Graveworm

Italialainen dark metallin legenda Graveworm julkaisee uuden Fragments Of Death -nimeä kantavan albuminsa lokakuun 21. päivä Nuclear Blastin kautta. Kaaoszine otti yhteyttä yhtyeen vokalistiin Stefan Fioriin ja kyseli mieheltä hieman tuoreimpia kuulumisia sekä mietteitä uuteen albumiin liittyen. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Kuinkas teidän kesänne sujui?

Stefan Fiori: Kesä sujui hyvin töitä tehdessä. Nauhoitimme levyn heinäkuussa, joten meillä oli tänä kesänä jopa muutama kuukausi aikaa olla perheittemme kanssa ilman yhtyettä. Teemme kuitenkin myös muita töitä joten kesämme sujui pitkälti niissä merkeissä.

Teiltä ilmestyy lokakuun 21. päivänä uusi albumi nimeltä “Fragments Of Death”. Mistä nimi albumille ja mitä tuo albumin nimi teille tarkoittaa?

Stefan Fiori: Kun aloitin kirjoittaa albumin lyriikoita, huomasin, että suurin osa kappaleista käsittelee asioita, jotka tapahtuvat tällä planeetalla, kuten sotaa, murhia sekä muita katastrofaalisia asioita. Albumin nimi ”Fragments Of Death” kuvastaa hyvin koko albumia kokonaisuutena. Se on kasattu pienistä paloista, jotka luovat sitten loppujen lopuksi suuremman kokonaisuuden.

Voisitko kertoa meille hieman albumin kirjoittamisprosessista. Miten yleensä kirjoitatte uuden kappaleen ja mistä yleensä saat ideoita kappaleisiin?

Stefan Fiori: Tämän albumin kirjoitti suurimmaksi osaksi kitaristimme Eric. Koska hän työskentelee kotonaan, hän yleensä aina kirjoittaa kappaleen raakileen, ja kun hän saa kappaleen valmiiksi, me yhdessä tapaamme ja koetamme saada kappaleesta mahdollisimman hyvän. Kun kaikki instrumentit ovat valmiit, vien kappaleen kotiani ja alan miettiä siihen lyriikoita. En tiedä, mistä Eric ammentaa inspiraation musiikkiin, mutta hän on kertonut minulle, että hän joskus herää jopa yöllä jokin riffi päässään ja kirjoittaa sen heti koneelleen. Joten hän tuntuu ajattelevan musiikkia 24/7 *naurua*.

Jos vertaat tätä uutta albumia musiikillisesti ”Diabolical Figures” -albumiin, mitä itse näet albumeiden suurimpana eroavaisuutena?

Stefan Fiori: Varmasti suurin ero levyissä on siinä, että tämän albumin teki Eric yksin kokonaisuudessaan, kun edellisen “Diabolical Figures” -albumin Eric teki yhdessä Thomasin kanssa. Heillä molemmilla on hyvin erilainen tapa tehdä musiikkia, joten se näkyy väkisinkin lopputuloksessa.  Mielestäni tällä albumilla palasimme takaisin juurillemme. Riffit tällä uudella albumilla tarttuvat helpommin päähän ja ne ovat kokonaisuutena melodisempia.

Mitä voit kertoa meille albumin lyriikoista?

Stefan Fiori: Albumin tekstit ovat pääosin maanläheisiä asioita ja kertovat synkistä asioista kuten sodista. Saamme kaikki vaikutteita synkistä asioista, esimerkiksi tapahtumista Japanissa, joten yritän aina kirjoittaa kappaleista mahdollisimman henkilökohtaisia.

Albumin kansitaite on hienoimpia, mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Mitä kansitaiteella halutaan viestiä ja kuka sen on ideoinut?

Stefan Fiori: Kansitaiteen teki ystävämme Dani Archetype Designsista. Hän suunnitteli kansitaiteen ja siinä olevat symbolit. Annoin hänelle albumin lyriikat sekä nimen, ja hän visioi sitten mielestään albumia kuvaavan kansitaiteen. Meillä on aikaisemminkin ollut kansitaiteessa enkeli, mutta silloin se edusti ainoaa elossa olevaa olentoa. Tällä kertaa enkeli on vähän synkempi ja se edustaa puolestaan kuolemaa. Olen itse myös todella tyytyväinen kansitaiteeseen. Se onnistui todella hyvin!

Ensimmäinen asia, mikä itselläni tulee mieleen sanasta Graveworm (hautamato), on kuolema. Uskotko itse elämään kuoleman jälkeen? Mitä luulet ihmiselle tapahtuvan, kun hän kuolee?

Stefan Fiori: En tiedä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän kuolee. En itse usko elämään kuoleman jälkeen mutta silti uskon, että siellä on jotain meitä odottamassa. Toivottavasti siellä olisi neitsyitä, musiikkia ja alkoholia. Muuta en oikeastaan tarvitsisi. (naurua)

Oletko itse koskaan kokenut asioita, joita et ole pystynyt selittämään?

Stefan Fiori: Koen niitä joka kerta, kun soitamme keikan jossakin. Seisot lavalla, soitat musiikkia ja ihmiset menevät aivan sekaisin lavan edessä. Se on todellakin jotain, mitä en itse osaa selittää. Se hetki on unohtumaton ja toivonkin, että saan kokea näitä hetkiä vielä useasti elämäni aikana.

Uskotko itse UFOihin tai haamuihin vai ovatko ne mielestäsi vain ihmisen mielikuvituksen luomia olioita?

Stefan Fiori: En tiedä, onko olemassa kummituksia, mutta koska maailma on niin suuri, niin uskon, että on olemassa avaruudessa toinenkin planeetta, jolla on elämää. Olisi hullua kuvitella, että maapallo on ainut paikka, missä voisi olla elämää.

Olette saaneet uranne aikana soittaa keikkoja monien eri yhtyeiden kanssa. Onko olemassa vielä yhtyeitä, joiden kanssa toivotte soittavanne tulevaisuudessa?

Stefan Fiori: Toivoisin pääseväni vielä jonakin päivänä samalla keikalle In Flamesin kanssa. Se on yksi omista suosikkiyhtyeistäni kautta aikain, ja heidän kanssaan olisi upea päästä soittamaan. Myös soittaminen Iron Maidenin kanssa olisi unelmieni täyttymys.

Jos saisit valita yhden edesmenneen yhtyeen, joka tekisi comebackin, mikä se olisi ja miksi?

Stefan Fiori: Ehdottomasti The Beatles. Olisi todella mahtavaa nähdä heidät vielä livenä, koska The Beatles oli kerrassaan loistava yhtye!

Mitä mieltä yleisesti ottaen olet comebackeista? Ovatko ne hyviä vai huonoja asioita?

Stefan Fiori: Mielestäni se vähän riippuu. Jos bändi tekee comebackin pelkästään rahan takia, en sitä hyväksy, mutta jos he tekevät keikkoja sydämestään ja show’t ovat vielä loistavia, niin en näe mitään syytä siihen, mikseivät he saisi noita keikkoja tehdä.

Ilman, että mietit liian kauan, mikä on mielestäsi kautta aikain paras dark metal yhtye?

Stefan Fiori: Graveworm ehdottomasti! No ei, laskin leikkiä. Jos minun pitäisi yksi bändi valita, niin se olisi Dimmu Borgir. En tosin tiedä, onko heidän musiikki juuri dark metallia, mutta loistavaa se ainakin on!

Millaisia suunnitelmia teillä on levyn julkaisun jälkeen? Onko Suomeen tulossa keikkoja?

Stefan Fiori: Toivottavasti saisimme soittaa mahdollisimman paljon keikkoja ja monissa eri maissa. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään konkreettisia suunnitelmia Suomen suhteen, mutta katsotaan, minne tulevat kiertueet meidät vievät. Olemme soittaneet Suomessa muutaman kerran ja keikat ovat aina olleet todella hyviä.

Kiitoksia sinulle haastattelusta ja onnea uuden albumin tiimoilta. Onko sulla loppuun viimeisiä sanoja, joita haluaisit sanoa lehden lukijoille?

Stefan Fiori: Kiitoksia faneille, jotka ovat meitä tukeneet vuosien saatossa. Toivottavasti pidätte uudesta albumistamme ja toivon mukaan näemmä teidät eturivissä, kun sinne keikalle saavumme!