Grindcoresta 1980-luvun punkin tykityksiin Helsingin Oranssilla

Kirjoittanut Sari Kivijarvi - 8.4.2017

Helsingin Suvilahden Oranssilla nautitaan yhä uutta ja vanhaa punkkia. Perjantaina 31.3. kulttuurikeskuksella esiintyivät Cast to Wolves, Feral Chaos, Bad Jesus Experience ja Neurovisio. Päihteettömässä tilassa myytiin myös artistien levyja, oheistuotteita ja kahvia; ulkopuolella taas kulutettiin paljon alkoholituotteita.

Tehdasalueen äänet ensimmäisenä tuleen takonut Cast to Wolves soitti jälleen kiitettävää crust punkia. Se on esittänyt synkkää ja poliittisesti kantaaottavaa musiikkia lavoilla seitsemän vuoden ajan. Nautin bändin kappaleiden rakenteesta sekä siihen yhdistetystä kylmänviileästä lavallaolosta. Erityisesti ”It”-kappaleen laahaava mutta varma alku koskettaa sisälläni aina jotakin, jonka kiihtyvä lopetus nostaa pinnalle. Yhdistän tuotokset jonkinlaisen post-apokalyptisen maailman todellisuuteen,”hiukset edessä, elämä takana” olisi tässä mielessä melko osuva iskulause esiintymistyylinkin huomioon ottaen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Seuraavaksi esiintyi grindcorea soittava Feral Chaos. Tapahtuman raskaimmasta bändistä löytyy death metal – ja crust -vaikutteita, jolloin on menty jo hyvin kauas Ratsian rallatteluista. Feral Chaosin kappaleet myös vaativat vahvoja soittotaitoja, eikä sanotuksista saa niin selkeästi selvää. Pitkätukkien äänimaailmassa mennään sotahuutoineen selkeästi vuorien, myrskyjen, sotajoukkojen ja tapon keskellä.

Bad Jesus Experiencen noin minuutin tykityksiin päästiin seuraavaksi. Hardcore-bändin vokalistilla on runsaasti asennetta, ja esiintymisessä mennään jo performanssin rajoille. Tämä lisää hyvin bändin hohtoa. Musiikin tyylisuunta ei ole suosikkejani, vaikka tämä saikin monella muulla vipinää kinttuihin. Tykkään kuitenkin bändin elämää käsittelevistä aiheista ja niihin yhdistetystä omaperäisestä tyylistä.

Ilmestyin paikalle pääesiintyjän vuoksi. 1980-luvulla perustettu punk-bändi Neurovisio on aina ollut genren ytimessä, ja se esiintyi nyt ensimmäistä kertaa aikoihin. Neurovisio on saanut paljon muotoonsa sellaisten legendojen kuin Laman ja Pyhäkoulun jäsenistöistä. Nykyisessä kokoonpanossa onkin jälkimmäisen bändin vokalisti Saku, joka itsessään houkutti muuttumattomalla äänellään yleisöä Oranssiin ja on toiminut monen suomalaisen postpunk- ja hardcore-vokalistin esikuvana. Ulkoisesti yhtyeen jäsenet erkanevat nuoruuden klassisista punkkareista. Mutta silmänlume ei ollut tarpeen, sillä asenne oli kohdillaan ja innostusta ilmassa. Savukoneetkin antoivat kaikkensa. Encoreksi soitettiin yleisön pyynnostä toistamiseen Pyhäkoulun ”Korttitalo” -coveri. Se kertoo varmasti tarkemmin siitä, mitä halutaan kuulla Neurovision omien kappaleiden lisäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

 Kuvaaja: Sami Eräluoto