Haudanvakava keskustelu rempseiden savolaisten kanssa: haastattelussa Hautajaisyö

promokuva – kuvaaja: Noora Komulainen

Suomalaisen melankolian ja kuoleman lähettiläs Hautajaisyö ei ole mikään perinteinen kotikylän metallibändi. Sosiaalisessa mediassa aktiiviselta bändiltä voi odottaa livelähetyksiä studiosta, keikkamatkoilta ja jopa klubien vessakopeista. Vuoden lopulla Hautajaisyöltä on ilmestymässä “Matkalla Kohti Hautaa” –albumi, joka on ensimmäinen julkaisu uudella kokoonpanolla.

Kaaoszine päätti ottaa yhteyttä Hautajaisyöhön kysyäkseen miltä loppuvuosi näyttää Olvi-hallin kotikaupungista Iisalmesta katsottuna. Bändin rumpali Teemu Roth aukaisi sanaisen arkkunsa.

Moikka! Mitä teille kuuluu?

Teemu: Erittäin hyvää! Alkuvuosi on mennyt nopeasti levyä tehdessä ja keikkoja soitellessa.

Hautajaisyö koki miehistömuutoksia viime vuoden lopulla, joten minkälainen ilme bändillä on uusien jäsenten myötä?

Teemu: Yhteishenki tällä porukalla toimii loistavasti. Yhdessäoloa keikkojen ja treenien ulkopuolella pyritään toteuttamaan mahdollisimman usein, että homma pysyy sopivan rentona tositoimissa! Nopeasti saatiin semmonen veljesrakkaus bändiin ja pöljäilyn määrä on taattu.

Teillä on ollut vilkas vuosi niin keikkojen kuin uuden albumin työstämisen suhteenkin. Kertokaapa heti alkukevennyksenä jotain hauskoja tilanteita joko studiosta tai live-esiintymisistä.

Teemu: Tälle porukalle tuntuu nyt sattuvan ja tapahtuvan kaikkea hämärää. Vakavasti tietty näitä hommia tehdään, mutta huonot vitsit ja tilannekomiikka pitää homman rentona studiossa ja keikoilla. Välillä tulee aika rankkaa vittuilua, mutta se kuuluu asiaan.

Kävitte keväällä soittamassa Tallinnassa. Miten reissu sujui ja kuinka teidät otettiin vastaan?

Teemu: Reissu meni loistavasti, poislukien edellisenä iltana viime hetken keikkapaikan vaihtumista, joka hieman vaikutti yleisön määrään huonontavasti.

Keikalla yleisö tykkäsi ja saatiin hyvää palautetta. Saimme myös paikalliselta bändiltä kutsun tulla uudestaan soittamaan tulevaisuudessa. Youtubestahan löytyy reissusta videokooste, jossa näkee meidän huumorin laadun. :D

Viime viikonloppuna soititte Kuopion Henry’s Pubissa Kuopio RockCock –bändikisan finaalissa, jossa pääsitte toiselle sijalle. Onnittelut siitä! Mitä ajatuksia bändillä pyöri ennen ja jälkeen tuota finaalia?

Teemu: Tavoitteena oli tietysti voittaa kilpailu. Tulimme toiseksi ja meno oli ylivoimaisesti kovin meidän keikalla kaikista paikalla olleista bändeistä. Baari oli täynnä ihmisiä ja saatiin joka biisin aikana moshpitti aikaiseksi. Hopea ei ollut tässä tilanteessa häpeä, vaan voitettiin hopeaa! Olimme tyytyväisiä suoritukseemme. Keikka meni loistavasti!

Teidän yhteistyökumppanina on Kuopion amerikkalainen jalkapalloseura Steelers, jolle teitte singlen nimeltä “Joukko teräksinen” . Kuinka yhteistyö sai alkunsa?

Teemu: Laulaja Jannen kaveri tekee yhteistyötä Steelersin Antti Komulaisen kanssa, joka pyysi meitä tekemään biisin. Bändin ”tyky-illassa” kitaristi Sami aloitti pohjariffin tekemisen ja melodia taisi samalla syntyä myöskin. Biisin rakenne oli muutama päivä myöhemmin valmis ja biisi purkitettiin jokaisen osalta valmiiksi. Se meni kokonaisuudessaan yllättävän kivuttomasti.

Työstätte parhaillaan toista albumianne “Matkalla Kohti Hautaan”. Kuinka tuo matka on edennyt? Ja kenen matka on kyseessä?

Teemu: Taival levyn osalta on ollut kohtalaisen pitkä. Levyn demottaminen alkoi jo 2016 keväällä vanhalla miehistöllä. Vuodenvaihteessa miehistön muutoksen myötä halusin tehdä omaan tyyliin sopivat rumpukuviot ja basisti Simo luonnostaan taiteili bassot uudestaan. Tämä oli luonnollinen päätös, koska täten saatiin uusien jäsenten jälki heti alkutekijöissä narulle.

Lopputulos oli jokaiselle erittäin mielyttävä ja odotamme innolla levyn julkaisua tänä vuonna! Matka taitetaan Jannen autolla ja muut Hautiksen jäsenet ovat kyydissä! Kyyti on epävarma ja kivinen, mutta lopulta perille päästään.

Miltä levy tulee kuulostamaan debyyttialbumiin verrattuna?

Teemu: Biiseissä on paljon enemmän mieleenpainuvia melodioita ja biisit ovat tuttuun tapaan nopeatempoisesta thrashista hitaampaan death metal synkistelyyn.
Levyllä on myös toinen uusi kitaristimme Ville, joka mahdollistaa vaikeampien ja parempien kitarakikkailujen soiton myös keikoilla. Ville on erittäin taitava biisintekijä, joten saamme hänen ja Samin yhteistyöllä tehtyä koko ajan kovia uusia biisejä.

Teiltä ilmestyi juuri ”Vain tuhkasi sinua muistuttaa” -single, joka on mukana tulevalla albumilla. Miksi juuri tämän kappaleen halusitte nostaa ennakkoonjulkaistavaksi sinkuksi?

Teemu: Biisi oli yksimielisesti bändin päätös seuraavaksi sinkuksi. Biisi on nätti black metallimainen rykäisy. Tästä on tullut joka keikalla erittäin hyvää palautetta. Biisin päämelodia jää päähän soimaan. Tässä on sitä jotain!

Minkälainen työnjako teillä on bändissä, kun luotte uutta musiikkia?

Teemu: Pääosin kitaristit Sami tai Ville tekevät pohjan, johon porukassa lähdetään rakentamaan lisää. Janne tekee sanoitukset ja laulun rakenteen, Teemu rummut, ja Simo bassot. Eli joka ukko hoitaa oman tontin ja niin sen pitää mennäkin.

Heittäkää 3 sanaa, jotka kuvaavat bändiä?

Teemu: Synkkä, synkempi, synkin!

Haluatteko sanoa terveisiä KaaosZinen lukijoille?
Teemu: Pysytään kuulolla! On tulossa tiukka levy, joka kannattaa ottaa kuunteluun! Tervetuloa myös keikoille!

Hautajaisyön jäsenet:
Janne Partanen – laulu
Sami Pirskanen – kitara – taustalaulu
Ville Moisanen – kitara
Simo Pesonen – basso
Teemu Roth – rummut

Hautajaisyö Facebookissa

Hautajaisyön ”Vain tuhkasi sinusta muistuttaa” -single

Hautajaisyön tulevat keikat:
11.08.2017 Runnirock, Iisalmi
26.08.2017 Iisalmen Kulttuurikeskus
22.09.2017 Graceville, Iisalmi
28.12.2017 Henry’s Pub, Kuopio

Kommentoi julkaisua