Hanging Gardenin ”Skeleton Lake” -albumin sydän on pohjoisessa tunturien ja viimaisen pohjoistuulen äärellä

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 23.9.2021

Kuura”, ”Winter’s Kiss”, ”Tunturi” ja ”Road Of Bones”. Tässä muutama esimerkki Hanging Gardenin ”Skeleton Lakes” -albumin kappalelistasta. Näin alkuun, on pakko antaa yhtyeelle tunnustusta kiinnostavasti nimetyistä kappaleista. Onneksi kappaleet eivät ole pelkästään nimensä puolesta mielenkiintoisia, vaan itse musiikkikin on.

”Skeleton Lake” on Hanging Gardenin seitsemäs pitkäsoitto. Vuodesta 2004 olemassa ollut yhtye on julkaissut tasaiseen tahtiin niin pitkäsoittoja kuin EP:itä kuluneiden vuosien aikana. Yhtyeen omien sanojen mukaan, Hanging Gardenin ura alkoi doom-vivahteisella, raskaalla metallimusiikilla, mutta on vuosien saatossa muuttunut aiempaa melodisemmaksi. Tätä ajatusta on helppo myötäillä ”Skeleton Lake” -albumia kuunnellessa, joka on äänimaisemansa suhteen kaunista, melodista ja karua.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Hanging Gardenin tuorein pitkäsoitto alkaa mielenkiintoa herättävällä ”Kuura”-kappaleella, joka on nimestään huolimatta englanninkielinen. Hyytävät sanoitukset käsittelevät talvea, ja ne saavat tuekseen melodisen, mutta kolkon äänimaiseman. Sanoitukset ei ole ainoa laatua, vaan ”Winter’s Kiss” hyödyntää myös samaa tematiikkaa. Kyseinen kappale kohoaa aavemaisen ja harmonisen äänimaisemansa puolesta albumin tähtihetkeksi. Hanging Gardenin vokalistien, Riikka ja Toni Hatakan, lauluosuudet sointuvat kauniisti osaksi ilmavaa ja melankolista äänimaisemaa.

Mitä enemmän ”Skeleton Lake” -pitkäsoittoa kuuntelee, sitä enemmän siihen oppii uppoutumaan. Hanging Garden on luonut albumille kauniita, harmonisia ja ilmavia teoksia, joiden äärelle on helppo uppoutua. Pitkäsoitolta löytyy myös miellyttävästi variaatiota, mikä pitää kuunteluinnon yllä: ”Nowhere Haven” edustaa albumin menevintä antia, unohtamatta kylmäävää soundia. Vastaavasti ”Fields Of Bones” ja nimikkokappale ovat pitkäsoiton instrumentaalipainotteisempia, joista jälkimmäisessä kuullaan myös levyn murahtelevimmat lauluosuudet.

Todellinen yllätys on kuitenkin ”Tunturi”. Kyseessä on muista kappaleista poiketen suomenkielinen ja ulosanniltaan kevyempi teos. Alun mahtipontisesta äänimaisemasta huolimatta kappale muuttuu pelkistetymmäksi, jopa hieman tarinamaiseksi osittain runomaisesti lausuttujen sanoitustensa. Kuten muillakin kappaleilla, myös ”Tunturilla” kuullaan molempia vokalisteja, joiden äänet nostavat kappaleesta esiin erilaisia kontrasteja ja synnyttävät siitä näin kiehtovan.

Kokonaisuutena ”Skeleton Lake” on puhutteleva. Albumin sydän on selvästi pohjoisessa, jossain tuntureiden äärellä, sen verran kylmääviä ja talvisia sanoituksia että sävellyksiä Hanging Garden on saanut aikaan. Kahdessa solistissa on voimaa, erityisesti kun vokaaleihin on saatu sekä mies- että naispuolinen edustus. Toni Hatakan niin puhtaat kuin raskaat vokaalit kuulostavat hienolle upeaäänisen Riikka Hatakan lauluosuuksien kanssa. Tähän kaikkeen kun yhdistetään sopivan erilaiset sävellykset ja hienot lyriikat, on lopputuloksena ”Skeleton Lake” -albumin kaltainen kuuntelukokemus.

9/10

Kappalelista:

  1. Kuura
  2. Faith
  3. Nowhere Haven
  4. Winter’s Kiss
  5. When The Music Dies
  6. Tunturi
  7. Road Of Bones
  8. Field Of Reeds
  9. Skeleton Lake

Hanging Garden Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat