Hanging Garden – At Every Door

Onhan se varma, että jos saksalaiset hallitsevat thrash metallin, norjalaiset black metallin ja ruotsalaiset death metallin, niin Suomessa osataan kunnon synkistely. Tätä faktaa on tällä kertaa todistamassa meille mikkeliläis-helsinkiläinen Hanging Garden kolmannella täyspitkällään ”At Every Door”.

Kolme vuotta sitten julkaistuun ”Teotwawki”-albumiin uutta levyä verratessaan huomaa, ettei Hanging Garden ole lähtenyt suuria musiikillisia muutoksia tekemään. Sen musiikki on edelleen rauhallista, maksimissaan keskitempoista, hetkittäin jopa laahaavaa melodista doom/death metallia. Suurin muutos onkin koettu laulajan osalta ja ehdottomasti parempaan suuntaan Ari Niemisen vaihduttua Toni Toivoseen. Laulajanvaihdos on tuonut murinapuolelle selkeästi enemmän syvyyttä, ja lisäksi puhtaiden laulujen määrää on lisätty, mikä tuo levylle edeltäjäänsä enemmän variaatiota ja vaihtelua.

Syvä tuotos ”At Every Door” ehdottomasti on, se on kuin pohjaton masennuksen ja epätoivon kuilu, joka karistaa viimeisetkin hymyn rippeet kasvoilta. Varsinaiseksi bilemusiikiksi ei Hanging Gardenista siis ole, mutta pimeisiin talvi-iltoihin se sopii tunnelmaltaan kuin leipäveitsi ranteeseen. Levyn karusta synkkyydestä ei nimittäin löydy sitä kuuluisaa valonpilkahdustakaan, vaan nyt seilataan entistä syvemmälle äärimmäisen mustille vesille.

Ainoa ongelma levyllä onkin se, että vaikka se salakavalasti koukuttaa koko kestonsa ajan, ne varsinaiset kokokohdat levyltä puuttuvat. Ehkä edes yksi pieni valonpilkahdus kaiken masennuksen keskellä olisi voinut sopia? Toisaalta, ei levy liki tunnin kestostaan huolimatta myöskään yhtään täytekappaletta sisällä. Omaksi suosikikseni nousee Mardukilta varastetusta nimestään huolimatta levyn keskivaiheilla kuultava ”Wormwood” loistavien puhtaiden laulujensa ansiosta.

Musiikillisesti ”At Every Door” on yhdistelmä Fields Of The Nephilimiä, vanhempaa Katatoniaa ja Swallow The Sunia. Tunnelmaltaan se tuo myös hiukan mieleen Moonsorrow’n etenkin viimeisimmällä levyllään, johtuen siitä samankaltaisesta lohduttomuuden tunteesta, jonka molemmat levyt aiheuttavat. Iloista hippipoppia etsivät osaavatkin varmasti kiertää levyn kaukaa, mutta melankolisen doomin ja äärimmäisen synkistelyn ystäville ”At Every Door” on erittäin suositeltava ostos.

8/10

Kappalelista:
1. Ten Thousands Cranes
2. Ash And Dust
3. Hegira
4. Wormwood
5. At Every Door
6. The Cure
7. Evenfall
8. To End All Ages

http://www.facebook.com/pages/Hanging-Garden/8829792427

Kirjoittanut: Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua