Watain - Steelfest2018

Haastattelussa perjantaina Suomeen saapuva Watain: ”Olemme määritelleet uudelleen, miten esiinnymme livenä”

Kirjoittanut Teemu Esko - 16.4.2019
Kuva: Jani Kormu

Ruotsalainen Watain on tullut tunnetuksi tinkimättömästä visiostaan, jota on saatu todistaa jo reilun 20 vuoden ajan. Black metalin kiistaton legenda on nyt palaamassa Suomeen täyden lavatuotannon kera ja esiintyy Helsingin Nosturissa pitkäperjantaina 19. huhtikuuta. Yhtye saapuu Nosturiin viime vuonna ilmestyneen, raakaa ja alkukantaista voimaa sykkivän “Trident Wolf Eclipse” -albuminsa tiimoilta. Laulaja-basisti Erik Danielsson kertoo, että tämä voima on löytänyt tiensä myös keikkalavoille.

– Lavalla on ollut mahtava meininki. Intensiteetti, voima ja energia ovat nousseet uuteen huippuunsa. Olemme määritelleet uudelleen, miten esiinnymme livenä ja päässeet lähemmäs sitä raakaa kaaosta, josta aikoinaan nousimme. Esiinnymme Nosturissa täydellä lavatuotannolla ja varmistamme, että kokemus lähenee käsittämättömän rajaa.

– Meillä on täydellinen lämppäri, nimittäin Obnoxious Youth kotikaupungistamme Uppsalasta. Heidän musiikkinsa on vihaista, synkkää, raakaa, nopeaa ja helkkarin intensiivistä. Armoton myllytys saa yleisön varmasti oikealle vireelle.

– Uudet kappaleet toimivat raakuutensa vuoksi todella hyvin livenä, mutta vastaanotto on ollut sama kuin Watainin keikoilla yleensä. Osa katsoo paikallaan ja yrittää ymmärtää, mitä helvettiä tapahtuu, ja toiset riehuvat mielipuolisesti. He vahvistavat sitä mahtavaa voimaa, joka huoneeseen on kutsuttu. Jälkimmäinen on tietysti enemmän mieleemme, mutta ymmärrän, miksi osa tyytyy katsomiseen. Sisäistettäviä asioita on paljon. Minulle sopii kumpikin, kunhan keikkoja ei katsota puhelimen ruudulta.

”Jos black metal ei selviä tällaisesta, se ansaitsee kuolla.”

Taaken taannoinen Yhdysvaltain-kiertue peruttiin antifasistien painostuksesta, ettekä te saaneet esiintyä Singaporessa uskonnollisista syistä. Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa?

– Antifasistit ovat täysiä imbesillejä, kun he kohdistavat toimintansa black metal -bändeihin. Sen sijaan he voisivat keskittyä henkilöihin ja järjestöihin, jotka ovat aidosti aktiivisia politiikassa. Kyse on kunniattomasta vasikointikulttuurista, joka on ottanut nuorison haltuunsa.

– Tuntuupa vanhalta, Danielsson naurahtaa ja jatkaa:

– Minun nuoruudessani viholliset kohdattiin kasvotusten ja heitä vastaan taisteltiin – ei piiloteltu näytön takana ja huudeltu ympäriinsä kuin mikäkin pikkulapsi. Entisajan ylväät ihmiset, jotka todella taistelivat fasismia vastaan ja antoivat henkensä tässä taistelussa, kääntyvät varmasti haudoissaan. Nämä pelkurit todennäköisesti iljettäisivät heitä.

– Singaporen tapaus on oma tarinansa. Maan oikeistolainen kristillishallinto ei yksinkertaisesti anna satanististen bändien esiintyä siellä. Kunnioitan sitä paljon enemmän kuin lapsellisia antifasisteja, joiden järjetön touhu perustuu valheisiin ja huomion kerjäämiseen. Singaporen hallitus sentään perui keikkamme todellisista syistä – laulamme Saatanasta. Watain tuli tietysti koko maalle tutuksi perumisen myötä. Hauskana faktana, saimme tuona kuukautena eniten fanituotetilauksia juuri Singaporesta.

Millainen vaikutus keikkojen perumisella voi olla black metalin tulevaisuuteen?

– En ole huomannut vastaavia tapauksia montaa, mutta nekin harvat saavat mielestäni liikaa huomiota. Koko touhu perustuu harhakuviin, väärinymmärryksiin ja tekopyhyyteen, joten vahinko on mahdollista. Oli miten oli, jos black metal ei selviä tällaisesta, se ansaitsee kuolla.

Siirrämme katseen kohti perjantain keikkaa ja haastattelun loppusanoja.

– Kiitos haastattelusta, ja terveiset suomalaisille legioonille, jotka eivät ole unohtaneet metallin perinteitä! Odotamme innolla, että pääsemme riehumaan kanssanne Kristuksen kuolinpäivänä! Liittykää seuraamme!

WATAIN + OBNOXIOUS YOUTH:

Helsinki, Nosturi 19.4., K-18, liput alkaen 32€.
https://www.ticketmaster.fi/event/watain-se-lippuja/249463
https://www.facebook.com/events/244642683102460/