Harmoninen, euforinen ja kaiken lisäksi väkevä – arviossa After Lapsen esikoisalbumi ”Face The Storm”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 6.3.2023

Vuonna 2018 perustettu After Lapse on ikänsä puolesta nuori tekijä, mutta yhtyeen nuoren iän ei pidä antaa hämätä. Rubén Mirandan, Jorge Escuderon, Pablo Sanchan, Javier Palaciosin ja Roberto Cappan muodostama After Lapse koostuu selvästi taitavista muusikoista, jotka ovat saaneet ”Face The Storm” -albumista aikaan kiintoisan kokonaisuuden. Espanjalaisyhtyeen esikoispitkäsoitto on tutustumisen arvoinen, erityisesti Hakenin ystäville.

Progressiiviselle metallille tyypillisesti ”Face The Storm” -albumin kappaleet ovat monitahtoisia, joten niissä riittää tutustumista pidemmäksi toviksi. Pitkäsoiton alkuun on sijoitettu raskaampia teoksia, kuten ”Where No One Cares” ja ”Come Undone”, joista tehdään sulava siirtyminen pykälää hillitympään nimikkokappaleeseen. Hillitympi ei kuitenkaan tarkoita etteikö kappaleista löytyisi väkevyyttä ja mahtipontisuutta kuten muistakin kappaleista. Suurimman kontrastin muihin teoksiin luo pelkistetty ”Beyond The End”, joka vie harmonisuuden aivan uusiin sfääreille. Samalla kappale lunastaa paikkansa albumin mieleen painuvimpana slovarina.

Harmonisuus kuin Mirandan pehmeä äänenkäyttö ovat ”Face The Stormin” ehdottomia vahvuuksia. Ne molemmat kiinnittävät kuulijan huomion ja antavat tukensa After Lapsen ilmavalla ulosannille. Niiden lisäksi kuunteluinto pysyy yllä kappaleiden mukana vaihtuvien tunnelmien myötä. Albumin loppupuolella kuulija yllätetään esimerkiksi flamenco-vivahteisella ”The Lie” -kappaleella. Myös raskaasti polkeva ”More”, ja pitkäsoiton päättävä ”Along The Way” ansaitsevat tässä kohtaan maininnan. Ensimmäinen edellä mainituista nostaa esille After Lapsen häijyimmän puolen, ja jälkimmäinen vastaavasti herkimmän, kun yhtyeen ulosantiin on saatu lisää syvyyttä – sekä melankolisuutta – vierailevan muusikon Valeron sellonsoiton myötä.

Toisinaan progressiivisen metallin albumit menettävät parhaimman teräänsä ylipitkien sisältöjensä takia. Ehkä After Lapsen jäsenetkin ovat kiinnittäneet asiaan huomiota, ja päätyneet tekemään ”Face The Stormista” kompaktin, reilun 50 minuuttisen pitkäsoiton. Sen seurauksena debyyttialbumi ei kompuroikaan kestonsa kanssa. Itse kappaleetkin muodostavat tasapainoisen ja harmonisen kokonaisuuden, joka pursuaa yksityiskohtia muttei turruta kuulijaa niillä. After Lapse on selvästi löytänyt tasapainon yksityiskohtien suhteen kappaleissa, mutta myös äänensä, joka on harmonisen euforinen, ja siten mieleen painuva

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/AfterLapseOfficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen