Grönholm & Smallin ”Headfunk” on kuin pala 70-lukua

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 5.3.2019

Suomalainen kitaristi ja äänittäjä Mika Grönholm on pitkän linjan muusikko. Grönholm on äänittänyt parikymmentä albumia vuosien 1994-2000 välillä. Ensimmäisen oman albuminsa Grönholm julkaisi vuonna 2010, minkä jälkeen levyjä on tippunut tasaiseen tahtiin. Suomalaismuusikko julkaisi tammikuussa viidennen albuminsa, jolla matkataan 70-luvun tunnelmiin.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Grönholm taitaa erinomaisesti kitaran käsittelyn, mutta lauluosuudet hän on ulkoistanut muille. ”Headfunkilla” kuullaan brittiläistä Lee Smallia, joka on vaikuttanut muun muassa Lionheartissa. Yhteistyökuvio ei ole herrojen välillä uusi, sillä Lee on ollut mukana Grönholmin vuonna 2015 ilmestyneellä ”Relativity Code For Love” -albumilla. Ilmeisesti yhteistyö tuotti tulosta, kun miekkoset päätyivät jälleen kerran yhteisen projektin äärelle. Projekti onkin nimetty Grönholm & Small -muotoon, jotta kunnia menee tasan.

”Headfunk” sisältää kaikkiaan yhdeksän kappaletta, joilla Grönholm hoitaa kitaran, basson ja kosketinsoittimien osuudet. Small tulkitsee Grönholmin sanoituksia, ja taustalauluissa kuullaan muutamalla kappaleella Michelle Lynchiä. Vastaavasti rumpujen paukuttelun hoitaa Tom Rask toisella, kuudennella ja viimeisellä raidalla.

Grönholm & Smallin ulosanti on hyvin melodista, menevää ja kitaravetoista rokkia. ”Fastlane” vauhdittaa levyn liikkeelle Eric Clapton -maisissa tunnelmissa. ”Feel” on soundiltaan funkahtavampi, jossa etenkin bassoriffit pörähtelevät miellyttävästi kosketinsoittimien ohessa. Vastaavasti ”The Way We Want” sisältää melankolisemman tunnelman, jossa Small pääsee irrottelemaan äänihuulistaan vaikeroivaa tulkintaa. Melankolia ei kuitenkaan hallitse kappaletta, vaan siitä löytyy jopa meditatiivista harmoniaa.

”Headfunk”-albumin yksi ehdoton kulmakivi on Smallin persoonallinen ääni, joka taipuu niin vaikeroivaksi kuin väkeväksi tulkinnaksi. Brittiläisen ääni on sielukas, joka herättää monet kappaleet henkiin. Esimerkiksi ”Devotionissa” Smallin ääni pääsee loistamaan. Toinen merkittävä piirre Grönholm & Small -kokoonpanossa on Grönholmin kyky hallita suvereenisti instrumenttejaan. Pelkästään tiukat kitarasoolot eivät vakuuta vaan myös kosketinsoitinosuudet, joilla Grönholm luo musiikkia moniulotteisemmaksi. Siitä hyvänä esimerkkinä toimii esimerkiksi ”Caught”.

Grönholm & Smallin ”Headfunk” on mukavan persoonallinen luomus, jollaista ei nykyaikana tupsahda kovin usein vastaan. Albumin juuret ovat tiukasti rokin ja AOR-henkisen rokin maaperässä, mutta havaittavissa on myös elementtejä niin funkista kuin southern rokistakin. Vaikka albumin kappaleista mikään ei hyppää esille silmätikuksi, on kokonaisuus tasaisen vahva. Ennen kaikkea musiikkia on luotu intohimolla, joka välittyy niin Smallin laulun kuin Grönholmin käsittelemien instrumenttien kautta. ”Headfunk” on kuin pala 70-lukua, paitsi että se on luotu tällä vuosikymmenellä.

7/10

Kappalelista:

  1. Fastlane
  2. Feel
  3. The Way We Want
  4. Soul Satisfaction
  5. Devotion
  6. Caught
  7. Winter’s Blues
  8. Last Hearts Of Fire
  9. Safe In My Arms

Grönholm & Small Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat