Grindcoren ivallinen kummajainen –arviossa Squid Pisserin ”Vaporize a Tadpool”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 7.4.2024

Kalifornia ei ole pelkkää tukkahevin ja thrash metalin kotikenttää. Vuonna 2022 Los Angelessa perustettu outoilu-grindcore-duo Squid Pisser läväyttää tiskiin 15 kappaleen kiekon kalmarin raadon tuoksuista möhnää. Cancer Christ, Deaf Club ja Cartoon Network -yhtyeissä vaikuttanut kitarapedaalihämmentäjä Tommy Meehan sekä Starcrawlerin rumpupallilta tuttu Seth Carolina muodostavat sanalla sanoen kipeän aktin.

Riemastuttava yhtye on koonnut samojen CD:n kansien väliin tähän astisen uransa molemmat julkaisemansa tuotokset. ”Vaporize a Tadpool” -kokoelma pitää sisällään yhtyeen viime vuonna ilmestyneen debyyttialbumin, ”My Tadpool Legion” ja nyt samanaikaisesti muhkean sarjakuvalehtisen kylkiäisenä julkaistava 7″ EP:n ”Vaporize a Neighbor”. Lisäksi paketti on höystetty parilla ennenjulkaisemattomalla demobiisillä.

Kun ärjyinkin grindaaja luulee kuulleensa kaiken grindcoren saralta, Squid Pisser pistää koko paletin uusiksi ujuttamalla brutaalin runttaamisen ja kohtaamisen sekaan mitä hämmentävämpiä ääniä, elementtejä ja asioita. Yhtye tuo perinteiseen lihamyllyn pyöritykseen yhden jos parikin uutta ulottuvuutta. Tämän henkistä inhorealismin suoltamista aikoinaan harrasti mm. Seth Putnam-vainaan luotsaama Anal Cunt mutta rehellisyyden nimissä selkeästi Squid Pisseria mielikuvituksettomalla ja kömpelömmällä tyylillä. Oikeastaan, niin musiikillisen osaamisensa, visuaalisen asunsa kuin ilmaisun spiritin osalta tässä ollaan ennemminkin lähempänä Mr. Bunglea ja Gwaria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Vaporize a Tadpool” pitää kautta reilun puolituntisen matkansa kuulijan varpaillaan. Missään kohtaa ei voi olla varma, mitä sieltä seuraavaksi tulee. Ja vaikka bonuksena mukana tulevat demoversiot ovatkin tuotantonsa osalta paikoin hieman tukkoisen kuuloisia, olennainen välittyy. Yhtäältä Squid Pisser hyödyntää sumeilematta useita, eri biiseissä vierailevia vokalisteja, mikä sinällään tuo kokonaisuuteen sopivaa sävykkyyttä. Toisaalta yhtye ottaa välillä askeleita crossoverin puolella, josta hyvinä esimerkkeinä toimii Starcrawler-vokalisti Arrow De Wilden feattaama, pitelemätön grungahtava punk-remellys ”Marching for Trash” ja ”Fuck Your Preacheriksi” nimetty päivitys AntiChris & The Rapedin parin kymmenen vuoden takaisesta rykäisystä ”Fuk Yr Sister”.

Squid Pisser on sarjakuvamaisen imagonsa ja yksiulotteiselle, aggressiivisille jenkkilän maskimetallibändeille ivailevan julkiasunsa myötä paitsi oikein sympaattinen, mutta myös ilmiönä kiinnostava ja skeneä piristävä yhtye. Yhdysvalloista, luotettavista lähteistä kantautuvien huhujen mukaan se on saavuttanut paikallisesti jo legendaarisen statuksen eräänä paikallisen underground metalin kuumimmista live-akteista. Helkkarin kova sana olisi siis saada tämä friikkiryhmä myös tänne syrjäiseen Härmään keikalle tuulettamaan täällä meilläkin niin kovin helposti konservatiiviseksi käyvää metallimusiikin tarjontaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy