täydellinen jatko-osa “Endless Procession of Soul” –levylle. Se albumi oli ensimmäinen jonka nauhoitimme nykyisellä kokoonpanollamme, ja jokainen jäsen toi pöytään uusia ideoita jotka tekivät levystä hyvin moniulotteisen, innostavan ja dynaamisen. Samanlaisen kirjoitusprosessin käyttäminen uudella levyllä toimi erittäin hyvin ja paransi sävellyksiämme vielä entisestään. Yksinkertaista musiikkia johon on helppo perehtyä, brutaalia mutta silti ”tarttuvaa” death metallia, sellaista joka on aina ollut ja tulee aina olemaan meidän tavaramerkkimme.

Kappale nimeltään ”Redeemed Through Hate” on jo julkaistu. Miksi tämä kappale valittiin ensimmäiseksi julkaisuksi ja tullaanko levyltä kuulemaan muita kappaleita ennen julkaisua?

Ola Lindgren: Century Media esitti meille idean että tuo kappale olisi ensimmäinen julkaisu, ja mielestämme kyseinen kappale saisi hyvin huomiota ja olisi hyvä esimerkki albumin materiaalista. Levyn avauskappale ”Mass Grave Mass” julkaistiin myös muutama päivä sitten lyriikkavideona.

Ette ole olleet kiertueella toviin johtuen ikävästä onnettomuudesta joka tapahtui rumpalillenne Ronnie Bergerståhlille viime jouluna. Millaisia suunnitelmia teillä on albumin julkaisun jälkeen? Onko tarkoituksena lähteä kiertueelle?

Ola Lindgren: Kyllä, tarkoituksena on lähteä kiertueelle uuden levyn tiimoilta. Tällä hetkellä tutkimme eri vaihtoehtoja ja ilmoitamme asioista pian kun kaikki on lyöty lukkoon. Soitimme yhden festivaalikeikan Pariisissa syyskuun ensimmäisellä viikolla ja se oli ensimmäinen keikka tälle vuodelle. Saimme keikasta hyvää palautetta ja tuntui hyvältä olla taas lavalla kaikkien ollessa jälleen 100% kunnossa.

Sivullamme on tällä hetkellä käynnissä artikkelisarja jossa muusikko nimeää viisi albumia jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten muusikkona. Mitä albumeita valitsisit omalle listallesi ja miksi?

Ola Lindgren: Nämä listat ovat minulle hyvin vaikeita koska todella useat albumit vaikuttivat minuun syvästi ollessani nuori, mutta listaan tähän viisi jotka määrittelevät minut niin ihmisenä kuin muusikkonakin. Voisin listata sinulle satakin levyä mutta se veisi kovin paljon aikaa, joten luulen että listaan vain nämä pyytämäsi viisi.

Celtic Frost – “Morbid Tales”
Slayer – “Reign in Blood”
Death – “Leprosy”
Kreator – “Pleasure to Kill”
Pestilence – “Consuming Impulse”

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa sinulle ja bändille! Mikäli haluat tähän loppuun sanoa jotain suomalaisille faneillesi, sana on vapaa.

Ola Lindgren: Suuri kiitos naapurimaamme Suomen faneille, jotka ovat pysyneet mukanamme kaikki nämä vuodet! Jatkakaa samaan malliin, sillä te olette syy miksi teemme tätä, emme omien säälittävien egojemme vuoksi. Toivottavasti näemme jälleen pian Suomessa!

https://www.facebook.com/GraveOfficial

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua