Halloweenin aakkoset: Kaaoszinen soittolista Halloweenin kunniaksi

on kunnon hevijuhlaa, sillä moni suosikkibändimme on joko suoraan tehnyt kappaleen kunnianosoituksena tälle kauhufanaatikon lempipyhälle, tai muuten vain sopii hyvin tunnelmaan. Me Kaaoszinen toimituksessa kokosimme listan aakkosille Halloweeniin sopivasta musiikista! Nauttikaa hyytävistä tunnelmista!

ALICE COOPER. ”Welcome to my nightmare” ei ole ainoastaan Alicen ensimmäinen soololevy, vaan myös oivallinen aakkosaloitus tälle listalle. Painajaisuniin uppoutuvan teema-albumin tarinat voisivat olla peräisin suoraan vanhoista kauhuelokuvista. Albumi kulminoituu tarinallisesti ja musiikillisesti hyytävään ”Steven” -kappaleeseen.

BLACK SABBATH. ”What is this that stands before me?” Black Sabbathin nimikkokappale on vielä nykyäänkin raskaan musiikin perikuva, mutta varsinkin ilmestymisensä aikaan vuonna 1970 se kummastutti ja jopa pelotti. Kohtaamisesta itse Saatanan kanssa kertova kappale on kuin pahimman painajaisunen soundtrack.

CRADLE OF FILTH. Monella levyllä vieraillut Pinheadkin tietää, että Cradle Of Filth ei vain ollut tekemässä black metallista suosittua, vaan myös ratsasti kauhun hevosella voimakkaana. Onhan nokkamies Dani Filth esiintynyt pahiksena elokuvassa kauhuelokuvassa Cradle Of Fear. Kuunteluun kannattaa laittaa ”Midian”-albumi, mikä ammentaa inspiraatiota kauhun mestari Clive Barkerin teoksesta.

DEEP PURPLE. 60-luvun lopulla perustetusta yhtyeestä ei tunnu veto loppuvan sitten millään. Toistaiseksi bändin uusimmalta levyltä peräisin oleva ”Vincent Price” -kappale kunnioittaa monista kauhuelokuvista tunnetun näyttelijän muistoa. Mikäli tänään ei tule se yö kun Vincent Price nousee haudastaan, Halloweenin tunnelmaan voi silti virittyä vaikkapa House of Wax ja The Abominable Dr. Phibes -klassikkoelokuvien parissa.

EVOKEN. Tunnelmallista, synkkää, epätoivoa, sitä huokuu Atra mors, mikä tarkoittaa ”kammottavaa kuolemaa”, myös mustana surmana tunnettu. Tästä on juhlahumu kaukana, ja Halloween muuttuu kunnon synkistelyksi.

FASTWAY. Trick or treat -kauhuelokuva kertoo tarinan metallilaulajasta, joka palaa kuolleista terrorisoimaan nuorisoa. Yhtye Fastway sävelsi elokuvan musiikit, joten tässäpä sitä Halloweenia on hevitunnelmissa kerrakseen!

GHOST. Yhtye toi Papa Emerituksen johdolla okkultistisen rockin kansan tietoisuuteen ja suosioon. Ghostilla on valtavasti Halloweeniin sopivia kappaleita, joista voit laittaa aluksi pyörimään vaikka ”Monstrance Clockin” päästäksesi kunnon okkultisiin tunnelmiin.

HELLOWEEN. Kappale ”Halloween”. Siinä se.

IRON MAIDEN. Muutama itsestäänselvyys, joista nimet puhukoot puolestaan. ”2 minutes to midnight, ”Number of the beast sekä ”Fear of the dark. Ja onhan Eddie symppis pyhäkalu.

JUDAS PRIEST. ”The Ripper” kertoo nimensä mukaan historian yhdestä tunnetuimmasta sarjamurhaajasta, joka metsästi uhrejaan Lontoon kaduilla.

KING DIAMOND. Satanistirockin kuninkaalta löytyy mahtavaa fiilistelyä vaikka koko Halloween-päiväksi, ja yöksi, mutta Kuninkaalla on Halloween joka päivä.

LORDI. Suomalaisen hirviöpukurockin suurin nimi, joka on myös kauhuelokuvassa päätähtinä – tai hirviöinä. Erittäin sopivaa siis Halloweeniin kuunneltavaksi! Sitähän voisi vaikka kuunnella yhtyeen uusinta levyä ”Monstereophinic (Theaterror vs. Demonarchy)”.

MARILYN MANSON. ”This is Halloween -viisu ”Nightmare revised” -levyltä. Ei sillä, ettei artistin omakin materiaali kelpaisi.

NEKROMANTIX. 50-luvun rokkia nopeutettuna ja höystettynä kauhulla? Kyllä! Sitä on Nekromantixin soittama psychobilly. Tämä tehopaketti on oivaa bilemusaa. On oikeastaan aivan sama minkä heidän levyn heität levylautaselle, sillä ne kaikki rokkaavat! Mutta kappale ”Trick or treat on juhlapyhän hitti.

ORANSSI PAZUZU. Koska yhtye on listattu maailman pelottavimmaksi metallibändiksi, se sopii listaan kuin punainen nenä pellen päähän. Kuunteluun voi laittaa taustatunnelmaa luomaan vaikka yhtyeen uusimman levy, ”Värähtelijä.

PURSON. Psykedeelistä rokkia soittavan yhtyeen okkultinen kappale ”Danse macabre sopii hyvin Halloweenin noituuksiin.

QUEEN. Vuonna 1978 yhtye juhlisti uutta levyään, ”Jazz”, Halloweenina loppuun myydyssä konsertissa. Kahden tunnin aikana soi myös Queenin lippulaiva, ”Bohemian rhapsody. Freddien lavaesiintymisen tietäen, tuo Halloween on rokannut.

RAMONES. Kauhukirjallisuuden mestari Stephen King tunnustautuu suureksi Ramones-faniksi. Monet Kingin kirjoista ovat kääntyneet elokuviksi ja niin kävi vuonna 1989 myös Pet sematarylle (suom. Uinu, uinu lemmikkini), jota varten Ramones teki samannimisen kappaleen, josta myös tuli yksi yhtyeen suurimmista hiteistä. Kappaleen viattomuudesta ei ole kyllä kirjassa tai elokuvassa tietoakaan.

SAMHAIN. Misfitsin tuhkista nousi Glenn Danzigin luotsaama Samhain. B-kauhusta gootimpaan ja samalla synkempään sävyyn sukeltava bändi sopii hyvin tälle kuuntelulistalle tietysti kappalellaan ”Halloween II.

TORTURE KILLER. Suomalainen death metal -jyrä hakee inspiraatiota tosielämän kauhuista ja sarjamurhaajista. ”I bathe in their blood.

UNCLE ACID AND THE DEADBEATS. 60-luvun kauhu- ja exploit-elokuvamaista tunnelmaa musiikillaan maalailevaa Uncle Acid And The Deadbeats välittää musiikkivideoillaan hyvin vaikutteidensa lähteitä.

VENOM. Joskus oli aika, jolloin tätä yhtyettä oikeasti pelättiin. Saatanalle kumartava sanoma oli musiikissa tuolloin ennenkuulumatonta, vaikka se ei enää juuri shokeeraakkaan. Venomin myötä lähtölaukauksensa saikin eräs nyt black metalina tunnettu genre.

WITCHFINDER GENERAL. Halloween on noitien aikaa, silloin tarvitaan noidanmetsästäjää!

X JAPAN. ”Weekend voi kuulostaa japanilaiselta menevältä rokkibiletykseltä, mutta sen sanoitukset ovat traagiset ja synkät. Saa tanssijalan vipattamaan taatusti Halloweenin henkeä silti kunnioittaen.

YOG-SOTHOTH. H. P. Lovecraftin luoma Mythos on kauhueepos, mikä elää useiden kirjailijoiden, muusikoiden ja muiden luovien olentojen tuotannossa kietoen maailman kauhun verkkoon. Bändi on ottanut nimensä kosmisesta hirviöstä, mikä tietää ja näkee kaiken. ”The Gatekeeper on tunnelmallinen kosmista voimaa uhkuva kappale. Maailmassa on muuten useampi tämän niminen bändi!

ZOMBIE, ROB. Kauhuelokuvamestari ja kauhuteemaisen industrialmetallin Kummisetä Rob Zombie hakee vertaistaan. Miehen omintakeinen musiikki samalla tanssittaa, sekä karmii. Koska Robin uusin levy sai Kaaoszineltä huippuarvosanat, niin eiköhän sitä kannata kuunnella Halloweenina?

Kommentoi julkaisua