Groovaavaa kuolemaa Alankomaista: MagnaCult – Infinitum

Kirjoittanut Tia Salmela - 12.5.2017

MagnaCult on vuonna 2005 perustettu modernia kuolonhajuista groove metalia veivaava yhtye. Kyseinen metallilupaus on kotoisin Alankomaista ja onkin päässyt jo lämmittelemään monien suurien nimien, kuten Five Finger Death Punchin, DevilDriverin ja Triviumin, lauteita. Toukokuussa julkaistu ”Infinitum” on MagnaCultin kolmas albumi, ja ainakin omat odotukseni ovat sen suhteen korkealla. Yleensä nimittäin kolmas albumi on se kaikista paras.

”Infinitumin” korkkaa auki ”Righteous Murder”, joka ei turhaan ala hempeilemään vaan menee suoraan itse asiaan. Koko albumin avauskappale on tasaista mättäystä heti ensi tahdeista viimeiseen. Pientä vaihtelua kuitenkin tuo vierailevan tähden For I Am Kingin Alma Alizadehin ääni. ”Righteous Murder” ei kuitenkaan ole mikään kovin vakuuttava aloitus, mutta kyllä sen tahtiin ainakin jalka liikkui.

Avausraitaa seuraava ”I´m Chosen” ei ole yhtä tasaista pieksemistä kuin ”Righteous Murder”, vaan se sisältää enemmänkin monipuolisia groove metalille tyypillisiä elementtejä, joiden avulla se nousee ainakin omaksi lempparikseni tältä albumilta. Tämä kappale nosti koko albumin tason melko korkealle ja loi uskoa siihen, että ehkäpä tämä onkin MagnaCultin paras albumi tähän mennessä. Myöskään ”Scars” ei näytä lannistamisen merkkejä, vaan vie osuvasti albumia eteenpäin. Kappale kuitenkin jää hassusti kesken, mutta edellisiin raitoihin verrattuna se on kuitenkin kaikista rauhallisin veto.

Sekä ”Liberate” että ”Be Feed By Death” jatkavat sujuvasti albumia eteenpäin. Mitään erikoista kyseisissä kappaleissa ei kuitenkaan ole. Myös raidalla kuusi oleva ”Holy-um” alkaa muille albumin kappaleille tyypillisesti, mutta yhtäkkiä alkaa rauhallisempi meininki ja puhdas naisen ääni alkaa laulaa. Vierailevana tähtenä tässä toimii Metaprismista tuttu Theresa Smith. Tämä kappale saattaa tulla järkytyksenä jo aiemmin MagnaCultia kuunnelleelle ja monet saattavatkin ajatella ”mitäs poppia tää on?”. Smithin ääni tekee kuitenkin MagnaCultin laulaja Sebin äänestä entistäkin aggressiivisemman ja nostaa ”Holy-umin” täysin toisenlaiselle tasolle.

Albumin nimikkokappale vie taas koko paketin takaisin tutuille raiteille. ”Infinitumissa” tulee, edellisten kappaleiden lailla, groove metal -elementtejä esiin. Myöskin seuraava kappale ”Thou Shall Trust No One” jatkaa vahvasti samoilla jäljillä.

Jälleen saavat MagnaCultin fanit haukkoa henkeä, kun raidalla yhdeksän on kappale nimeltä ”8”, joka on todella rauhallinen instrumentaalikappale. Se täydentää albumin sisältöä täydellisesti! Tämän jälkeen albumin meininki yltyy taas takaisin hurrikaaniksi vähitellen ”Schwatt Mattin” merkeissä. Albumin päättää ”Trash”, joka on varsin mahtava lopetus tälle albumille ja päättää ”Infinitumin” sille sopivalla tavalla.

MagnaCultin ”Infinitum” ei onnistunut ihan täysin ylittämään odotuksiani, vaikka onkin hieman erilaisempi MagnaCultin levy. Koko albumi sisältää tasapaksua mättöä ensimmäisestä raidasta viimeiseen, tietenkin muutamia erikoisuuksia, kuten ”I´m Chosen”, ”Holy-um” ja ”8”, lukuun ottamatta. Biisit ovat hieman liian yksitoikkoisia, minkä takia muutamissa kappaleissa alkavat ajatukset harhailla kesken kaiken. Jos nyt jotain positiivista tältä albumilta haetaan, niin ainuttakaan selvää täytekappaletta ei löydy, sillä jokaisesta biisistä kyllä löytyy jotain hyvää, ja esimerkiksi ”I´m Chosen” erottuu edukseen koko muusta massasta. Ei tästä välttämättä mitään seuraavaa modernin death metalin tai groove metalin klassikkoa ole tulossa, mutta ainakin bändillä on yritys todella kovaa. Ehkäpä heidän seuraava albumi tulee olemaan se, joka räjäyttää koko skenen.

7½ / 10

Kappalelista:
1. Righteous Murder
2. I´m Chosen
3. Scars
4. Liberate
5. Be Feed By Death
6.Holy-um
7. Infinitum
8. Thou Shall Trust No One
9. 8
10. Schwatt Matt
11. Trash

MagnaCultin kotisivut
MagnaCult Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela