Hallitukselta synkkä joululahja kulttuurin ystäville: koronapassi menee jäähylle ja rajoituksia tiukennetaan

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.12.2021

Suomen hallitus on tehnyt eilen illasta päätöksen ottaa käyttöön ns. hätäjarrumekanismin, jonka avulla koronatartuntojen räjähdysmäistä kasvua pyritään saamaan taas aisoihin. Hallitus piti eilen 21. päivä joulukuuta tiedotustilaisuuden asiasta, jossa peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi uusien rajoitusten tarkoituksena olevan vähentää ihmisten ja nimenomaan aikuisten välisiä kontakteja, jotta koronatartuntamäärät saataisiin laskuun eikä terveydenhuolto kuormittuisi liikaa.

Koronapassi, joka on toiminut tähän asti tapahtumajärjestäjille mahdollisuutena järjestää tapahtumia tullaan ottamaan pois käytöstä 28. päivä joulukuuta alkaen. Passin kanssa ei voi siis järjestää korkean tai kohtalaisen riskin sisältäviä massatilaisuuksia, joissa ei ole määritelty istumapaikkoja. Korkean ja kohtalaisen riskin tiloja ovat esimerkiksi baarit, karaokeravintolat ja yökerhot.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Ministeri Antti Kurvisen mukaan koronapassin käyttö ei kuitenkaan lopu täysin sillä hallintovirastoilla on mahdollisuus alueellisesti käyttää passeja matalan tartuntariskin tiloissa sekä tapahtumissa, joissa katsojille on määritelty istumapaikka. Tällaisia tiloja ja tapahtumia ovat esimerkiksi elokuvateatterit, konsertit, oopperat, museot, kirjastot, urheilukatsomot ja kuntosalit. Aluehallintovirastoilla on kuitenkin mahdollisuus määrätä näihinkin tilaisuuksin käytettävät tilat niin halutessaan kokonaan kiinni, jolloin toiminta ei voisi jatkua edes passilla.

Ravintoloissa anniskely päättyy jouluaatosta alkaen kello 21 ja ovet on suljettava kello 22. Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy kello 17 ja ovet sulkeutuvat kello 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy kello 17, mutta aukiolo koronapassilla sallitaan kello 18-20 välillä.

Koronapassia rajoittavat rajoitukset tulevat voimaan 28. päivä joulukuuta alkaen ja kestävät alustavasti kolmen viikon ajan, jonka jälkeen niitä tarkastellaan uudestaan.