Happoradion pyörät pyörivät Nivalan Tuiskulaan Pyhäinpäiväksi

Kirjoittanut Sini Sulkakoski - 7.11.2022

Happoradio on kattavalla keikkarundilla, joka juhlistaa 20 vuotista uraa uuden musiikin voimin. Kuluvan vuoden syyskuussa bändi julkaisi kokoelma-albumin ”Ihmisen mittainen – Tarinoita 2002 – 2022”. Albumilla on uudelleen toteutettuja kappaleita yhteistyönä Triosis+ jousikvartetin kanssa. Levyllä on myös kokonaan uusi kappale ”Ihmisen mittainen”.

Keikan alkaessa hieman yli puolen yön, bändin keulakuva Aki Tykki asteli ensimmäisenä lavalle toivottaen loput bändin jäsenet yksi kerrallaan lavalle. Setti alkoi uuden levyn avausraidalla ”Ihmisen mittainen” hartaassa ja rauhallisessa tunnelmassa, akustisten kitaroiden säestyksellä.

Omalle kohdalle Happoradion näkeminen oli uusi elämys, eikä jostain syystä tiet aiemmin olleet kohdanneet. Olisin olettanut, että lava tulee olemaan tumma ja vähäsävyinen, mutta joskus ennakko-olettamukset eivät pidäkään paikkansa. Valoshow olikin yllättävä ja myös taustascreeni oli tuomassa oman säväyksensä settiin.

”Super Mario” -kappaleessa screeneille ilmestyi kaikille, ja etenkin 80-luvulla syntyneille tuttu hahmo. Marion maailma sienineen ja kilpikonnineen toi hymyn huulille. Vaikka screeni tulikin tässä kappaleessa takaa silmille räikeine väreineen, yleisesti koko keikan aikana screenin käyttö oli mukavan maltillista ja harkittua. Joillakin keikoilla on tullut nähtyä, että taustanäytöllä pyöritetään jatkuvasti jotain, aivan kuin sitä olisi pakko käyttää herkeämättä.

”Kalifornia” -kappaleella saatiin herkkää tulkintaa ”Majakka” -albumilta. Tykin sanoin kappaleessa murehditaan maailmaa 10-vuotiaan lapsen näkökulmasta. Herkistelyn jälkeen päästiin pyörään, eli ”Ihmisenpyörä” kappaleeseen, ja tuntuikin kuin jokin pyörä olisi pyörähtänyt kohdalleen. Keikkojen alut saattavat olla hiukan odottavia ja ikään kuin yhteyden muodostamista kuuntelijoiden ja bändin välillä.

Harvemmin settilistalla oleva kappale ”01:30 (elossa)” loi tummempaa tunnelmaa ja sai miettimään kappaleen sanoituksia. Saattaa vain kuvitella millainen terapia- ja tukikappale voikaan kyseessä olla joillekin.

Keikan parasta antia omasta mielestäni oli kappale ”Sinä”, joka toi punasävyisine valoineen ja stemmoineen todella hienon tunnelman Tuiskulan saliin. Kappaleeseen on saatu napattua hienot soundimaailmat, sointukierrot ja jaksotus, joka laittaa pysähtymään. Ilmeisesti bändillä oli vaihtoehtona soittaa kappale ”Hitaasti”, mutta näin ainakin meni nappiin!

”Puhu äänellä jonka kuulen” on varmaankin bändin tunnetuin kappale, jonka tunnistaa myös se Pihtiputaan mummokin, joka kuuntelee vain Radio Suomea. Tuiskulan yleisöstä lähti myös automaattisesti ääntä sen verran, että yhteislauluun ei tarvinnut paljoa yllyttää.

Encoressa tarjoiltiin vielä muita bändin hittejä: ”Sinä&Hän”, ”Tavikset” ja tietenkin ”Che Guevara”.

Ilta oli varsin onnistunut ja oli viimeinkin hieno nähdä livenä yksi 2000-luvun suomirockin kulmakiviksi muodostuneista bändeistä!

Jos et päässyt katsomaan Happoradiota Nivalan Tuiskulaan, niin vielä kerkeät bändin keikoille. Edessä on ennen vuoden vaihdetta vielä pitkä lista paikkakuntia, joilla bändi kiertää.

Pe 11.11. PORI, Kehräämö
La 12.11. SASTAMALA,
Ellivuori Resort
Pe 18.11. JÄMSÄ,
Himos Areena
La 19.11. RANTASALMI,
Hotel & Spa Järvisydän
Pe 25.11. LEMPÄÄLÄ,
Bläk Boks
La 26.11.
KUOPIO, The Circus
Pe 02.12. TAHKO,
Piazza
La 03.12. KOUVOLA,
House of Rock
Ma 05.12.
HELSINKI, Kaarle XII
Pe 09.12. JOENSUU,
Las Palmas
La 10.12. KITEE,
Karhu
Pe 16.12. TURKU,
Apollo Live Club

Settilista

 1. Ihmisen mittainen
 2. Pelastaja
 3. Super Mario
 4. Valopallo
 5. Olette kauniita
 6. Kalifornia
 7. Ihmisenpyörä
 8. 01:30 (elossa)
 9. Sinä
 10. Silta
 11. Puhu äänellä jonka kuulen
 12. Ahmat tulevat

ENCORE

 1. Sinä&Hän
 2. Tavikset
 3. Che Guevara

Kuvat: Sini Sulkakoski
Teksti: Tanu Jänkä