The Greystone – Electric

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 1.3.2012

Kotimainen The Greystone perustettiin vuonna 2009, ja kuluvan vuoden tammikuun alussa bändi pyöräytti esikoisensa uunista ulos.

Bändin uutukainen ”Electric” kuulostaa raa’alta ja voimakkaalta eikä vähintään särökitaroiden tehokäytön vuoksi vaan myös vokaaleiden ”tunkkaisiksi” miksaamisen takia. The Greystonen nettisivujen mukaan haussa oli vanha kunnon retromeininki, joka saatiin aikaiseksi äänittämällä levyn materiaali livenä analogisilla laitteilla. Vokaaleiden rosoisuus taas taltioitiin kitaravahvistimen sekä nauhakaiun läpi, mikä saa bändin muun muassa ”I’m On Fire” – biisillä muistuttamaan ajoittain erehdyttävästi jopa itse Led Zeppeliniä.  Toisaalta juuri tämä vokaalielementti saattaa puuduttaa kuulijan – kaikki levyn kappaleiden vokaalit kun on miksattu paksuiksi ja tunkkaisiksi. Pitää muistaa, että liika on aina liikaa ja yksinkertainen on kaunista.

 Muutamilla raidoilla bändi onnistuu yllättämään niin blues-vaikutteillaan ja huuliharpullaan kuin jimmorrisonmaisilla ulinatulkinnoillaankin. Vaikutteita edellä mainitusta bändistä on haettu enemmänkin, kuitenkaan nojaamatta liikaa esi-isän tyyliin.

 Levyn ensimmäistä ”Into the Night” –raitaa (peräänkuulutettu huuliharppubiisi) ja jo mainittua” I’m On Firea” lukuun ottamatta levyn kappaleet muistuttavat huomattavasti toisiaan eikä aina oikein pysy kärryillä, missä kohtaa biisi vaihtuu vai vaihtuuko ollenkaan – ainakaan jos kuuntelee levyä iPodistaan työmatkalla.

Kaiken kaikkiaan ”Electric” kuulostaakin 70-luvun roketirollilta, joka sopii soitettavaksi stadioneilla iloliemen virratessa ja kukkaistyttöjen hypellessä ympärillä. Kolmekymmentä vuotta sitten ”Electric” olisi saattanut heittää The Greystonen maailmanmaineeseen, nykyajan ”musiikkifundamentalistien” aikakautena en olisi niinkään varma – isoihin kenkiin kun on kovin vaikea saada mahtumaan pieniä jalkoja.

5 / 10

Kappalelista:
1. In to the night
2. Move
3. Hot pants off!
4. Desert blues
5. Electric
6. Here comes the sun
7. Wild cat
8. I’m on fire
9. Working man

Kirjoittanut: Elina Sahlgren